YİYECEK YARDIMI:
-657Md.212
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Md.1-10 (19.11.1986-86/11220 Bakanlar Kurulu Karan)
-Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde olur. Nakdi bir ödemede bulunulmaz. Yemek bedeli bütçeden karşılanır. Bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır.
-Haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diger yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla üç öğüne kadar yemek verilebilir.
-Yemek servisi yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için everişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin izniyle kurulabilir.
-Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan işyerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servisinden faydalanırlar.
-2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanuna göre tayın bedeli verilen personel bu yardımdan faydalanamaz. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimi personeli ile bunlarla birlikte özel görev ve harekata katılan diger personele yiyecek yardımı yapılır.
-Suni Tohumlama Enstitüsü, laboratuar ve duraklarında bedenen çalıştırtacak hizmetliler Ziraat Vekaletince iaşe edilir.İaşenin mümkün olmadığı yerlerde iaşe bedeli rayiçler üzerinden hesaplanarak hak sahiplerine nakden verilir.
-13.1.1943-4358 Ceza ve Tevkif evleri Umum Müdürlüğünün Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun (7.1.1955-6448/1 Kanunla değişiklik) Md.14
-Döner sermaye ile iş gören cezaevleriyle ıslahevlerinin müdür, mümessil, memur ve müstahdemlerinden muayyen mesai saatleri dışında munzam mesai yapanlardan geceyi mensup oldukları ceza veya ıslah evlerinde vazife gereği getirmeye mecbur olanlara, geceledikleri müesseselerde, Adalet Bakanının izniyle bedelsiz yemek dahi verilebilir.