Ponzi Sistemi Nedir? Ponzi Pirami Nedir? Saadet Zinciri Nasıl Çalışır
Ponzi sisteminin ne olduğuna gelirsek onu şu şekilde tanımlayabiliriz. “Ponzi sistemi, sisteme dâhil edilen insanların kendi yatırımlarıyla veya sonraki katılımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.” Daha açık anlatmak gerekirse sen sisteme girdiğinde sana ödenen para aslında sisteme senden sonra dâhil olan kişinin verdiği para. Sistem bir şey üretmediği için sadece yeni gelen adamların verdiği paralarla dönüyor. Ne zaman yeni kişi gelmedi veya yeni gelenler daha önce gelenlerin paralarını veremedi işte o zaman sistem çöküyor. Aynı çiftlik bankta veya Charles Ponzi’ye olan durum gibi.
Peki, insanlar buna neden inanıyor? İlk baştakiler para hırsıyla bu çarka girerken sonradan girenler koyun psikolojisi ile giriyor. Eminim görmüşsünüzdür bir kadına soruyorlar neden çiftlik banka girdiniz diye o da bu kadar insan aptal olamaz diye düşündük diyor ve bakınız ki o kadar insan aptal oluyor. Çoğunluk aynı şeyi düşünüyor diye o şey doğru olacak diye bir kaide yok. İstisnalar da kaideyi bozmadığına göre buraya subliminal mesaj verebiliriz. Neyse konuyu dönelim.
Çiftlik bank haberleri çıktıktan sonra ülkemizdeki yine buna benzer diğer ponzi sistemleri de çökmeye başladı. Örneğin süt bank diye bir oyun daha varmış ancak bundan çok haberimiz olmadı. Duymamamızın nedeni devlet televizyonununda reklamı yapılmamış olması olabilir ama iyi ki duymadık yoksa daha fazla insan bu tuzağa düşebilirdi.
Ufkunuzun açıldığına umarak bu yazımı bitiriyorum. İnşallah bu ve bu tür tuzaklara düşmeden önce birkaç defa daha düşünürsünüz. Herkese geçmiş olsun.
Ponzi şeması, adını Charles Ponzi ‘ den almıştır. Kısacası bu tekniği 1910 yılında uygulayan ilk kişinin isminden gelmektedir. Aslında türklere Ponzi ‘nin ne olduğunu anlatmak çok zor değildir. Türkiye’de yıllar önce bir TİTAN saadet zinciri kurulmuştu. Ve devlet tarafından el konulup kapatılmıştı. Neydi bu adamların gelir modeli ? Sisteme 10bin euro civarından bir para veriyorsunuz ve sonra her ay size 3000-5000 euro gibi bir para ödeniyordu. yatırdığınız paraya faiz veriyorlardı yani.
Ancak bu faiz herhangi bir yerden gelmiyordu. para işletilmiyordu. Para borsada veya forexte işletilmiyordu. Sistemdeki insanların aylık aldığı faizler, sisteme yeni katılan insanların ödedikleri giriş parasından gelmekteydi. Yani bir gün sisteme yeni üye girişi duraksadığı zaman sistem çökecek. Ve olan son giren kişilere olacak Ki bu sistemlerde hep en büyük kaymağı ilk girenler yemektedirler. Para bir şekilde işletilse bu tamamen yasal olacak. Çünkü bir değer artışından ötürü bir geliriniz olmuş oluyor.
Yani siz paranızı altına bastığınızda 2 ay sonra sattığınızda 100TL kazandığınızda, devlet baba size kızmaz. Çünkü o 100TL nin nerden geldiği bellidir. “Değer Artışından ötürü Kazanç” olarak nitelendirilir. Şahıslar için 20.000TL’den aşağı olursa eğer herhangi bir vergiye tabii değildir. Ancak daha üst rakamlara ulaştığınızda devlet %20 stopaj kesmektedir. Yine de yasaldır sonuçta. Ancak Ponzi yöntemi uygulandığında gelen gelir, herhangi bir değer artışı değil, başkasının parasını alıp haberi olmadan bir başkalarına pay edilmiş olur. Ve bu da tamamen yasa dışıdır.
Internet üzerinde şuan kendilerini HYIP sitesi diye tanıtıp ancak arka planda Ponzi uygulayan firmalar mevcuttur. Ve bunlar tespit edildikçe hükümetler tarafından kapatılmaktadır.
Ponzi Sistemi ya da Ponzi Düzeni, (İngilizce: Ponzi Scheme), yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.
İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşüktür. Bu bir nedenle fona ihtiyacı olan kişiler için ucuz borçlanma demek olduğu kadar birikimlerini değerlendirmek için faiz geliri talep edenler için de düşük kazanç demektir. İşte bu noktada kişi, finansal kurumların vaadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise Ponzi Oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir. Ardından %10 faiz getirisi vaadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %11 faiz önerir. Aynı şekilde %11 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde -ülkede finansal istikrar sürdüğü sürece- hem oyunu oynayan kişi hem de yatırımcılar kazanmış olur.
Tarihte bilinen ilk ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu oyun sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj karı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu karlar nedeniyle oyun daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.
Türkiye’de saadet ve titan zinciri adıyla bilinen yöntemler ponzi oyununa örnek olarak verilebilir.