![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2017/04/Mevzuat-19.jpg)
![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2017/04/Mevzuat-19.jpg)
Soru: Vergi yargısında dava açma süresinin başlangıcı ve hesaplanması nasıldır?
Cevap:
Dava, süresi içinde açılmadığında süre aşımı nedeniyle kabul edilmemektedir. Bu yüzden dava açma sürelerine dikkat edilmelidir.
Vergi mahkemelerinde dava açılmasında genel süre 30 gündür.
Vergi mahkemesince verilen kararlar üzerine, itiraz etmek için Bölge İdare Mahkemelerine ya da Danıştay’a temyiz yoluna başvuru süresi de 30 gündür.
Düzenleyici işlemlerin iptali için vergi mahkemesine değil de Danıştay’a, ilk derece mahkemesi sıfatıyla iptal davası açılmaktadır. Bu gibi durumlarda dava açma süresi 60 gündür.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca ödeme emrine, ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuka karşı vergi mahkemelerinde dava açma süresi 7 gündür.
Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 49. maddesinde belirtilen bina metrekare normal inşaat maliyetleri hakkında tespitlere ya da arsa metrekare birim değerlerine karşı vergi mahkemelerinde dava açma süresi, 15 gündür.
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 8. maddesinde sürelerle ilgili genel esaslar düzenlenmiş bulunmaktadır. Buna göre;
Süreler, genel olarak tebliğ, yayım veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Tatil günleri sürelere dahildir. Ancak sürenin son günü tatil gününe rastlarsa süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.
20 Temmuz- 31 Ağustos (dâhil) tarihleri arası adli tatildir. Bu zaman aralığında dava açma süresinin son günü bu zaman aralığına rastladığında süre 7 gün uzar. Bu tarihin de tatil gününe rastlaması hâlinde, süre genel hükümlere göre ilk iş gününe kadar uzar.
Dava açma süresi;
tarihi izleyen günden başlar.
Sürenin hesabında tebliğin ya da ilanın yapıldığı gün hesaba katılmaz ve sürenin son gününün tatil saatinde süre sona erer.
kaynak:muhasebex.com
Özelge: Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan faaliyetini arızi olarak yapması ve bir takvim yılında elde ettiği hasılatın istisna tutarını aşmaması halinde, beyanname verilmeyecek ve yapılan vergi tevkifatı…
DAMGA VERGİSİ KANUNU Damga Vergisi Nedir? Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır? Kanun Numarası : 488 Kabul Tarihi : 1/7/1964 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/7/1964 Sayı : 11751 Yayımlandığı Düstur :…