Yemek Yardımının Yarısının Memurdan Alınması Gerektiği (Sayıştay Kararı)

Muhasebe-19

TEMYİZ KURULU KARARI

Tarih  : 18.03.2008

No       : 30029

 

Memurlara verilen öğle yemeğinin maliyetinin ancak yarısının kurum bütçesinden karşılanabileceği ve diğer yarısının memurlardan katkı payı olarak alınması gerektiği hk.

 

480 sayılı Ek ilamın 5. maddesiyle; Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre İl Özel İdare Müdürlüğünde görevli memur personel için ödenen yemek bedelinin yarısının memurlardan tahsil edilmemesi nedeniyle ………. TL.ye tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi dilekçesinde özetle; Kurum memurları için yemek hizmet alım işi ile ilgili olarak 4734 Sayılı Kanunun 9. maddesine göre yaklaşık maliyetin günlük 9.037.500-TL * 21 (personel sayısı) * 252 (çalışılan gün sayısı) = 47.826.450.000.- TL olarak hesaplandığını ve bunun yarısı ” 9.037.500-T1 * 1/2 = 4.518.750.- TL (günlük yemek ücretinin yarısı) * 21 (personel sayısı) * 252 (çalışılan gün sayısı) = 23.913.225.000.- TL tespit edildiğini, bunun Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliğinin 4. maddesindeki “Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere bu yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır.” hükmü çerçevesinde saptandığını, bütçeden karşılanacak kısım için yapılan yemek alımı ihalesinin, toplam yemek bedeli üzerinden olmayıp, alınacak yemek bedelinin yarısının memurlardan karşılanacak olan miktarı düşüldükten sonra, söz konusu ihaleye ilişkin belirlenen yaklaşık maliyetin yarısı (1/2’si) üzerinden ihale edildiğini, yaklaşık maliyeti günlük 1/2 si olan 4.518.750 TL.nin yemek alımı ihalesi sonunda günlük yemek bedelinin 1/2 si 3.400.000 TL olarak sonuçlandığını, yemek maliyetinin tamamının değil, yarısının bütçeden karşılandığını, günlük 3.400.000. TL. üzerinden …. firmasına ihale edildiğini, konu ile ilgili olarak …. Belediyesinin 1995 yılı hesaplarına ait Sayıştay Temyiz Kurulunun 27.03.2001 tarih ve 9243 sayılı kararında da bu tür uygulamaya cevaz verildiğini, yiyecek yardımı ile ilgili olarak maliyetin yarısı dikkate alınarak ihale edildiğini ve yiyecek bedelinin tamamının değil, yarısının bütçeden karşılandığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmiştir.

86/11220 sayılı BKK ile çıkarılan “Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin “Yemek Servisi Giderleri” başlıklı 4. maddesinde; “Yiyecek Yardımının gerektirdiği giderler yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayin Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun’a göre tayin bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır.” denilmektedir.

Buna göre, kurum bütçesinden kadrolu memurların her gün yiyebileceği ihtimaline karşılık konulan yiyecek yardımı için ödeneğini aşmamak üzere harcama yapılabilecektir. Yemek maliyetinin bütçeden karşılanamayacak olan kısmı yemek yiyenlerden karşılanacaktır. Yemek yiyenlerden alınacak yemek ücretleri tarifesi ise, her yılbaşında Bütçe Uygulama Talimatı ile asgari rakamlar üzerinden belirlenmekte olup, kurumlar yemek maliyetinin kalan yarısını karşılayacak şekilde bu rakamların daha üstünde fiyatlar tespit edilebilecektir.

Dosyada mevcut belgelerin incelenmesinde; ….. İl Özel İdare Müdürlüğünde görevli 21 personelin öğle yemeği ihtiyacının, 4734 sayılı Kanunun 21/f maddesine göre 17.992.800.000 TL (KDV hariç) bedel üzerinden akdedilen sözleşme gereğince …. isimli yemek firmasından karşılandığı, Yapılan ihale sözleşmesine göre 1 öğün yemek bedelinin 4.000.000 TL (KDV dahil) olarak belirlendiği, her ay düzenlenen hakedişler ile memur sayısı ve o ay içindeki iş günü sayısı dikkate alınarak, bu rakam üzerinden adı geçen firmaya ödeme yapıldığı, 2004 yılında memurlara yiyecek yardımı için bütçeye 35 milyar lira ödenek konulduğu, Ancak yemek yardımından faydalanan memurlardan ek göstergelere göre değişen en az yemek bedellerinin tespit edildiği 09.01.2004 tarih ve 25341 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 sıra sayılı Bütçe Uygulama Talimatında yer alan yemek katkı bedellerinin dahi kesilmediği görülmüştür.

Yukarıdaki mevzuat hükmü ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, memurlara verilen öğle yemeğinin maliyetinin ancak yarısı kurum tarafından karşılanacak kalan yarısı ise Bütçe Uygulama Talimatıyla belirlenen en az bedellerden az olmamak üzere memurlardan katkı payı olarak alınacaktır. ….

İl Özel İdare Müdürlüğünde görevli memurlara verilen öğle yemeği maliyetinin tamamının idare bütçesinden karşılandığı anlaşıldığından 480 sayılı ilamın 5. maddesi ile ………. TL.ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE,

 

 

Related Posts

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

1- KADRO İLE İLGİLİ TERİMLER Açıktan atama: Boş olan ya da boşalan kadrolara yapılan atamadır. Açıktan atama izni: Boş bulunan kadrolara atama yapabilmek için Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve…

Özel Sektörde Çalışanların Sınavsız Devlet Memurluğuna Geçişi Mümkün mü?

Özel Sektörden Çalışanların Sınavsız Devlet Memurluğuna Geçişi Mümkün mü? Soru: Merhaba, Ben elektrik mühendisiyim ve sitenizdeki haberi okudum. http://kamufinans.com/ozel-sektorde-calisanlarin-sube-muduru-kadrolarina-atanabilir-mi/ Özel sektörde çalışanlar kamu sektörüne açıktan atama ile alınabiliyor mu? Çünkü…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 32 views

Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 60 views
Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 66 views
İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

Ek Ödenek Nedir? Ek Ödeneğe Neden İhtiyaç Duyulur?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 42 views
Ek Ödenek Nedir? Ek Ödeneğe Neden İhtiyaç Duyulur?

Bot Hesap Nedir? Bot Hesap Nasıl Kullanılır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 89 views
Bot Hesap Nedir? Bot Hesap Nasıl Kullanılır?