Üniversite bünyesinde bulunan basım evinin basım hizmetlerinin KDV’ye tabi olup olmadığı hk.

Üniversite-3

Üniversite bünyesinde bulunan basım evinin basım hizmetlerinin KDV’ye tabi olup olmadığı hk.

Sayı:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2084

Tarih:

23/11/2011

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

Sayı :

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2084

23/11/2011

Konu :

Üniversite bünyesinde bulunan basım evinin basım hizmetlerinin KDV’ye tabi olup olmadığı

           İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Basım Evi olarak faaliyetlerinizin yalnızca Üniversiteniz bünyesindeki fakülte, yüksek okul ve birimlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kitap, dergi, doküman basım işlerinden oluştuğu, dışarıya hizmet vermenizin söz konusu olmadığı belirtilerek söz konusu faaliyetinizin Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisinden istisna olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

Konuya ilişkin başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

I- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, iktisadi kamu kuruluşları vergi mükellefiyeti kapsamına alınmış olup aynı Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında da Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu kuruluşu olduğu; altıncı fıkrasında ise iktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği; aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, kamu idare ve kuruluşları tarafından tarım ve hayvancılığı, bilimi, fennî ve güzel sanatları öğretmek, yaymak, geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla işletilen okullar, okul atölyeleri, konservatuarlar, kütüphaneler, tiyatrolar, müzeler, sergiler, numune fidanlıkları, tohum ve hayvan geliştirme ve üretme istasyonları, yarış yerleri, kitap, gazete, dergi yayınevleri ve benzeri kuruluşların kurumlar vergisinden muaf oldukları hükme bağlanmıştır.

3/4/2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “2.4. Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler” başlıklı bölümünde iktisadi işletmenin tanımı içinde yer alan ve devamlı olarak yapılan ticari, sınai veya zirai faaliyetten söz edebilmek için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifadeyle işletmede üretilen veya alınan malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olması gerektiği, aksi halde diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemeyeceği ifade edilmiştir.

İktisadi işletmenin belirgin özellikleri; bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai veya zirai bir mahiyet arz etmesidir. Diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurları, ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetlerdir.

Kanun, bu gibi halleri tek tek saymak yerine, dernek ya da vakıf tarafından piyasa ekonomisi içerisinde icra edilen tüm iktisadi faaliyetleri kapsama almıştır. Devamlılık unsuru, bir hesap dönemi içinde aynı veya ayrı faaliyet alanlarında ticari mahiyet arz eden işlemlerin birden fazla yapılmasını ifade etmektedir. Aynı hesap döneminde tek işlem nedeniyle ticari faaliyetin devamlılık unsurunun oluştuğunu kabul etmek mümkün olmamakla birlikte, faaliyetin organizasyon gerektirmesi veya amacının ticari olması durumunda devamlılık unsurunun varlığı kabul edilir.

Ticari organizasyon, sermaye tahsisi, işyeri açılması, personel istihdamı, ticaret siciline kaydolmak gibi unsur ve şartlardan tümü veya bir kısmı yerine getirilmek suretiyle belirli şekilde kurulmuş olacaktır. Bu takdirde bu organizasyon içinde bir takvim yılında veya iki veya üç yılda tek bir işlem yapılmış olsa dahi ticari faaliyetin varlığı kabul edilecektir.

Buna göre, Müdürlüğünüz bünyesinde faaliyet gösteren Basım Evi Müdürlüğünün münhasıran KurumlarVergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında, bilimi, fennî ve güzel sanatları öğretmek, yaymak, geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla faaliyet göstermesi halinde kurumlar vergisinden muaf olması mümkündür.

Ancak, bünyenizdeki Basım Evi Müdürlüğünün anılan Kanun maddesinin ilgili bendi kapsamında faaliyet göstermekle birlikte aynı zamanda ticari faaliyet oluşturacak şekilde piyasa ekonomisi içerisinde devamlı olarak bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı yapması durumunda anılan Müdürlüğün iktisadî işletme oluşturduğunun kabul edilmesi ve kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmekte olup; mal bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kâr edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi de Basımevi Müdürlüğünün iktisadî işletme niteliğini değiştirmeyecektir.

II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

           3065 sayılı KDV Kanununun 1/3-g maddesine göre, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri KDV’ye tabi bulunmaktadır.

Diğer taraftan KDV Kanununun 17/1 maddesine göre, genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların; ilim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri ile tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifaettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri KDV den istisnadır.

Buna göre, Üniversiteniz Döner Sermaye İşletme Müdürlüğüne bağlı Basım Evi Müdürlüğünün münhasıran ilim, fen ve güzel sanatları öğretmek, yaymak, geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla üniversite bünyesindeki öğrencilerin ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, Basım Evi Müdürlüğünüz tarafından ticari faaliyet oluşturacak şekilde piyasa ekonomisi içerisinde devamlı olarak mal alım-satımı, imalatı yapması durumunda bu faaliyetleriniz nedeniyle iktisadi bir işletme oluşacağından bu kapsamda yapacağınız teslim ve hizmetler KDV Kanununun 1/3-g maddesi uyarınca KDV’ye tabi olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Related Posts

Hizmet alımlarında ödeme belgesine yaklaşık maliyet hesap cetvelinin eklenip eklenmeyeceği

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı   : 90192509-220.05-14180 16/12/2014 Konu : Yaklaşık Maliyet Cetveli. Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi…

Harcama Birimi Nedir? Harcama Yetkilisi Kimdir?

1.1 Harcama Birimi Nedir? Harcama Yetkilisi Kimdir? Harcama birimi, Kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimdir2. Harcama yetkilisi ise Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Dernekleri Kim Denetler? Dernekler Nasıl Denetlenir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 77 views
Dernekleri Kim Denetler? Dernekler Nasıl Denetlenir?

Taşeron İşçi Nedir? Taşeron İşçi Nasıl Olunur?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 54 views
Taşeron İşçi Nedir? Taşeron İşçi Nasıl Olunur?

İhale Teminatları Hangi Durumda Gelir Kaydedilir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 58 views
İhale Teminatları Hangi Durumda Gelir Kaydedilir?

Özel Sektörde Çalışanların Sınavsız Devlet Memurluğuna Geçişi Mümkün mü?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 49 views
Özel Sektörde Çalışanların Sınavsız Devlet Memurluğuna Geçişi Mümkün mü?

Cezaevlerinde Kaç Kişi Var?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 36 views
Cezaevlerinde Kaç Kişi Var?

Aile Yardımı Ödeneği Kimlere Verilir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 35 views
Aile Yardımı Ödeneği Kimlere Verilir?