Süt İzninin Kullanımını Belirleme ve Saatini Seçme Dilekçesi

Çalışan anne-4

Süt İzninin Kullanımını Belirleme ve Saatini Seçme Dilekçesi

GÖREVİ :

ÜNVANI :

ADI VE SOYADI :

BABA ADI :

DOĞUM YERİ VE TARİHİ : …….. …/…/…

SİCİL NO :

EMEKLİ SİCİL NO :

T.C.KİMLİK NO :

ÖZÜ : Süt İzni Talebi

………….  MÜDÜRLÜĞÜNE

…….. İli ……. İlçesinde …… Lisesinde/Ortaokulunda/İlkokulunda …. Öğretmeni olarak görev yapmaktayım.

23.07.1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (D) fıkrasında; “D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” Hükümleri bulunmaktadır Bu hükümlere göre; doğum sonrası kadın memurun ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni kullanma hakkı mevcuttur.

16.01.2013 tarihli ve 34932 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin “Mazeret izni” başlıklı 10. maddesi 1. fıkrası (b) bendinde; “(1) Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri şunlardır: d) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.” hükümleri bulunmaktadır.

Ayrıca aynı yönergenin “Mazeret izni” başlıklı 23. maddesi 1. fıkrası (d) bendinde; “b) Kadın sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir.” sözleşmeli personele ve aynı yönergenin “Mazeret izni” başlıklı 28. maddesi 2. fıkrasında; “(2) Geçici personele, çocuklarını emzirmeleri için doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.” geçici personele de süt izni verileceği kayıt altına alınmıştır. (Bu paragraf sadece sözleşmeli ve 4/C’li personel için yazılacak.)

Konuya ilişkin yukarıda yer verdiğimiz yönerge hükümlerinde süt izninin kullanımına ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa atıfta bulunulmuş ve bu izin verilmesi kanunen zorunlu olan mazeret izinleri arasında sayılmıştır. Buradan da açıkça görüleceği üzere süt izni verilmesi zorunlu olup bu iznin kullanımında amirin takdir hakkı yoktur.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 04.01.2012 tarih ve 555 sayılı yazısı ile Türk Eğitim Sen’e verilen cevapta; süt izninin ne şekilde kullanılacağı ilgili mevzuatta çok açık şekilde belirtildiği halde, ilgili mevzuatı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilmesi için somut bilgilerin verilmesi halinde konunun değerlendirileceği açıklaması yapılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı süt iznine son noktayı koymuş ve süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda sınıf öğretmeni olan memurun tercihin esas olacağını 03.10.2013 tarih ve 2818286 sayılı yazısı ile bildirmiştir.

Yine ve Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 21.04.2015 tarih ve 4227959 sayılı yazısı ile süt izninde memurun tercihin esas olacağı bildirilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığı 30.05.2013 tarih 7617 sayılı görüş yazısında; “süt izninin personelin tercihi esas alınmak suretiyle kullandırılması gerektiği ve personelden gün içinde süt izni saatlerine denk gelen zaman diliminde gündüz nöbeti tutması talep edilemez.” demektedir.

Diğer taraftan Konya ilinde görev yapan bir öğretmenin süt izninin kullanımının idarece kısıtlanması üzerine Konya İdare Mahkemesi’nde açmış olduğu E:2010/146 sayılı davada; idare mahkemesi süt izninin saatini belirleme konusunda saat seçim hakkının açık ve net bir şekilde anneye ait olduğunun mevzuat hükümlerinde belirtildiği düşüncesinden hareketle, idarenin getirmiş olduğu kısıtlamanın telafisi güç ve imkânsız zararlara yol açacağını göz önünde bulundurarak idari işlemin yürütmesini durdurmuştur.

Yine Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 07.02.2013 tarih ve 92617 Sayılı Yazısı ile Türk Eğitim Sen’e verilen cevapta ek ders ücretinden yararlanmakta olan yöneticilerin ve rehber öğretmenlerin, süt izni kullandıkları güne rastlayan ek ders ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerektiğini belirtmiştir. (Bu paragraf sadece rehber öğretmen ve yönetici kadınlar için yazılacak)

Yukarıdaki mevzuat hükümleri ve mahkeme kararlarından da anlaşılacağı üzere süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme konusunda ilk söz anneye aittir.

Okulunuzda görev yapmakta iken ………………… tarihinde doğum yaptım. Bugün itibariyle de süt iznimi kullanabilmem için gereken sürenin bitimine yaklaşık olarak …………..ay süre bulunmaktadır.

Geriye kalan bu süre içerisinde süt iznimi kullanabilmek için müdürlüğünüz tarafından ders programımın …………………………günü ve saatlerinin…………. boş bırakılacak şekilde ayarlanmasını ve o güne nöbet görevi verilmemesini arz ederim.

Adres: …./…./2015
…………… ….. …….………….
………/……. ………….. Öğretmeni

Ekler;

Related Posts

Hatalı maaş ödemesinin tahsil edilmesinde o yönetmelik uygulanmaz

Memurlara Fazla Ödenen Maaş ve Benzeri Ödemeler Hangi Mevzuata Göre Tahsil Edilir? Dеvlеt mеmuru olarak görеv yapanlara yapmış oldukları görеvlеr nеdеniylе ödеnеn maaş vе bеnzеri ödеmеlеrdе kamu kurum vе kuruluşlarınca…

Sözleşmeli Geçirilen Süreler Sekiz (8) Yıla Bir (1) Kademe Hesabında Dikkate Alınır mı?

İstanbul BİM’den sözleşmeli süreler ve 8 yıla bir kademe kararı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, sözleşmeli statüde geçirilen sürelerin, disiplin cezası almaksızın geçirilen 8 yıllık sürenin hesabında değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

MADEN İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 42 views
MADEN İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

İstirahat Raporlarının SGK’ya Bildirilmesi ve İdari Para Cezası Uygulaması

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 42 views
İstirahat Raporlarının SGK’ya Bildirilmesi ve İdari Para Cezası Uygulaması

Yeni Nesil Yazar Kasa Nedir? Yeni Nesil Yazar Kasa Ne Zaman Kullanılmaya Başlayacak?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 43 views
Yeni Nesil Yazar Kasa Nedir? Yeni Nesil Yazar Kasa Ne Zaman Kullanılmaya Başlayacak?

Duanın Kabul Edilmesi İçin Ne Yapmak Lazım?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 53 views
Duanın Kabul Edilmesi İçin Ne Yapmak Lazım?

Şirket değerlemesi nasıl yapılır?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 48 views
Şirket değerlemesi nasıl yapılır?

İnşaat Sözleşmelerinde Fesih, Dönme Ve İptal Kavramlarının Farkları

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 60 views
İnşaat Sözleşmelerinde Fesih, Dönme Ve İptal Kavramlarının Farkları