Yeni Çek Kanunundaki Cezalar Neler? Karşılıksız Çek Kesmenin Cezası Nedir?

Muhasebe-9

YENİ ÇEK KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE CEZALAR!Bu hafta ki Makalemde, yeni çek kanunu ile yapılan yasal düzenlemeler ve bankaların çeklerle İlgili bilgileri dönemler halinde Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmesi konularını ele alacağım.Yeni Çek Kanunu; Bankalara, Hamiline çek hesabı sahiplerinin açık kimlikleri, adresleri, vergi kimlik numaraları, bu hesaplardan ödeme yapılan kişilere ait bu bilgiler ile bu kişilere yapılan ödemelerin tutarları ve üzerinde vergi kimlik numarası bulunmayan çeklere ilişkin bilgileri dönemler  itibariyle, Gelir İdaresi Başkanlığına  elektronik ortamda bildirme zorunluluğu getirmiştir.
Daha önce tacir olsun olmasın, çek hesabı olan herkes tek tip çek karnesi kullanırken yeni yasa kapsamında çek karneleri, dört kategoriye ayrılmıştır. Bunları; Tacir Çeki, Tacir Olamayan Kişi Çeki, Tacir Hamiline Çeki, Tacir Olmayan Hamiline Çeklerdir.Yeni çek kanunu göre çek sahipleri, tacir ve tacir olmayan çekleri, isim veya unvan yazarak düzenlemeleri gerekmektedir. Çek sahiplerinin bu kurala uymamaları halinde düzenledikleri her bir çek için bir yıla kadar hapis cezası ile muhatap olacaklardır. Ayrıca Tacir olan çek sahibi bankadan tacir olmayan çek talep edip kullanması halinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktır.  Çeklerin karşılıksız çıkan kişilere her bir çekle ilgili olarak, 1.500 güne kadar adli para cezası getirilmiş olup adli para cezasının ödenmemesi halinde ise hapis cezası uygulanmaktadır.  Karşılıksız çek verenler eğer çeki yasal faizi ile ödemesi halinde ya da çek alacaklısının şikâyetten vazgeçmesi halinde mahkûm olması için açılan davalar düşmektedir.  Çek düzenleme ve çek açma yasağı getirilen kişilerin ellerindeki çekleri bankalara iade etmeleri gerekmektedir. Ayrıca çek yasağı getirilen kişiler tebliğ aldıktan sonraki on gün içinde, önceden düzenleyip verdiği çekler varsa ise bunların düzenleme tarihlerini, miktarlarını ve varsa lehtarlarını da göstermek suretiyle, bankaya liste halinde vermek zorundadırlar. Eğer bu kişiler karara uymayıp ellerindeki çekleri düzenlemeleri halinde Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.  Çek sahiplerinin hesap açtırırken bankaya verdikleri adres tebligat adresidir. Çek sahipleri Adresini bankaya yanlış bildirmesi veya adres değişikliğini bankaya bildirmemesi bu adrese çıkarılan tebligatı geçersiz kılmamaktadır.Çek yaprakların kaybedilmesi durumunda çek sahibi, bankaya yazılı olarak bilgi vermeli, savcılığa başvurarak mahkemeden çek iptal/tedbir kararı aldırmalıdır. Bankanın çeki ödememesi için mahkeme kararı veya savcılığın bankaya ödememe talimatı vermesi gerekmektedir.Çekin banka aracılığı ile değil keşideci tarafından hamile elden ödenmesi durumunda, ödenen çekin mutlaka bankaya iade edilmesi gerekmektedir.Gerçek kişi kendisi adına çek düzenlemesi için bir başkasını temsilci veya vekil tayin edemez. Eğer tayin ederse, bu çekten dolayı hukuki ve cezai sorumluluk çek hesabı sahibine aittir.Çek yaprakları Kullanırken Aşağıda Maddeler Halinde Sıraladığım Hususlara Dikkat Edilmelidir;a-) Çek sahipleri, Hamiline çek düzenlemek istediklerinde “tacir hamiline” veya “tacir olmayan hamiline” çek defterlerini kullanmalıdır. 
b-)Çek düzenlenirken, keşide yeri, keşide tarihi, çek tutarı, keşidecinin adı ve soyadı ile emrine düzenlenen kişinin adı – soyadı veya unvanı okunaklı şekilde yazılarak imzalanmalıdır. Çekin geçerliliğini etkileyen bu kısımlar boş bırakılmamalıdır. c-)Çek düzenlendikten sonra çek üzerinde herhangi bir düzeltme yapılması gerekiyorsa yapılan düzeltme mutlaka çeki düzenleyen kişinin imzası/parafı ile yapılmalıdır. d-)Tüzel kişi tarafından düzenlenecek çeklerde çeke imzasını atan yetkilinin ad ve soyadının belirtilmesi kanunen gereklidir. e-)Çek yapraklarının çek sahibi tarafından doldurulması gereken kısımları doldurulmadan, boş olarak imzalanıp hamile verilmemelidir. f-)Bankalardan alınan çek karnelerinin özenle saklanması gerekmektedir.Sedat ERYÜREK                                                                                                                          ASMMMO
Danışma Meclisi Sekretkaynak:bu makale, Adana Mali Müşavir Odası sitesinden alınmıştır.

Related Posts

Memurlar Derneğe Üye Olabilir mi?

Kamu görevlileri derneklere üye olabilirler mi? Kamu Hizmeti Görevlilerinden; Türk Silahlı Kuvvetleri, Kolluk kuvvetleri mensupları ile Özel kanunlarında dernek kurması yasaklananlar ve kısıtlananlar dernek kuramazlar, dernek üyesi olamazlar. Fakat faaliyetlerine…

Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir?

Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir? Altın almaya kuyumcuya gittiğimiz zaman en büyük karşılaştığımız sorunlarında biri hangi altını almamız gerektiğidir….cumhuriyet altını, tam altın, çeyrek altın ve diğer altın türleri…tüm özellikleri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Memurlar Derneğe Üye Olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 23 views

Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 23 views
Altın Ayarları ve Saflık Değerleri Nelerdir?

Defi ve İtiraz Nedir? Farklar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 28 views
Defi ve İtiraz Nedir? Farklar Nelerdir?

Fermantasyon Nedir? Fermantasyon Ne İşe Yarar?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 32 views
Fermantasyon Nedir? Fermantasyon Ne İşe Yarar?

Bila Tarihli Ne Demek? Bila Tarihli Ne Anlama Geliyor?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 19 views

Maddi Duran Varlıkların Yeniden Değerleme İşlemleri

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 13 views
Maddi Duran Varlıkların Yeniden Değerleme İşlemleri