S&P Türkiye’nin Kredi Notunu Açıkladı

Standart&Poor's-1

Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin BB+ olan kredi notunu teyit etti, görünümü de negatif olarak korudu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB+”, yerel para cinsinden kredi notunu “BBB-” ve not görünümünü “negatif” olarak teyit etti.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarının sırasıyla “BB+” ve “BBB-” olarak korunduğu belirtildi.

Kuruluş, not teyit kararının esnek kur rejimi ve iyi sermayelendirilmiş bankacılık sistemini yansıttığını bildirdi. Açıklamada, “Türkiye’nin esnek kur oranının ve görece iyi sermayelendirilmiş bankacılık sisteminin gelecek dış şokları absorbe edebileceğini düşünüyoruz” denildi.

Negatif not görünümünün ise “dış finansman kaynaklarının azalması ya da maliyetlerinin artması ile kuvvetler ayrılığında bozulmalar yaşanması” gibi alternatif senaryoları içerdiği kaydedildi.


‘Yüzde 3,1 büyüme öngörüyoruz’

S&P, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yabancı ve yerli para cinsinden kredi notlarını sırasıyla “BB+” ve “BBB-” olarak koruduğunu bildirirken, Türk ekonomisine ilişkin beklentilerine de yer verdi.

“Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 2015’te reel olarak yüzde 3,1 büyümesini öngörüyoruz. Türk ekonomisi, yılın ilk yarısında beklenenden güçlü olan talepten yararlanmasına rağmen, kasım seçimleri öncesindeki siyasi belirsizliğin ikinci yarıdaki büyümeyi baskılayacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinin yapıldığı raporda, ayrıca ekonominin iç talepten, dış talebe doğru yönelen bir dengelenme süreci yaşadığı kaydedildi.

Bununla birlikte, Türk bankalarının iyi derecede denetlenmeye ve sermayelendirilmeye devam edeceğini öngören S&P, Türkiye’nin kamu açığının, döviz kuru ve bütçe performansını olumsuz etkileyecek dış şoklara maruz kalınmadığı sürece sürdürülebilir seviyelerde kalacağını vurguladı.

Açıklamada, ayrıca kamu borcunun yaklaşık üçte ikisinin Türk lirası cinsinden olduğu belirtilirken, “Ana senaryomuzda, bütçe açığının, 2015-2016 döneminde  GSYH’nın yüzde 1,6’sı seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu oran, 2018’de yüzde 3’e yükselebilir” tahmininde bulunuldu.

Kuruluş, öte yandan, petrol üreticisi ülkelerdeki talebin gerilemesine neden olan düşük petrol fiyatlarının,  Türkiye’nin ihracatını sınırladığı, ancak dış ticaret hadlerini iyileştirdiği tespitine de yer verdi.

‘Türk hükümeti, riskleri başarıyla tespit etti’

Türk hükümetinin, geçmişte ekonomik riskleri saptamakta başarılı olduğunu kaydeden S&P, özellikle 10. Kalkınma Planı çerçevesinde yurtiçi tasarruf oranlarını artırmaya yönelik adımlara odaklanıldığını vurguladı.

Buna karşın, uygulamanın yavaş olduğuna işaret edilen raporda, reform programının hızlandırılmasının, Türkiye’nin dış finansmana ihtiyaç ekonomi modelini değiştirmesine yardımcı olacağı görüşü paylaşıldı.

S&P, küresel ekonomideki belirsizlik ve ABD Merkez Bankası Fed’in beklenen faiz artışının, Türkiye’de reel faizleri arttırabileceğine işaret ederken, bunun uluslararası yatırımcının iştahını azaltabileceğini öne sürdü.

Derecelendirme kuruluşu, 8 Mayıs’taki bir önceki değerlendirmesinde de Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB+” ve not görünümünü ise “negatif” olarak teyit etmiş, yerel para cinsinden kredi notu ise “BBB”den “BBB-“ye düşürmüştü.

S&P’nin bugünkü not değerlendirmesi, kuruluşunun 2015 takviminde Türkiye için belirlenen son tarihti.

Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bir sonraki değerlendirme ise 4 Aralık 2015 tarihinde Moody’s tarafından yapılacak.

kaynak:mynet.com

  • Related Posts

    İş Yeri Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

    İŞYERİ AÇACAKLAR DİKKAT! BU YAZIMIZI OKUMADAN İŞYERİ AÇILIŞI YAPMAYIN Yeni hazırlanan torba yasadaki düzenlemeleri ve 28/12/2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararını hesaba aldığınızda,  işyeri açılışını emekli anne-babanın üzerine mi yoksa 29…

    Elektrik faturasında KDV oranı ne kadar ?

    Elektrik faturasında KDV oranı ne kadar ? Elektrik satışı üzerinden birden fazla vergi alınır; mesela elektriğin KDV hariç fiyatına Enerji Fonu, Elektrik Tüketim Vergisi ve TRT payı gibi vergiler dahildir.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Cuma selası ile ezan arasında duaların kabul olduğu an nedir? Cuma duası

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 48 views
    Cuma selası ile ezan arasında duaların kabul olduğu an nedir? Cuma duası

    Tenzih Ne Demek? Tenzih Etmek Ne Demek….???

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 66 views

    Dış Denetim ve Sayıştay

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 72 views
    Dış Denetim ve Sayıştay

    Hile Denetiminde Tümevarım Yaklaşımı

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 58 views
    Hile Denetiminde Tümevarım Yaklaşımı

    Muhasebat Kontrolörleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 55 views
    Muhasebat Kontrolörleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği

    İş Yeri Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

    • By admin
    • Ocak 12, 2025
    • 59 views
    İş Yeri Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?