Sayıştay Temyiz Kurulu Kararlarında Kimlerin İmzası Bulunması Gerekiyor?

Mahkeme-1

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararlarında Kimlerin İmzası Bulunması Gerekiyor?

Karar Tarihi : 11.9.1997

Karar No : 4882/4

KONU

Temyiz Kurulunda:

A) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin toplantının açılışında toplantı nisabı için öngörülen sayıya dahil edilip edilmeyecekleri,

B) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili müzakerelere katılıp katılamayacakları,

C) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili usul tartışmalarına katılıp katılamayacakları, katıldıkları takdirde oy kullanıp kullanamayacakları,

hususlarındaki tereddüt.

KONU İLE İLGİLİ MEVZUAT

832 sayılı Sayıştay Kanununun;

“Temyiz Kurulu” başlıklı 16’ncı maddesi,

“Genel Kurul” başlıklı 17’nci maddesi.

İNCELEME

Müzekkerede belirtilen ilk tereddüt, kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin toplantının açılışında toplantı nisabı için öngörülen sayıya dahil edilip edilmeyecekleridir.

832 sayılı Sayıştay Kanununun 16’ncı maddesi hükmü uyarınca Temyiz Kurulu, dört yıl için Sayıştay Genel Kurulunca daire başkanları arasından seçilecek dört daire başkanı ile her daireden seçilecek iki üye olmak üzere 20 kişiden oluşmaktadır. Kurul üye tam sayısının en az üçte ikisi olan 14 kişi ile toplanabilmekte ve mevcudun çoğunluğu ile karar vermektedir. Kanuni mezuniyet ve münhal üyelik sebebiyle toplantı yeter sayısının sağlanamadığı hallerde, dairelerden kurula seçilmiş bulunan üye sayısını aşmamak ve o toplantıya münhasır olmak kaydıyla Kurul Başkanı tarafından yeter sayıyı sağlayacak kadar üye toplantıya davet edilebilmektedir. Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin oy hakkı bulunmamaktadır.

Buna göre Kurulun toplanabilmesi için öngörülen şart, üye tamsayısının en az üçte ikisinin, diğer bir ifadeyle 14 üyenin toplantıda hazır bulunmalarıdır. Bu sayının temin edilmesinde gerek Genel Kurulca Temyiz Kurulu üyesi olarak seçilen, gerekse Kurul Başkanının daveti üzerine o toplantı için Kurula katılan üyelerin tamamının dikkate alınacağı tabiidir. Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin oy hakkının bulunmadığına dair hükmün, Kurulun genel toplantı nisabıyla veya açılıştaki nisapla bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu durum ancak gündeme geçildikten sonra ve gündemde yer alan ilamların temyizen görüşülmesi sırasında dikkate alınması gereken bir husustur. Bu itibarla toplantının açılışı sırasında, gündemdeki ilamlarda imzası bulunan daire başkan ve üyelerinin de toplantı nisabına dahil edilmeleri gerekmektedir.

Müzekkerede belirtilen ikinci tereddüt, kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili müzakerelere katılıp katılamayacaklarına ilişkindir.

Yukarıda da ifade edildiği üzere 832 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinde “Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin oy hakkı olamaz” hükmü yer almaktadır. Bu hükmün temel gerekçesi Temyiz Kurulunun kararlarında objektifliğin sağlanmasıdır. Oy hakkı olmayan Kurul üyelerinin müzakerelere katılmaları ise bu objektifliği bozabilecek niteliktedir. Kanunda kararı temyiz edilen daireye kendi kararını savunma hakkı verilmemiştir. Kanunun tanımadığı bir hakkı, karşı tarafın da aleyhine olacak tarzda söz konusu daire başkanı ve üyelerine tanımak mümkün değildir. Bu itibarla kararı temyiz edilen daire başkanı ve üyelerinin o kararla ilgili müzakerelere katılmalarına imkan bulunmamaktadır.

Müzekkerede tereddüt konusu olarak ifade edilen son husus ise, kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili usul tartışmalarına katılıp katılamayacakları, katıldıkları takdirde oy kullanıp kullanamayacaklarıdır.

832 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinde yer alan “Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin oy hakkı olamaz” hükmü, usule veya esasa ilişkin oylamalar için herhangi bir ayırım getirmemiştir. Burada önemli olan, görüşmelere ve oylamaya konu olan karardır. Aynı kararla ilgili olduğu sürece, Temyiz Kurulunun usul veya esas hakkında yapacağı görüşmeler ve oylamalar arasında bu açıdan bir farklılık bulunmamaktadır. Temyiz Kurulunda görüşme konusu olan kararlarla ilgili usul tartışmalarını, o kararın esasıyla ilgili tartışmalardan farklı bir çerçevede değerlendirmek, Kanunun öngördüğü objektifliğin zedelenmesi sonucunu doğurur. Bu nedenle kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili usul tartışmalarına katılmaları ve oy kullanmaları mümkün bulunmamaktadır.

SONUÇ

Temyiz Kurulunda:

A) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin toplantının açılışında toplantı nisabı için öngörülen sayıya dahil edilmeleri gerektiğine oybirliği ile,

B) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili müzakerelere katılmalarının mümkün bulunmadığına çoğunlukla,

C) Kararı temyiz edilen daire başkan ve üyelerinin o kararla ilgili usul tartışmalarına katılmalarının ve oy kullanmalarının mümkün bulunmadığına,

çoğunlukla karar verildi.

  • Related Posts

    Üst Yönetici, Harcama Yetkilisi ve Yetki Devri

    Harcama Yetkilisi 5018 sk Madde 31, birinci fıkra; “Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.” Harcama Birimi : Kurumsal sınıflandırmanın üçüncü ve dördüncü düzeyinde…

    Bütçenin Uygulanması ve Harcama Süreci

    5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Harcama Sisteminde Yapılan Düzenlemeler-III C. Bütçenin Uygulanması ve Harcama Süreci Bütçenin uygulanması bakımından harcama süreci şu şekilde düzenlenmiştir. 1- Ödeneklerin…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Tensip Tutanağı (Zaptı) Nedemek ? Tensip Zaptı Ne İşe Yarar?

    • By admin
    • Ocak 10, 2025
    • 234 views
    Tensip Tutanağı (Zaptı) Nedemek ? Tensip Zaptı Ne İşe Yarar?

    2020 Yılı Harcırah Konaklama Gündelik Ne Kadar ….2020 Yılı Bütçe H Cetveli

    • By hy nt
    • Ocak 10, 2025
    • 86 views
    2020 Yılı Harcırah Konaklama Gündelik Ne Kadar ….2020 Yılı Bütçe H Cetveli

    OYMA BAĞLAMA VE YAPRAK (ÇEMBER) BAĞLAMA FARKI NEDİR?

    • By admin
    • Ocak 10, 2025
    • 157 views
    OYMA BAĞLAMA VE YAPRAK (ÇEMBER) BAĞLAMA FARKI NEDİR?

    Taşeron Kadro Başvurularını Değerlendirecek Olan Komisyonun Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

    • By admin
    • Ocak 10, 2025
    • 46 views
    Taşeron Kadro Başvurularını Değerlendirecek Olan Komisyonun Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

    Adana mı Acı Urfa mı?

    • By admin
    • Ocak 10, 2025
    • 160 views
    Adana mı Acı Urfa mı?

    HARCIRAH Yurtiçi sürekli görev yolluğu hesaplama…

    • By admin
    • Ocak 10, 2025
    • 95 views
    HARCIRAH Yurtiçi sürekli görev yolluğu hesaplama…