1. Anasayfa
  2. GÜNCEL HABERLER

SGK Prim Borcu Olan İlaç Alabilir mi?

SGK Prim Borcu Olan İlaç Alabilir mi?
0

Borcu Olana SGK’dan İlaç Yok

Dün siz okurlarımızla paylaştığımız yazımızda Bakanlar Kurulu kararı ile SGK’ya prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ile işsiz olup gelir testi yaptıran kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanma haklarının yıl sonuna kadar uzatıldığından bahsetmiştim.

Bu yazımızla birlikte pazar günü öğlene kadar siz okurlarımızdan birçok e-posta aldım. Bunların birkaçında ise söz konusu sağlık hizmetlerinin içinde SGK’nın karşıladığı ilaçların da olup olmadığı sorulmuş. Yani SGK’ya prim borcu olanlar acaba eczaneye gittiklerinde ilaç parası ödeyecekler mi? Yoksa ilaç parasını da devlet mi karşılayacak?

REÇETELER KAPSAM DIŞINDA

Prim borcu olanlara yıl sonuna kadar sağlık hizmeti verilmesini sağlayan Bakanlar Kurulu kararı ne yazık ki sadece Devlet hastanelerinde alınacak sağlık hizmetlerini kapsıyor. Bu sebeple de sözünü ettiğimiz hak, ilaç ve reçete masraflarını kapsamıyor. Yani, SGK’ya prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ile işsiz olup gelir testi yaptıran kişiler, 2016 sonuna kadar Sağlık Bakanlığı’nın bütün sağlık birimlerinde ücretsiz muayene, tedavi ve ameliyat olabilecekler, ancak, bu kişiler, ilâç, reçete, ortez, protez ve gözlük gibi giderlerini kendi ceplerinden ödeyecekler.

BORCU OLMAYANA KATILIM PAYI VAR

Bu yazdıklarımızdan sonra SGK’ya prim borcu olmayanlar veya primleri SGK’ya işverenleri tarafından ödenen işçiler hemen umutlanmasın. SGK eczaneye giden her sigortalıdan ilaç katılım payı alıyor. Hem de hatırı sayılır tutarlarda…

Eğer SGK’dan emekli aylığı, ölüm aylığı/geliri, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin %10’u tutarında katılım payı alınıyor.

İLAÇ BEDELİNİN YÜZDE 20’Sİ ALINIYOR

Eğer işçi, memur, bağımsız çalışan veya sadece genel sağlık sigortalısı iseniz sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin yüzde 20’si tutarında katılım payı alınıyor.

Ayrıca hemen belirtelim ki katılım payı sadece ilaçlardan alınmıyor. Bunun yanında SGK, ortez, protez, gözlük ve hatta takma dişlerden bile aynı oranlarda katılım payı alıyor.

İLAÇ KUTUSU BAŞINA PARA

İlaç katılım payı yüzde 10 ve yüzde 20’lik tutarlarla sınırlı değil. Bunun yanında gereksiz ilaç yazılmasını ve tüketilmesini engellemek amacıyla getirilmiş ikinci bir ilaç katılım payı daha var. Buna göre, her bir reçete için; 3 kutuya kadar (3 kutu dâhil) temin edilen ilaçlarda 3 TL, 3 kutuya ilave edilen her bir kutu ilaç için ise 1 TL olmak üzere ekstra katılım payı ödemeniz gerekiyor. Yani doktorunuz sizin için bir reçete düzenlediyse her halükarda ekstra 3 TL katılım payı ödüyorsunuz. Eğer reçetedeki ilaç sayısı üçten fazlaysa üçü geçen her bir ilaç için de 1 TL katılım payı daha ödemeniz gerekiyor.

Meydan Gazetesi / Meydan Gazetesi

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.