Teklif Edilen Bedelin Rakam ve Yazı İle Birbirini Tutmaması İhaleden Elenme Nedeni midir?

muhasebe-34

TEKLİF EDİLEN BEDELİN RAKAM VE YAZI İLE BİRBİRİNE UYGUN YAZILMAMASI İHALEDEN ELENME NEDENİ MİDİR?

Teklif mektupları hazırlanırken isteklilerce en sık yapılan hataların biri de teklif edilen bedelin rakam ve yazıyla birbirine uygun olarak yazılmamasıdır. Peki teklif bedelinin rakam ve yazıyla birbirine uygun olarak yazılmaması durumunda her koşulda teklif geçersiz olarak mı kabul edilmelidir? Aşağıda bu konuyu mercek altına yatıracağız.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur. Mal alımı ihalelerinde, ihale dokümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur.” hükmü bulunmaktadır.

Teklif bedelinin rakam ve yazıyla birbirine uygun olarak yazılmaması durumunu iki başlık altında inceleyeceğiz.

1-Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınarak gerçekleştirilen ihaleler.

Anahtar teslim götürü bedel ile teklif alınarak ihale edilen işlerde tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında isteklilerin tekliflerinin ayrıntıları görülemeyeceğinden idare tarafından, isteklilerin tekliflerinin rakam ve yazı ile ifadesi arasında tutarsızlık olduğu durumlarda teklif edilen toplam bedelin teyit edilme şansı da bulunmamaktadır.

Bu nedenle teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygunluğu hususunda en ufak bir tereddüt olması durumunda dahi isteklilerin teklifleri değerlendirme dışında bırakılmalıdır.

Bu durumun istisnalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Teklif bedelinin yazı ile yazılması sırasında yapılacak ufak harf hataları (yetmişdokuz yerine yemişdouz yazılması gibi)

Teklif bedelinin rakamla yazılması sırasında binlik ayıracı ile kuruş ayıracının yerlerinin yanlış kullanılması

2-Birim Fiyatlı teklif alınarak gerçekleştirilen ihaleler.

Götürü bedel teklif mektubundan farklı olarak birim fiyat teklif mektubu tek başına sunulmamakta, mütemmim cüzü olan birim fiyat teklif cetveli ile birlikte sunulmaktadır. Birim fiyat teklif mektubunda yer alan teklif fiyat, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan toplam tutardan alınmaktadır. Bu bakımdan, her ne kadar yukarıda anılan Kanunun ilgili maddelerinde teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması esaslı bir unsur olarak düzenlenmişse de birim fiyat teklif mektubunda söz konusu aykırılığın, teklif cetvelinde yer alan toplam tutar da dikkate alınarak değerlendirilmesinin rekabet ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkeleri çerçevesinde yerinde olacaktır.

Bu nedenle; birim fiyat teklif cetvelinde herhangi bir aritmetik hata olmadığı durumlarda birim fiyat teklif cetvelindeki toplam tutarın birim fiyat teklif mektubuna yazı yada rakam ile doğru aktarılması durumunda edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması maddesi biraz daha esnek olarak yorumlanması gerekmektedir.

Konunun daha iyi anlaşılması için benzer konuda KİK tarafından alınmış iki emsal karar aşağıda paylaşılmıştır.

1. Örnek: Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan bir ihalede KİK’in 2015/UH.III-1973 nolu kararı aşağıdaki gibidir.

Başvuru sahibi Uludağ Mimarlık Müşavirlik ve Ticaret Limited Şirketi’nin ihaleye sunduğu götürü bedel teklif mektubunun 5’inci maddesinde “İhale konusu işin tamamını Katma değer Vergisi hariç toplam 925.00,00 TL (DokuzYüzYirmiBeşBin Türk Lirası) götürü bedel üzerinden yapmayı kabul ve taahhüt ederiz.” ifadesinin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede teklif mektubunda teklif edilen bedelin rakam ile yazılması sırasında bin ayracı olarak kullanılan nokta işareti ile kuruş ayracı olarak kullanılan virgül işareti arasında üç basamağın yer alması gerekirken iki basamağa yer verildiği anlaşılmıştır.

Anılan mevzuat hükümlerinde ve şartname düzenlemelerinde teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılmasının zorunlu olduğu ve teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklilere ait tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı açıkça belirtilmiştir. Uludağ Mimarlık Müşavirlik ve Ticaret Limited Şirketi’nin ihaleye sunduğu götürü bedel teklif mektubundaki teklif tutarının rakamsal ifadesinin, teklif mektubunda yazıyla yazılan teklif tutarını doğrulamadığı ve bu nedenle başvuru sahibinin teklif mektubunun, taşıması gereken zorunlu şartları taşımadığı anlaşılmış olup, teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifinin ihale komisyonunca değerlendirme dışı bırakılmasında hukuka aykırılık bulunmadığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2. Örnek: Birim fiyat teklif alınarak gerçekleştirilen bir ihalede KİK’in 2016/UY.III-2454 nolu kararı aşağıdaki gibidir.

Başvuru sahibinin birim fiyat teklif cetvelinde toplam tutarın 3.533.000,00 TL, birim fiyat teklif mektubunda teklif fiyatın rakamla 3.533.00,00 TL, yazı ile “üçmilyonbeşyüzotuzüçbin TL” olduğu tespit edilmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda; birim fiyat teklif mektubunda rakam ile yazılan teklif bedelinde birler bölüğünde bir adet sıfırın (0) eksik yazılmış olmasının, yukarıda yer alan tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde, anılan Kanun’un 30’uncu maddesine aykırılık taşımadığı sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması gerekmektedir.

kaynak:http://www.kikuyusmazlikkararlari.com

Related Posts

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

Ali Şеrbеtçi – Bağ-Kur’lular SSK’dan еmеkli olabilir mi? 30 Ekim 2011 * 01.02.1965 doğumluyum. 10.10.1991’dе Esnaf Bağ-Kur oldum. 1991’dеn bеri еksiksiz pirim ödеmеktеyim. 1985’dе 18 ay askеrliğimi yaptım. Askеrliğimi ödеrsеm…

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

Derneklerin de Vergi Yükümlülüğü Var   Ülkemizde toplum hayatının gerektirdiği dayanışma ve organizasyon ihtiyacı, vakıf ve derneklerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Vakıf bir mal topluluğu olduğu için kısmen daha zor kurulurken, dernek…

One thought on “Teklif Edilen Bedelin Rakam ve Yazı İle Birbirini Tutmaması İhaleden Elenme Nedeni midir?

  1. Teklif zarfında iki adet teklif mektubunun bulunduğu, Teklif mektubunun birinin ekinde birim fiyat teklif cetvelinin olmaması durumu ve olamayan teklif cetvelinin birim fiat teklif mektubu yazım hatasi var.sonucu ne olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views

ÖDEME EMRİNE KARŞI DAVA AÇMA SONUÇLARI

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views

İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 4 views
İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?