Üniversiteyi kazanamayanlar sağlık sisteminden nasıl yararlanacak?

SGK-1
Üniversiteyi kazanamayanlar sağlık sisteminden nasıl yararlanacak?
Ülkemizde ilk defa 1 Ekim 2008 günü uygulanmaya başlanılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) gereğince çocuklarımız 18 yaşına kadar sağlık güvencesi altındadır. 01.01.2012 günü başlayan zorunlu GSS gereğince de 18 yaşından sonra ise lisede okuyorlarsa 20, üniversitede okuyorlarsa 25 yaşına kadar anne ve babanın sağlık güvencelerinden bedava yararlanabilirler. Liseden sonra üniversiteyi kazanamayan kız veya erkek çocuklarımız için ise her ay GSS primi ödemek zorundayız.

Bu arada gençler sigortalı veya emekli birisiyle evlenirlerse de kadın-erkek ayrımı olmaksızın eşleri üzerinden bedava sağlık yardımı da alabilirler.

GSS KANUNU NE DİYOR?

SGK’da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerinin kimlere bakmakla yükümlü olduğu yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 3’üncü maddesinde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre; sigortalılar ile emeklilerin “bakmakla yükümlü olduğu kişilere” kendi üzerlerinden bedava sağlık yardımı verebilirler. Aynı madde gereğince sigortalılar ile emeklilerin “bakmakla yükümlü olduğu kişiler” ise sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşini,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,

c) Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babasını içermektedir.

Yani çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşlere; çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara; 18 yaşında büyük olanlardan ise lise ve lise dengi ile çıraklık eğitim merkezinde okuyanlara 20 yaşını, yükseköğrenimde okuyanlara ise 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık yardımı GSS sigortalısı olan anababası üzerinden verilmektedir.

Ancak 18 yaşından büyük olup da liseyi bitirdiği halde üniversiteye kayıt yaptıramayan gençlerin sağlık yardımı alabilmesi için,

1- Sigortalı birisiyle evlenmesi,

2- İşe girip en az 30 gün prim ödemeleri,

3- İsteğe bağlı sigortalı olup en az 30 gün prim ödemeleri,

4- Gelir testi yaptırıp sadece GSS primi ödemeleri gerekmektedir.

YEŞİL KARTI KİM ALIR?

Genel Sağlık Sigortası uygulamaları gereğince de birlikte ikâmet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS’li veya yeşil kartlı olacaksınız. Bunun için öncelikle bulunduğunuz daha doğrusu ikâmete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, yeşil kart isteyeceksiniz.

Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu, ikâmete dayalı nüfus kayıt sistemi gereğince kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek.

Birlikte ikâmet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı,

-400.5 liradan az ise yeşil kart alırsınız,

-400.5 ile 1201.5 arasında ise ayda 48 lira,

-1201.5 ile 2403 arasında ise ayda 144 lira,

-2 bin 403 liradan çoksa ayda 288.36 lira,

-Gelir testine girmezseniz de 288.36 lira, GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alırsınız. GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alırken, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve SGK ile sözleşmesi özel hastanelere gidebilirsiniz. Yeşil kart sahibi olursanız bu kart ile sadece devlet hastanelerine gidebilirsiniz.

  • Related Posts

    Kıdem Tazminatı Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    KIDEM TAZMİNATI HESAPLARKEN EZBERE DEĞİL YARGI KARARINI DA DEĞERLENDİREREK HESAPLAYIN İşçi belirli yada belirsiz iş sözleşmesine göre çalışsın, Kanun’da belirtilen  hallerde kıdem tazminatı ödenmesi mümkündür. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, belirli…

    SGK İstisna Yemek, Çocuk, Aile Yardımı

    SGK İstisna Yemek, Çocuk, Aile Yardımı SİGORTA PRİM HESABINDA İSTİSNA OLAN YEMEK PARASI, ÇOCUK ZAMMI, AİLE YARDIMI TUTARLARI SİGORTA PRİMLERİNİN HESABINA ESAS KAZANÇLARDAN İSTİSNA TUTULACAK YEMEK PARASI, ÇOCUK ZAMMI VE…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Arızi Serbest Meslek Kazançları Nelerdir?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 13 views
    Arızi Serbest Meslek Kazançları Nelerdir?

    KDV Beyannamesine Eklenen Belge Sayısı Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 8 views
    KDV Beyannamesine Eklenen Belge Sayısı Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    Bütçenin Birlik İlkesinden Sapmalar

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 6 views
    Bütçenin Birlik İlkesinden Sapmalar

    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 10 views
    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz Getirme…

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 8 views
    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz  Getirme…

    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 10 views
    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği