Şirket ortaklıklarından ayrılırken Dikkat ; Ek vergi çıkabilir.Maliye kazanç elde ettiniz diye cezalı tarhiyat yapabilir.Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için özel durumlara dikkat edilmelidir.
1- Limited Şirket Ortaklık Durumu ;
Ltd Şti ortaklığından ayrılırken , önce noter işlemleri yapmalıdırlar ve sonra tescil.Ortaklık hissesinden veya şirket payını elden çıkarılmasından “değer artışı kazancı” ile karşı karşıya kalınılabilir. Burada hisse kazanç elde edilmişse , payın elde tutma süresine bakılmaksızın vergiye tabi olması söz konusudur. Yani kaç yıllık olursa olsun (bir yıllık, iki yıllık, on yıllık, elli yıllık) hep vergiye tabidir.Bu husus bir çok şirket ortağı tarafından bilinmemektedir :Şirketten ayrıldıktan sonra bir gün Vergi ile karşı karşıya kalabilir.
Limited Şirketlere göre avantajlı durumdadır. A.Ş ortağı hisse senetlerini en az iki yıl ve daha fazla süre ile elinde bulundurmuş ise, satışından veya devrinden ne kadar da kâr elde ederse etsin vergi ye tabi değildir.Vergi Yoktur. Fark bu.
A.Ş lerde Ortaklık pay defterine kayıtla başlar, kayıtla sona erer,noter yok,tescil yok.Hem Pratik hemde kolay.
Tavsiyemiz LTD şirket ortakları en kısa sürede A.Ş ortağı olmalarıdır.
Ayrıca şirket devirlerinde,satın alınmalarında ve ortak olmadan önce şirket analizi yaptırılmalıdır. Konun uzmanlarından mutlaka danışılmalıdır .İstanbul da faaliyet yapan denetim şirketi sahibi Muhsin Bilgi ” Yeni şirket ortağı olacakları,şirket ortaklık devri yapacakları ve şirket satın alma i,birleşme,tasfiye işlemlerinde mutlaka uzmanlar ile çalışılmasında fayda olduğunu,vergi-kazanç açısından ,şirket dolandırıcılığı,şirket kazazedeleri gibi olumsuz hallerle karşılaşmamak için uzman yardımını ısrarla tavsiye etmektedir.”