Yeni İhale Kanunu Ne Zaman Çıkacak?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Gerek seçim beyannamemizde gerek hükümet programımızda, gerekse bugün Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun açıklamış olduğu 3, 6 aylık ve 1 yıllık Eylem Planlarının içerisindeki konuları Geçici Bütçe Kanununun ödenek tavanlarını belirlerken dikkate aldık” dedi.
Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 Yılı Geçici Bütçe Kanunu Tasarısına ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bütçe kanunlarının demokrasinin kökleşmesi ve yürütme organının TBMM’ye hesap vermesi adına önemli olduğunu belirten Ağbal, komisyon üyesi milletvekillerine eleştirilerinden ötürü teşekkür etti.
Ağbal, Geçici Bütçe Kanunlarının zorunluluk nedeniyle çıktığına dikkati çekerek, bu kanunların yeni bir inisiyatif ve program üretmemesi gerektiğini, bundan ötürü de daha çok ödenek ve harcama yetkisi vermeye odaklandıklarını anlattı.
Geçici Bütçe Kanununun harcama tarafında, vaatleri dikkate aldıklarını anlatan Ağbal, “Gerek seçim beyannamemizde gerek hükümet programımızda gerekse bugün Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun açıklamış olduğu 3, 6 aylık ve 1 yıllık Eylem Planlarının içerisinde yer alan konuları Geçici Bütçe Kanununun ödenek tavanlarını belirlerken dikkate aldık” ifadelerini kullandı.
Ağbal, ilkesel olarak herkesin bütçenin hesap verebilirliğini önemsemesi gerektiğine işaret ederek, “Bir kuruş yetim hakkının, bir kuruş verginin yanlış yerde kullanılmasını tasvip etmemiz mümkün değil. Vergi toplamanın ne kadar zor bir iş olduğunu en iyi bilen bakanlık Maliye Bakanlığı’dır” diye konuştu.
Maliye Bakanı Ağbal, borçlanma ve cari açığa ilişkin sorular üzerine, cari açık bağlamında borcun risk oluşturabilecek en önemli faktör olduğunu belirterek, “Bizim mutlaka borcu oluşturan temel nedenleri ortadan kaldırmak suretiyle, kalkınmamızı yerli kaynaklarla sağlamamız lazım” dedi.
Geçmiş dönemdeki reformlar için yapılan eleştiriler üzerine Ağbal, AK Parti hükümetleri öncesinde yapılanların hakkını teslim ettiklerini belirterek, AK Parti’nin göreve geldikten sonra önemli reformlara imza attığını kaydetti.
Ağbal, bütçe mevzuatına ilişkin sorular üzerine ise “Biz 2000’li yılların başında bütçe disiplinini sağlamlaştırmak noktasında analitik bütçe sistemini benimsedik ve bugüne kadar getirdik ama son birkaç yıldır benim de önem verdiğim bir konu; mutlaka ve mutlaka program bütçeye geçmemiz lazım. Bu, 1970’li yıllardaki program bütçe anlayışı değil, yeni bir program bütçe anlayışı olmalı. Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı olarak bu konuda çalışmalarımız, OECD ve Dünya Bankası ile müşterek hazırladığımız raporlar var. Dolayısıyla program bütçeye geçtiğimiz zaman, harcama kalemlerini daha program bazlı olarak verme imkanına da kavuşacağız” değerlendirmelerinde bulundu.
Ağbal, Kamu İhale Kanunu’na ilişkin çalışmalardaki son durumun sorulması üzerine de “Bakanlık olarak yeni bir Kamu İhale Kanunu çalışmasını hemen hemen tamamladık gibi. Arkadaşlar geçen hafta bana sunum yaptılar. AB’deki sektörler ihale yasası ve klasik ihale direktifi var. Biz her ikisini de kapsayacak yeni bir Kamu İhale Kanunu tasarısı hazırladık. AB direktiflerine uyumu gözettik, mevcut istisnaları kaldıracak, ihale usulleriyle zaten karşılanabilecek olanları da daraltan bir yaklaşımla tasarıyı hazırladık. Eylem Planı içerisinde ilk 6 ayda TBMM’ye getireceğimiz temel yasalardan biri olacak” ifadelerini kullandı
Ağbal, bu konudaki başka bir soru üzerine Kamu İhale Kanunu’nda 33 kez değişikliğe gidildiğini bildirdi.