Türk Ticaret Kanununda Bağımsız Denetim

Office workers sitting at the desk and working on the presentation. Small and big computers, some printed charts on the table. Casual dress code, serious faces

Türk Ticaret Kanunu’nda Denetim:

Türk Ticaret Kanunu’ndaki denetime ilişkin düzenlemeler iç denetim ve dış denetim olarak sınıflandırılabilir. İç denetim, şirketlerin murakıpları tarafından yapılan denetimdir. Dış denetim ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yapılan denetimdir.

Türk Ticaret Kanununun 274’ncü maddesine göre; Anonim şirketlerin muameleleri, bir tüzük ile tayin olunacak şekilde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ticaret Müfettişleri tarafından denetlenir. Denetim, bilançonun açıklık ve doğruluk esasları çerçevesinde yapılacak incelemeyi de kapsar. Bu denetim, kamusal dış denetim olup  bağımsız dış denetim niteliğinde değildir.

İç denetim ise şirket murakıplarınca yapılmaktadır. Türk Ticaret Kanununda anonim şirketlerin, eshamlı komandit şirketlerin ve limited şirketlerin şirket murakıpları tarafından denetlenmesi esası kabul edilmiştir.

Denetime ve murakıplara ilişkin düzenlemeler, esas olarak anonim şirketler için ayrıntılı olarak 347-354’ncü maddelerde yer almaktadır. Kanunun 476’ncı maddesi ile eshamlı komandit şirketlerde, 548 ve 556’ncı maddeleri ile de limited şirketlerde denetime ilişkin olarak, anonim şirketlere atıfta bulunulmuş ve anonim şirketlerin denetimine ilişkin esasların bunlar için de geçerli olacağı belirtilmiştir.

Kanunun 347’nci maddesine göre, anonim şirketlerde beşten fazla olmamak üzere bir veya daha çok murakıplar bulunur. Birden çok olan murakıplar bir heyet teşkil eder. Murakıp bir ise, onun birden çok ise yarısından bir fazlasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması lazımdır.

Murakıpların seçilmesi ve azilleri şöyledir:

Murakıplar, pay sahibi olan ve olmayanlar arasından ilk defa bir yıl için kuruluş umumi heyeti ve sonradan en çok üç yıl için umumi heyet tarafından seçilirler. 350’nci maddeye göre, murakıplar, umumi heyet tarafından her vakit azil ve yerlerine diğer kimseler tayin edebilirler.

Murakıpların bağımsızlık ve sır saklamalarına ilişkin düzenlemeler ise şunlardır:

Kanunun 347’nci maddesine göre, murakıplar aynı zamanda idare meclisi azalıklarına seçilemeyecekleri gibi şirketin memuru dahi olamazlar. 349’ncu maddede idare meclisi azalarının usul ve füruundan biriyle eşi ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının murakıplığa seçilemeyeceği, seçilmişse derhal çekilmeleri gerektiği belirtilmiştir.

358’nci maddede ise murakıpların, vazifelerini yaptıkları esnada öğrendikleri hususları münferit pay sahiplerine ve üçüncü şahıslara ifşa edemeyecekleri belirtilmiştir.

Murakıpların görevleri, Kanunun 353 ve 354’ncü maddelerinde sayılmıştır. Bunlar;

  • Şirketin idare meclisi azalarıyla işbirliği ederek bilançonun tanzim şeklini tayin etmek,
  • Şirketin muamelelerinden bilgi edinmek ve lüzumlu kayıtların intizamla tutulmasını sağlamak maksadıyla hiç olmazsa altı ayda bir defa şirketin defterlerini incelemek,
  • Üç aydan ziyade ara verilmesi caiz olmamak üzere sık sık ve ansızın şirket veznesini teftiş etmek,
  • En az altı ayda bir defa şirketin defterini inceleyerek rehin veya teminat yahut şirketin veznesinde hıfzolunmak üzere vedia olarak teslim olunan her nevi kıymetli evrakın mevcut olup olmadığını tahkik ve kayıtlara tatbik eylemek,
  • Bütçe ve bilançoyu murakabe etmek,
  • Her yıl sonunda şirketin hal ve durumuna, idare meclisinin tanzim ettiği bilançoya ve sair hesaplara ve dağıtılmasını teklif ettiği kazançlara müteallik idare meclisinin vereceği rapor ve sair evrak hakkındaki mütalaalarını havi olmak üzere, umumi heyete bir rapor vermektir.

Türk Ticaret Kanunundaki denetime ilişkin bu düzenlemeler bağımsız dış denetimden çok uzaktır. İlk olarak, murakıpların bağımsızlığı sağlanamamıştır. Murakıpların pay sahibi olanlar arasından seçilebilmesi ve genel kurulca her an azledilebilmesi bağımsızlığa aykırıdır. İkinci olarak, murakıpların görevleri arasında bilançonun tanzim şeklini tayin etmek yer alıyor. Bağımsız denetçilerin muhasebe kaydı tutması, mali tablo düzenlemesi yasaktır. Bu nedenle murakıpların görevleri bağımsız denetimle bağdaşmıyor. Bunun dışında, murakıplara ilişkin denetim mesleğine özgü hiçbir nitelik aranmamaktadır. Oysa bağımsız denetim yapacak denetçiler mesleki eğitim, deneyim ve yeterliğe sahip olmalıdır. Ayrıca çalışma alanı standartları ve raporlama standartları bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan sebeplerle, Türk Ticaret Kanunu’ndaki denetim bağımsız dış denetim olarak nitelendirilemez. Türk Ticaret Kanunu’ndaki muhasebe denetimine ilişkin hükümler gerçekçi ve ihtiyacı karşılar olmaktan uzak olup, Türk Ticaret Kanunu muhasebe denetimi ve bağımsız denetim alanındaki gelişmelere ayak uyduramamıştır.[1]

[1] Selahaddin Koçak, T.T.K’nun Muhasebe Denetimindeki Son Gelişmeler Açısından Değerlendirilmesi, Standart Dergisi, Yıl: 1989, Sayı: 17, S.97

Related Posts

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Sonuçları (Mart 2023)

      2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Sonuçları aşağıda gösterilmiştir. 2023 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGE  TABLOSU (Bin TL.) Ocak Şubat Mart Toplam 2023 Bütçe Tahmini* Toplam/  BütçeTahmin (%)…

Algyo Hisse Kar Payı Dağıtımı Kap Açıklaması (Nisan 2023)

        Özet Bilgi Hak Kullanımı İlgili Şirketler [ALGYO, ECILC, MERCN, SOKE] İlgili Fonlar [] BISTECH Pay Piyasası Alım Satım Sistemi Duyurusu Yapılan Açıklama Düzeltme mi? Hayır (No)…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Dernek ve Vakıf Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 4 views
Dernek ve Vakıf Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gayri Sahih Vakıflar ve Hazinenin Mirasçılık Durumu

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Gayri Sahih Vakıflar ve Hazinenin Mirasçılık Durumu

Ekap nedir? Ekap’ a Kayıt ve Ekap İşlem Süreçleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 5 views
Ekap nedir? Ekap’ a Kayıt ve Ekap İşlem Süreçleri Nelerdir?

Ek Gösterge Nedir? Ek Gösterge Nasıl Hesaplanır?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Ek Gösterge Nedir? Ek Gösterge Nasıl Hesaplanır?

Nakdi Ücret Nedir? Ayni Ücret Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 5 views
Nakdi Ücret Nedir? Ayni Ücret Nedir?

Ecrimisil Borcu Nereye Ödenir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 7 views
Ecrimisil Borcu Nereye Ödenir?