Sözleşmeli Personel Uygulaması
Sözleşmeli personel, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ile kurumların teşkilat kanunlarındaki özel hükümlere istinaden çalıştırılmaktadır. Sözleşmeli personel çalıştırılma usul ve esasları ile hak ve yükümlülükleri 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalışanlar için 6 Haziran 1978 gün ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenen esaslar ile özel kanunların verdiği yetkiye istinaden çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararlarında yer almaktadır.
Bunlar incelendiğinde; ölçü ve norm birliği olmadığı, sözleşmeli ve kadro karşılığı sözleşmeli personel ikilemi yaşandığı, bunun sosyal güvenliğe tabi olduğu kurumlara dahi yansıdığı, sözleşmeli personele 657 sayılı Kanunun disiplin ve aylıksız izinle ilgili hükümlerinin uygulanıp uygulanamayacağı gibi tereddütler oluştuğu bilinmektedir.
Ayrıca, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren
geçici işlerde çalıştırılması gereken, sözleşmeli personel uygulamasının asli ve sürekli hale getirildiği, böylece işçi – memur sorunu yanında, memur – sözleşmeli personel sorununun da ortaya çıktığı görülmektedir.
Belirtilen nedenlerle sözleşmeli personele ilişkin düzenlemelerin yeniden ele alınması gerekmektedir.
Devlet Memuru Hastalık İzinleri
Yıllık İzinde Hastalanma Hali: Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar. Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin…
Devlet Memurları İzin Türleri Nelerdir?
Mazeret izni: İzin haklarından olan Mazeret İzin türü 657 sayılı DMK’ nın 104 inci maddesinde yer verilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (Md:104) Mazeret izni: Kadın memura; doğumdan önce sekiz,…