Nakdi Ücret Nedir? Ayni Ücret Nedir?
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
Özel Tahsis Nedir?
Özel tahsisli konutlar belli görevlerde çalışan personele tahsis edilen konular, diğer lojmanlardan farklılık göstermektedir…
Özel tahsisli konutlarda bir kısım masrafların tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır….
İşte ayrıntılar…..
Özel tahsisli konut ne demektir?
Temsil özelliği olan makam ve rütbelerde bulunanlara verilen konutlara özel tahsişsli konut denmektedir. Özel tahsisli konutların tahsisinde ayrıca tahsis kararı alınmaz, bu göreve seçilme veya atanma yeterlidir.
Kimlerden kira bedeli alınmıyor?
Yurt içinde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, yurt dışında büyükelçiler, daimi delegeler, maslahatgüzarlar, askeri temsil heyetleri başkanları ve başkonsoloslar için tahsis edilen özel tahsisli konutlarda, oturanlardan kira bedeli alınmamaktadır.
Demirbaş, elektrik, ısınma giderlerini kim ödüyor?
Özel tahsisli konutların ısınma, işletme, bakım ve onarım giderleri ile demirbaş eşya ve mefruşat giderleri ve konutun aydınlatma, elektrik, su, gaz, temizlik, telefon, kapıcı, ahçı, kaloriferci, bahçıvan ve benzeri giderleri Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Bu makamlardan emekli olanlar da özel tahsisli konutladan yararlanabiliryor mu?
1998 yılında Yargı organları Başkanlıkları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay Başsavcılığı ve Başbakanlık müsteşarlığı görevlerini yapmakta iken bu görevlerinden emekli olanlara da özel kamu konutu tahsisi yapılmasına karar verilmişti. Ancak, 2002 yılında bu hak kaldırılmıştır.
İŞTE ÖZEL TAHSİSLİ KONUT VERİLEN MAKAM VE RÜTBELER
A – Temsil özelliği olup kira bedeli alınmayacak olanlar,
1 – Cumhurbaşkanı. Başbakan,
2 – Yurt dışındaki büyükelçiler, daimi delegeler, maslahatgüzarlar, askeri temsil heyetleri başkanları ve başkonsoloslar.
B – Kamu Konutları Kanunu’na göre, kira bedeli alınacak makam sahipleri:
1 – Bakanlar,
2 – Yüksek Yargı Organları,
a) Anayasa Mahkemesi Başkanı,
b) Yargıtay Başkanı,
c) Danıştay Başkanı,
d) Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı,
e) Sayıştay Başkanı,
f)Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile Danıştay Başsavcısı,
3 – Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı.
4 – Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri,
5 – Müsteşarlar,
6 – Diyanet İşleri Başkanı, Merkez Bankası Başkanı,
7 – İl Valileri, Emniyet Genel Müdürü (Vali
C – Kamu Konutları Kanunu’na göre kira bedeli alınacak rütbe sahipleri;
1 – Genelkurmay Başkanı,
2 – Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı,
3 – Genelkurmay 2.Başkanı,
4 – Ordu Komutanları (Deniz ve Havada eşidi),
5 – Kolordu Komutanları ile eşidi Kıta/Birlik Komutanları (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığında eşidi),
6 – Orgeneral ve Oramiraller,
7 – Kuvvet Komutanları Kurmay Başkanları, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı, Jandarma Genel Komutanı Kurmay Başkanı,
8 – Tümen ve Tugay Komutanları ile eşidi Kıta/Birlik Komutanları (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığında eşidi).
NOT: Yapılan yeni düzenleme ile özel Vali özel tahsis sıralamalasından çıkarılmış, bakan yardımcıları özel tahsis sıralamasına dahil edilmiştir…..
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
EK GÖSTERGE –657 Md.43 (9.4.1990-KHK 418/2 ile değişik) B bendi -657 (9.4.1990- KHK 418/3 ile ek, 12.4.1990-KHK-420/11, 12 ve 27.12.1991-KHK-475/8 ile değişik) I, II, III sayılı Ek Gösterge cetvelleri…