Şarap mı şampanya mı işte bu zor sorunun cevabı….
sizler için araştırdık…..
Şarap gariban içkisi, şampanya sosyete içkisi mi?
ŞAMPANYA – CHAMPAGNE
Şampanya dünyanın en pahalı içkilerinden biridir.Lüks davetlerde,toplantılarda sunulan bir içkidir. Şampanyanın anavatanı Fransa’dır.Şampanya üzümden elde edilir ve şampanya herşeyden önce bir şaraptır.Beyaz şarabın farklı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir.Şampanya beyaz şarap gibi 6-8 derecelik bir soguklukta içilir.Şaraplar bu bardaklarda içilir.Beyaz şaraplarda olduğu gibi ısınmamasını sağlamak için sapından tutulur. Şampanyadaki alkol oranı %12/15 arasındadır.
Şarap, meyvenin (genellikle üzüm) fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir.Şarap dünyada en çok içilen içkilerden biridir.Bilinen en eski içki türüdür.Birçok ülke şarap üretir ancak fransızlar şaraplarının dünyada saygın bir yeri vardır.Dünyada en fazla şarap üretimini de fransa yapar onu sırasıyla ispanya italya takip eder.
Şarabın dinlendirilmesi,havalandırılması mezeleri vs birçok ekstra bilgiler var bunlar siz içicilere lazım olmayacağından geçmek istiyorum.Şarabın nasıl içildiğinden,kadehlerinden ve kadehleri tutma şeklinden bahsedelim;
Kırmızı şarap kıçı geniş büyük bardaklarda içilir.Bunun sebebi kırmızı şarapı avucumuza oturtucak şekilde tutmamızı sağlamaktır.Çünkü kırmızı şarap sıcak içilir ve bardaktan o şekilde tutarak vücut ısımızla şarabın ısınmasını sağlarız.Beyaz şarap işe daha dar ve küçük bardakla içilir ve kesinlikle sapından tutulur.Bunun sebebi beyaz şarabın soğuk içildiğinden dolayı vücut ısımızın şarabı geçmesini önlemektir.Pembe denilen rose şaraplarada beyaz şaraba yapılan muamele yapılır.
Kırmızı şarap içkiler arasında vücuda yararı açısından en sağlıklı içki olarak söylenebilir.
Şaraplar genellikle 3/1 ü kadar kadehe doldurulur.Bunun sebebi şarabın hava almasını sağlamak ve şarabın tadını veren kokusundan faydalanmaktır.Ancak bu pahalı ve kaliteli şaraplar için geçerlidir,ucuz bir şarabın havayla temasa pek ihtiyacı yoktur.Dolayısıyla sıradan,gündelik içilen şaraplarda bardak tam doldurulmasında sakınca yoktur.