17.04.2019
YURTDIŞINDAKİ paraların, yüzde 2 vergi ödemek suretiyle Türkiye’ye getirilme süresi 2 Mart 2009 tarihinde sona erdi. Yurt içindeki paralarını yüzde 5 vergi ödemek suretiyle beyan edenlerin de; hem varlıkları yönünden sorgulama kapsamı dışında kalmaları hem de vergi incelemesi yönünden, geriye dönük “örtülü bir af avantajı” sağlamaları ile ilgili süre de yine aynı tarihte sona ermişti.Varlık Barışı kapsamında, büyük kısmı yurt içi-yurtdışı olmak üzere, 12-13 milyar dolar civarında bir varlık beyanı açıklanmıştı. Ancak bankaya yatırılan tutar, nisan sonunda netleşecek.
İKİNCİ FIRSAT
Öğrendiğimize göre, bugünlerde ekonomi kurmayları “Varlık Barışı” ile ilgili yasanın, yeniden çıkartılması ile ilgili çalışmalar yapıyor.
Yeni çıkacak yasanın, 2008 yılı Gelir, Kurumlar ve KDV’sini de vergi incelemesi dışında bırakacak olması, yasanın cazibesini artırabilir.
Varlık Barışı Yasası, “vergi incelemesi” yönünden 2003-2007 yıllarını ilgilendiren “çok özel bir örtülü af” getiriyordu. Buna göre, 1 Ocak 2008 öncesi dönemleri kapsayan vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar, KDV ve diğer vergiler yönünden tespit edilen matrah farkından, Varlık Barışı Yasası kapsamında beyan edilen tutar mahsup ediliyordu.
2008 yılı Gelir Vergisi beyannamelerinin verilmesi, Kurumlar Vergisinde ise ödenen geçici vergi oranı ile kurumlar vergisi oranının aynı (yani yüzde 20) olması nedeniyle, 2008 yılı kurum kazancının vergisi hemen hemen tahsil edildi. Bu nedenle, yeni yasanın 2008’i de kapsaması için engel yok.
Yeni düzenlemenin, 2008 yılını da kapsaması ve geriye dönük 5 yıl “çok özel bir af” getirilecek olması, başvuru sayısını ve getirilecek parayı artırabilir.
VERGİ BORÇLULARI
Ekonomik krizden etkilenen yüzbinlerce vergi mükellefi “birikmiş borçlara ödeme kolaylığı” getiren yasa kapsamında, taksitlerini ödemeyi aksattılar.
Yeni düzenlemede, bunlara ve önceki yasadan yararlanamayanlara da bir kolaylık getirilmesi, hem zor durumda olanları rahatlatır hem de vergi tahsilatını artırabilir.
EKONOMİDE HEDEFLER DEĞİŞİYOR
Dün Hürriyet’te ayrıntılarını okudunuz. Yaklaşık 6 aydır, “Ekonomiyle ilgili hedefler gerçekçi değil, revize edilsin” şeklindeki ısrarlara, nihayet kulak verildi.
2008 yılında, 132 milyar dolar olan ihracatımızın, 2009 yılı hedefi olan 149 milyar doların, “hayali ihracat hedefi” olduğu nihayet kabul edildi ve hedef 104 milyar dolara indirildi. Aynı şekilde, 232 milyar dolar olan “hayali ithalat hedefi”
de 138 milyar dolara indirildi.