Şehirlerarası Karayolu Taşımacılığı’nda Yaşanan Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri Gelişen teknoloji ve artan kişisel beklentilerle birlikte Şehirlerarası güzergahlarda hizmet veren firmaların otobüslerinin ve hizmet kalitelerinin iyileştirilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Buy kapsamda, özellikle 6 saati aşan seyahatlerde otobüslerin 2+1 koltuklu ve koltuk araları daha geniş olacak şekilde hizmet vermeleri gerekmektedir.
WİFİ – Elektrik Prizi – TV gibi olanaklar araçlarda standart olmalıdır.Dileyen yolcular ücreti karşılığında sinema filmi satın alıp koltuk arkalarındaki ekranlardan izleyebilmelidir. Otobüslerde sıkça karşılaşılmakta olan koltuk sahipliği tartışmalarının sona erdirilebilmesi için koltukların üzerine görülebilir bir alana koltuk numaralarının anlaşılır şekilde yazılması, yolcular arasındaki “O koltuk benimdi, yok sizin değil benimdi ” şeklindeki polemiklere son verecek, tüm yolcular yerlerini kolaylıkla bulup oturacaklar ve diğer yolcuları rahatsız etmeden seyahat edebileceklerdir.
Seyahat esnasında yolcular arasında karşılaşılan bir diğer sorun koltukları arkaya yatırma durumudur.Özellikle gündüz seyahatlerinde koltukların arkaya yatırılması birçok yolcuya rahatsızlık vermektedir.Gece saatlerinde yapılan yolculuklarda rahat uyuyabilmek için koltuklar arkaya yatırılabilir.Ancak gündüz seyahatlerinde zorunlu olmadıkça koltukların arkaya yaslanmaması veya mutlaka yaslanması gerekiyorsa bir arka koltukta oturan yolcudan izin almak ve onu rahatsız etmeyecek şekilde bu işlemi yapmak gerekmektedir. Otobüs firmalarında görülen eksikliklerden bir taneside acil durumlarda yolculuk esnasında başı ağrıyan, yolcular için ağrı kesici, yara bandı, ilk yardım malzemesi, tansiyon ölçme aleti bulundurmamaları olarak görülmektedir. Bir başka konu araçta seyahat eden ve ağlayan çocukların diğer yolculara rahatsızlık vermelerini engellemek için oyuncak, çikolata vb. gibi onların ilgisini çekecek malzemelerin olmayışıdır. Seyahat konforunu bozan yüksek sesle gülen, hareketleriyle çevresine rahatsızlık veren yolcular uyarılmalı gerekiyorsa uçaklarda olduğu gibi araçtan çıkartılmalıdır. Başüstü raflarının uçaklardaki gibi kapaklı olması gereklidir.
Otobüs personelinin araç içerisinde yolcularla iletişimlerin daha güzel ve sağlıklı olabilmesi için seyir halindeyken bulunulan karayolunun neresi olduğu yolculuğun yaklaşık ne kadar süreceği, tahmini varış zamanı, yolda kaza var ise bununla ilgili anons yapılarak bilgi verilmesi, mola verilecek ise mola verilecek dinlenme tesisleri ve mola zamanları hakkında yolculara bilgilendirme yapmaları, varış yerindeki tahmini hava durumunu iletmeleri yolculardaki seyahat stresini azaltacaktır. Non-Stop sefer sayıları artırılarak ve ilk kalkış noktasından sonra birçok terminale yolcu alımı için uğranmayarak varış süreleri azaltılabilir.
Bununla birlikte mola verilecek dinlenme tesislerinin tanıtımını içeren videonun araç içinde gösterimi yapılarak yolcuların nasıl bir mekanla karşılaşacaklarını önceden görmeleri fark yaratacaktır. Dinlenme tesisinin bakımlı temiz ve ürün fiyatlarının uygun olması yanında, mola süresi kısıtı nedeniyle yemek yemek isteyen yolcuların mola süresini aşmamaları için yemeklerin ekmek arası, dürüm, tost vb. şeklinde pratik olarak tüketime hazır servis edilmesi uygun olacaktır.