Son Dakika..Maliye Bakanlığı Yeniden Yapılanma Çıktı (07.08.2019)

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yeniden Yapılandırılarak Teftiş Başkanlığı Kuruluyor.

Ne olmuştu;

Maliye Bakanlığındaki denetim birimlerinin, özellikle de vergi incelemesi yapan denetim birimlerinin tek çatı altında toplanması amacıyla Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri tek çatı altın toplamak amacıyla Vergi Müfettişliği ünvanı ihdas edilmiş ve yukarıda sayılan birimler tek çatı altında toplanmıştı….

Image result for muhasebe

Lakin bu tek çatı altındada bu müfettişler A, B, C ve D grubu olarak bölümlere ayrılmıştı….

Ayrıca Maliye Bakanlığında de bir iç denetim birimi kurulmuş ve bu göreve iç denetçiler atanmıştı….

Buna ilave olarak, Bütçe Kontrolörleri Muhasebat Kontrolörleri ile birleşmiş,

Daha sonra Muhasebat Kontrolörleri, Milli Emlak Kontrolörleri, Muhasebe Denetmenleri ve Milli Emlak Denetmenleri haksız bir şekilde uzmanlık kadrolarına atanmışlardı….

Bu ünvanların uzmanlık kadrolarına atanmalarına karşın teftiş ve denetim faaliyetlerine getirmeye devam ediyorlardır….

Image result for muhasebe

Gelinen noktada, Hazine ve Maliye Bakanlığında bir teftiş birimi daha kurulmuş oldu….

Milli Emlak Kontrolörlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gitmiş olması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığında bir denetim birimi azalsada, Hazine Müsteşarlığından gelen Hazine Kontrolörleri ile Sigorta Müfettişlerinin katılması ve Muhasebat Kontrolörleri ile Muhasebe Denetmenlerinin uzman kadrosu altında teftiş faaliyetlerini sürdürmesi neticeisnde, Maliye Bakanlığındaki tek çatı teftiş birimi ifadesi tamamen lafta kalır bir hale gelmiş bulundu…..

Maliye Bakanlığında mağdur durumda olan kesimlerin Sayın Berat ALBAYRAK’ın bakan olması nedeniyle bir umut ışığı doğmul olsada uzmanlık sınavı açılması müjdesi dışında Sayın Berat ALBAYRAK’ın henüz Maliye Bakanlığında yaşanan sorunlara el atmaya fırsatı olmamış gibi gözüküyor….

Ayrıca bu yeni kurulan teftiş kurulu da, maliye Bakanlığındaki teftiş birimi kargaşına yeni bir halka eklemekten öteye gitmeyecek gibi görünüyor…..

Image result for muhasebe

Bu noktada Sayın Berat ALBAYRAK’ın kullanacağı insiyatif ile; haksız bir şekilde uzmanlık kadrolarına atanan Muhasebat Kontrolörleri, Muhasebe Denetmenleri, Vergi Müfetişleri tüm sınıfları ve Hazine bölümünde yer alan teftiş bitimleri ile masak uzmanlarının da yer alacağı yeni ve tüm teftiş kurullarını kapsayacak ve zahiri olmayıp gerçek bir tertiş kurulu kurulmasının ülkemizin ekonomik çıkarlarının korunması açısından son derece önemli bir çalışma olacağı açıktır……

Şimdi yeni kararname ile ortaya koyulan teşkilatlanma konusuna yapılan bir kaç değerlendirme aşağıda sunulmuştur….

07.08.2019 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan, 43 nolu Bazı Cumhurbaşkanlığı Karanamelerin de Değişiklik yapılması hk. Kararnamesi yayımlanmıştır. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın örgüt yapısında çok önemli düzenlemeler getirilmiştir. Buna göre;

1. Hazine ve Maliye Bakanlığı yurtiçinde ve yurtdışında bir çok anonim ve limited şirketlere ortak olabilecek veya iştirak edebilecek. Böylece, bakanlık yurtiçinde veya yurtdışında olsun stratejik önem arz eden bir çok şirkete katılım yoluyla iştirak edip, işletmecilik yapabilecektir.

2. Yurtiçinde veya yurtdışında mali yönden dar boğaza giren fakat faaliyetine devam etmesinde yarar görülen şirketlere de, Cumhurbaşkanı kararı ile iştirak edilecektir.

