Dolaylı Vergi Nedir? Dolaysız Vergi Nedir?
DOLAYLI VERGİ-DOLAYSIZ VERGİ GİRİŞ Dolaylı ve dolaysız vergi ayırımı verginin iktisadi mükellef ile vergi idaresi arasına başka birilerinin girip girmemesine göre yapılan bir ayırımdır.[1][1] Peki dolaylı…
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 19.04.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.42/4214-768/14732
KONU : Yardım Sandıklarının yaptıkları ödemeler
toplamının vergilendirilmesi hk.
………………………..
İLGİ: a) 5.5.1998 tarih ve 1013 sayılı,
b) 7.9.1998 tarih ve 3785 sayılı yazılarınız.
İlgide kayıtlı yazılarınızın incelenmesinden; 2208 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükmüne göre kurulan ……….. Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı üyelerinin ücretlerinden kesinti yoluyla topladığı aidatların Gelir Vergisi Kanununun 63/1 inci maddesi uyarınca indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ile belirli koşullar altında üyelere ödenecek aylıklar ve üyelere veya varislerine yapılan toplu ödemelerin gelir vergisi karşısındaki durumu hakkında bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 190 ıncı maddesi uyarınca yapılan kesintilerle, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve benzeri kamu kurumları için yapılan kanuni kesintilerin, ücretin safi tutarının tespitinde gayrisafi ücretten indirileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, söz konusu bent hükmünden; 657 sayılı Kanuna göre yapılan kesintiler, Ordu Yardımlaşma Kurumu için yapılan kanuni kesintiler ve Ordu Yardımlaşma Kurumu ve benzeri kamu kurumları için yapılan kanuni kesintiler yararlanabilmektedir.
…….Biriktirme ve Yardım Sandığı kanunla kurulmuş olmakla birlikte, Ordu Yardımlaşma Kurumu benzeri kamu kurum niteliğinde olmadığından ve kuruluş kanununda da üyelerinizin ödediği aidatların, ücretin vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasına imkan veren bir hüküm bulunmadığından, söz konusu aidatların, ücretin safi tutarının tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Ayrıca, Gelir Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik 23/11 inci maddesinde,”Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz bulunan emekli sandıkları ile on yıl süre ile prim veya aidat ödenmiş olmak kaydıyla Türkiye’de kain ve merkezi Türkiye’de bulunan sigorta şirketleri ve yardım sandıkları tarafından ödenen emekli, maluliyet dul ve yetim aylıkları (Tüzel kişiliği haiz muhtelif emekli sandıkları ile sigorta şirketleri ve yardım sandıkları tarafından ödenen aylıklar toplamı, en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarından fazla ise aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur.) (Genel, katma ve özel bütçelerden ödenen bu nevi aylıklar dahil); “nın gelir vergisinden istisna edileceği belirtilmiştir.
Diğer taraftan, aynı Kanunun 25/3 üncü maddesinde de “Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz olan emekli sandıklarınca kendilerine zat aylığı bağlananlara aylıkları dışında, kanunları veya statüleri gereğince verilen emekli, dul, yetim ve evlenme ikramiyeleri veya iade olunan mevduatı ve sürelerini doldurmamış bulunanlarla dul ve yetimlerine toptan ödenen tazminatlar ile on yıl süre ile prim veya aidat ödenmiş olmak kaydıyla Türkiye’de bulunan sigorta şirketleri kaydıyla Türkiye’de Kain ve merkezi Türkiye’de bulunan sigorta şirketleri ve yardım sandıkları tarafından iade olunan mevduat veya toptan yapılan ödeme tutarı (Kamu idare ve müesseseleri ile Kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumları dışında kalan tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları ile sigorta şirketleri ve yardım sandıkları tarafından ödenen tazminat, yardım ve toptan yapılan ödemeler en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutarından fazla ise aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur. Bu mukayesede gerek muhtelif emekli sandıkları ile sigorta şirketleri ve yardım sandıklarından gerek aynı emekli sandığı ile sigorta şirketleri ve yardım sandıklarından muhtelif zamanlarda alınan ikramiye, tazminat ve toptan yapılan ödemeler topluca dikkate alınır.)”nın gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.
Konuya ilişkin olarak 27.12.1998 tarih ve 23566 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 216 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.
Bu açıklamalara göre, Sandığınıza üyeleriniz tarafından on yıl süre ile prim veya aidat ödenmiş olması kaydıyla, sandığınızca yapılacak ödemeler toplamının en yüksek Devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarına) ödenen en yüksek aylık veya ikramiye tutarı kadar kısmı vergiden istisna edilecek, bu tutarı aşan kısımlar Gelir Vergisi Kanununun 61,94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca ücret olarak vergiye tabi tutulacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
DOLAYLI VERGİ-DOLAYSIZ VERGİ GİRİŞ Dolaylı ve dolaysız vergi ayırımı verginin iktisadi mükellef ile vergi idaresi arasına başka birilerinin girip girmemesine göre yapılan bir ayırımdır.[1][1] Peki dolaylı…
Reel sektör kötü geçen 2015’in ardından gözünü Maliye’ye dikti. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması beklentisi artarken bugüne kadar 32 defa vergi affı getirildi. Son gelen aftan devletin kasasına 8.5 milyar lira…