Maliye Bakanı Ağbal’ın taşeron işçiler için 21 Mart’ı işaret etmesi sonrası gözler bu tarihe çevrildi. Belirlenecek liste sonrasında 90 ila 120 bin kişinin kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir. Tasarı 21 Mart’ta Meclis’e gidecek.
Çalışma hayatının en büyük sorunlarından birisi olan taşeron işçilik konusunda takvim belirlendi. 21 Mart’a kadar kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için hazırlanacak düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’na getirileceği yönündeki açıklama sonrası taşeron işçileri heyecan sardı. Peki, kimler kadroya geçirilecek? Bakanlar Kurulu’nun kamuda ihale ile hizmet alınabilecek yardımcı işleri belirlemesi gerekiyor. Bu liste belirlendikten sonra belirlenen liste dışındaki işler için kamuda ihaleyle hizmet alımı yapılamayacak.
Bakanlar Kurulu’nun hazırlayacağı liste sonrası listedeki işlerde hali hazırda görev yapmakta olan taşeron işçilere kadro yolu gözükecek. Örneğin eğer Bakanlar Kurulu röntgen çekimi işinin yardımcı iş olmadığına karar verirse kamu hastanelerinde röntgen çekimi işinde çalışan taşeron işçilere kadro yolu açılacak. Yardımcı işler listesinde yer almayan bir işte çalışan taşeron işçiler için ise kadro söz konusu olmayacak. Kamuda yaklaşık 800 bin taşeron işçinin çalıştığı tahmin ediliyor. Söz kosunu liste sonrası 90 ila 120 bin kişinin kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir.
Bakanlar Kurulu’nun ‘yardımcı iş’leri belirlerken çok hassas olması gerekiyor. Listenin geniş tutulması pek çok taşeron işçisinin kadro hakkının kısıtlanması anlamına gelecek. Diğer yandan kamuda taşeron işçi kullanımının önüne geçilmesini sağlayacak şekilde bir listenin belirlenmesi çok önemli. Böyle bir liste taşeron sorununu kalıcı çözebilir.
YARDIMCI işler dışında teknolojik uzmanlık gerektiren işlerde de taşeron işçi çalıştırılması mümkün. Bunun için taşerona verilecek işin asıl işveren için teknolojik uzmanlık gerektiren bir iş olması gerekiyor. Kamuda bu gerekçeyle taşeron işçi çalıştırılmaya devam edilebilecek.
İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini ‘muvazaa’ olarak adlandırıyor. Özel sektörde muvazaa söz konusuysa işveren kendi işçilerine hangi hakları uyguluyorsa taşeron işçisine de aynı hakları uygulamak zorunda kalıyor. Kamuda ‘muvazaa’lı kurulmuş bir alt işveren ilişkisinin söz konusu olması halinde de aynı yaptırım geçerli olduğu için kamuda taşerona verilemeyecek bir işte çalıştırılan taşeron işçilerinin baştan itibaren kamunun işçisi olması gerekiyor. Taşeron işçilerin kadro hakkının arkasındaki hukuki gerekçe bu.