Resmi Evrakta Sahtekarlık-Dolandırıcılık Suçu İlişkisi
Sahte resmi evrak düzenleyen fail sahte evrakı kullanarak dolandırıcılık suçu işlerse hem sahtecilik hem de dolandırıcılık suçundan ayrı ayrı cezalandırılacaktır.
“ İddianame kapsamına göre, gerçek kimliğini gizleyen ….İlçesi K… Köyünde, ilkokul öğretmeni olarak tanıtan ve müştekiden satın aldığı mobilyaların bedeli olarak da müştekiye Mustafa Atik sahte adlı bono imzaladığı 26.10.1993 tanzim ve 15.11.1993 vade tarihli 14 milyon lira bedelindeki bonoyu veren sanığın eylemlerinin sübutu halinde TCK’nun 342/1. ve 503/1. maddelerinde yazılı sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarını oluşturacağı, bu suça bakma görevinin de Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilmeden duruşmalara devam şeklinde hüküm kurulması, Yasaya aykırıdır.”
“Sahte özel evrak kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçu işlenmesi halinde, sahte özel evrak düzenleme suçu kullanma ile oluşacağından ve 3679 sayılı Yasa ile değişik TCK’nun 503. maddesi daha ağır cezalar içerdiğinden, TCK’nun 79’uncu maddesi aracılığıyla 503. maddeden ceza vermek gerekir.”
“ Sahte oto alım-satım sözleşmesi düzenlenerek, bu sözleşme ile kendisine ait olmayan otomobili müşteki Erol’a satan sanığın bu eyleminin, dolandırıcılık suçunu oluşturduğu gözetilmeden TCK’nun 345. maddesi ile hüküm kurulması yasaya aykırıdır.”