3. Finansal piyasalara ilişkin yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri takip etmek, değerlendirmek, finansal sektörü geliştirici ve finansal istikrarı kuvvetlendirici çalışmalar yapmak,

4. Sigortacılık ve özel emeklilik sistemine ilişkin faaliyetleri tanzim etmek, uygulamak, uygulamayı izlemek, denetimini yürütmek ve geliştirilmesine ilişkin esasları saptamak, yetkileri verilmiştir.

Image result for muhasebe

Öte yandan, yine Hazine ve Maliye Bakanlığına yeni birimler monte edilmiştir.

43 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde aşağıdaki birimler ihdas edilmiştir.

– Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü,

– Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü,

– Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü,

– Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü,

– Teftiş Başkanlığı,

Image result for muhasebe

Diğer yandan, “Gelir Düzenlemeleri Genel Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” kapatılmıştır.

Söz konusu 43 numaralı Kararname ile ihdas edilen birimlerin görev ve yetkileri tanımlanmıştır. Yine bazı birimlerin isimleri değişmiş görev ve yetkilerine eklemeler yapılmıştır.

Son olarak, teftiş kurulu başkanlığı yeniden gündeme getirilerek, Teftiş Başkanlığı kurulması hedeflenmiştir. Buna göre, vergi müfettişlerinin merkezi sisteme dönülerek, faaliyetleri aşağıdaki gibi düzenlenecektir.

Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı bünyesinde vergi inceleme yetkisi bulunan dört denetim birimi birleştirilmiş ve Vergi Denetim Kurulu çatısı altında “Vergi Müfettişi” ünvanı ile müfettişler istihdam edilmekte idi. 43 numaralı Kararname ile “Teftiş Başkanlığı” kurulmuş ve “Hazine ve Maliye Müfettişi” ünvanı ihdas edilmiştir.

Image result for muhasebe

Teftiş Başkanlığı’nın görev ve yetkileri ise aşağıdaki şekilde olacaktır.

Teftiş Başkanlığı Bakanın emri veya onayı ile Bakan adına aşağıdaki görev ve yetkileri kullanır:

– Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlan ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili olarak inceleme, denetim ve soruşturma işlerini yürütmek ve bu işlerle ilgili gerekli önlemleri almak veya aldırmak,

– İlgili mevzuatın Bakanlığa tanıdığı inceleme, denetim ve soruşturma yetkisini Bakanlığın diğer hizmet birimlerinin görev alanına girmediği durumlarda kullanmak,

– İç denetim birimi ve Bakanlığın diğer birimleri tarafından Teftiş Başkanlığına bildirilen konularda gerekli inceleme, denetim ve soruşturma faaliyetlerini yürütmek,

– Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Verilen görev ve yetkilerden anlaşılacağı üzere bu birim teftiş ve soruşturma ağırlıklı çalışacak ancak Bakanlığın diğer birimleri tarafından Teftiş Başkanlığına bildirilen konularda gerekli inceleme, denetim ve soruşturma faaliyetleri yürütecektir. Hazine ve Maliye Müfettişlerinin bu hali ile vergi inceleme yetkisi olmayacaktır.

Nitekim, vergi inceleme yetkisi kanunla düzenlenmektedir ve VUK Md. 135’e göre vergi incelemesine yetkili olanlar, Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleridir. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir. Hazine ve Maliye Müfettişlerine de bu yetki verilmek istenirse VUK 135 buna göre tekrardan düzenlenmelidir.

İhdas edilen 161 adet Hazine ve Maliye Müfettişi kadrolarından yarısını kuruluşta Maliye Bakanı vergi müfettişlerinin içerisinden seçecektir.

kaynak:Av. N. Gaye ALPASLAN,www.muhasebeweb.com

İlgili KHK’yı Görüntülemek İçin Tıklayınız….

Related Posts

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

Ali Şеrbеtçi – Bağ-Kur’lular SSK’dan еmеkli olabilir mi? 30 Ekim 2011 * 01.02.1965 doğumluyum. 10.10.1991’dе Esnaf Bağ-Kur oldum. 1991’dеn bеri еksiksiz pirim ödеmеktеyim. 1985’dе 18 ay askеrliğimi yaptım. Askеrliğimi ödеrsеm…

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

Derneklerin de Vergi Yükümlülüğü Var   Ülkemizde toplum hayatının gerektirdiği dayanışma ve organizasyon ihtiyacı, vakıf ve derneklerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Vakıf bir mal topluluğu olduğu için kısmen daha zor kurulurken, dernek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

ÖDEME EMRİNE KARŞI DAVA AÇMA SONUÇLARI

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?