Sağlık Raporunun Süresi Bittiği Halde Tedavi Sonuçlanmaması Durumunda Yapılması Gereken İşlem Nedir?

Memur-5

Maksimum izin süresi dolan memurun iyileştiğinde veya hastalığın devam etmesi durumunda rapor getirmesi gerektiğine dair

Kategori Hastalık İzni
Kanun / Madde(ler) 657 / 94, 105
Tarih 25/04/2011
Kaynak 33 sayılı bülten 197. sayfa
Özet 18 aylık hastalık izni süresinin bitiminde çalıştığı kuruma iyileştiğine dair raporu ya da hastalığının devam ettiğine dair resmi sağlık kurulu raporunu ibraz etmeyen memurun çekilmiş sayılıp sayılmayacağı hk. (25/04/2011-8596)

Kurumunuzda yurt yönetim memuru olarak görev yapan ve değişik tarihlerde psikiyatrik rahatsızlıklara dayalı olarak hastalık izni alan ?’un 18 aylık hastalık izni süresinin bitiminde göreve başlayabilmesi için iyileştiğine dair sağlık raporu veya psikiyatri alanında hastalığının devam ettiğine dair sağlık kurulu raporu ibraz etmediğini belirten ve ilgilinin memuriyetten çekilmiş sayılıp sayılmayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve eki incelenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Hastalık ve refakat izni” başlıklı 105 inci maddesinde; “Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar,

yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar?” hükmüne yer verilmek suretiyle, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık sebebiyle 18 ay hastalık izni verilenlerin; göreve başlayabilmeleri için bu sürenin bitiminde çalıştıkları kuruma iyileştiklerine dair raporu ibraz etmelerinin zorunlu olduğu, 18 aylık süre sonunda da iyileşemeyenlerin hastalıklarının devam ettiğinin resmi sağlık kurulu ile belgelendirmesi halinde 18 ay daha hastalık izni verileceği belirtilmiştir.
Diğer taraftan, mezkur Kanunun “Çekilme” başlıklı 94 üncü maddesinde; “? Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır?” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; psikiyatrik rahatsızlıklara dayalı olarak 18 ay hastalık izni verilen ve bu sürenin sonunda iyileştiğine dair sağlık raporu veya hastalığının devam ettiğine dair resmi sağlık kurulu raporu ibraz etmeyen ilgilinin, 657 sayılı Kanunun 94 ünci maddesi uyarınca Kurumunuzca kabul edilebilir mazereti olmaksızın görevini terk etmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi kaydıyla, çekilmiş sayılması gerektiği mütalaa edilmektedir.

Related Posts

Özel Hizmet Tazminatının Emekliliğe Etkisi Nedir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alanların maaş miktarının önemli bir kısmını oluşturan tazminatlardaki değişmenin emeklilik haklarına etkisi, ilgililerin memuriyete başlama tarihlerine göre değişmektedir. Devlet memurlarının yararlandıkları tazminatların oran…

09.04.2022 Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı Atamaları…..

  Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığına 09.04.2022 tarihli atamalar aşağıda gösterilmiştir…..   Cumhurbaşkanlığından: Karar: 2022/134 Strateji ve Bütçe Başkanlığında açık bulunan; Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdür Yardımcılığına Faruk CİRİT,…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Misket Düzeni (Eviç Makamı) Türküler Hangileri?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 138 views
Misket Düzeni (Eviç Makamı) Türküler Hangileri?

Hıdırellez Mesajları..Kutlamaları…Resimler…Hıdırellez Tebrikleri

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 70 views
Hıdırellez Mesajları..Kutlamaları…Resimler…Hıdırellez Tebrikleri

Hizmet Alım İhalelerinde Banka Referans Mektubu Limiti Nedir? (Kik Kararı)

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 95 views
Hizmet Alım İhalelerinde Banka Referans Mektubu Limiti Nedir? (Kik Kararı)

Özel Hizmet Tazminatının Emekliliğe Etkisi Nedir?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 48 views
Özel Hizmet Tazminatının Emekliliğe Etkisi Nedir?

Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-7

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 41 views
Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-7

Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-2

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 47 views
Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-2