Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Fiyat Farkı

Kamu İhale Kurumu-1

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Fiyat Farkı

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 83.3. maddesi hükmüne göre, “Asgari ücretin üzerinde bir ödeme öngörülen personelin çalıştırıldığı işlerde Fiyat Farkı Esaslarının sadece 8 inci maddesi uygulandığında asgari ücretteki değişiklik sonrasında yüklenici bu personelin ücretini asgari ücretteki artış miktarı kadar, Esasların tümü uygulanarak işçiliğin a2 olarak belirlendiği hallerde ise asgari ücretteki artış oranı kadar artırabileceğinden ücret bordrosu da buna göre düzenlenecektir.”

Yine Genel Tebliğ’in 83.4. maddesine göre; “Esasların 7 nci maddesine göre fiyat farkı hesaplanmakla birlikte asgari ücretin üzerinde bir ödeme öngörülen işçilik a1 olarak belirlenmişse a1 için 8 inci madde gereği yüklenici, bu personelin ücretini asgari ücret artış miktarı kadar artırmak zorunda olacak, asgari ücretteki artış oranını uygulama zorunluluğu olmayacaktır.”
Genel Tebliğde bahsi geçen “a1” ve “a2” ifadelerinden ne anlaşılması gerektiği Tebliğ’den anlaşılamasa da Kamu İhale Genel Tebliği’nin 22/08/200 tarihli değişiklikten evvelki halinin XII/B maddesinde “a1” ve “a2” ifadeleri, “…İşçiliğin a1 olarak belirlenebilmesi ve böylece a1 için Esasların 8 inci maddesine göre fiyat farkı hesaplanabilmesi için; çalışacak personel sayısının belirlenmiş olması ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının ilgili idare için kullanılması gerekmektedir. Haftalık çalışma saatlerinin tamamının ilgili idare için kullanılmadığı işlerde ise işçilik a2 olarak belirlenecektir…” şeklinde tanımlanmıştır.
Bu durumda, Personel Ücretleri ile İlgili Fiyat Farkı Hesabı;
İşçiliğin a1 olarak belirlenebilmesi ve böylece a1 için Esasların 8 inci maddesine göre fiyat farkı hesaplanabilmesi için; çalışacak personel sayısının belirlenmiş olması ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının ilgili idare için kullanılması gerekmektedir. Haftalık çalışma saatlerinin tamamının ilgili idare için kullanılmadığı işlerde ise işçilik a2 olarak belirlenecektir.
Çalışan personele asgari ücretin üzerinde bir ödeme öngörülmekle birlikte hizmet alımlarına ilişkin Fiyat Farkı Esaslarının sadece 8 inci maddesinin uygulanacağı hizmet alımı ihalelerinde, ihale tarihi itibarıyla geçerli brüt asgari ücretin artması halinde anılan madde gereği sadece asgari ücretteki artış miktarı ve bu artış miktarından kaynaklanan işveren payı kadar fiyat farkı hesaplanacaktır.
Fiyat Farkı Esaslarının bütün olarak uygulandığı ve vasıflı işçiliğin a2 olarak belirlendiği hizmet alımı ihalelerinde, Esasların 7 nci maddesi gereği ihale tarihi itibarıyla geçerli brüt asgari ücretteki artış oranı kadar ücret farkı hesaplanacaktır. Esaslar bütün olarak uygulanmakla birlikte vasıflı işçilik a1 olarak belirlenmişse 8 inci madde gereği sadece asgari ücretteki artış miktarı ve bu artış miktarından kaynaklanan işveren payı kadar hesaplama yapılacaktır.
Asgari ücretin üzerinde bir ödeme öngörülen vasıflı personelin çalıştırıldığı işlerde Fiyat Farkı Esaslarının sadece 8 inci maddesi uygulandığında asgari ücretteki değişiklik sonrasında yüklenici vasıflı personelin ücretini asgari ücretteki artış miktarı kadar, Esasların tümü uygulanarak işçiliğin a2 olarak belirlendiği hallerde ise asgari ücretteki artış oranı kadar artırabileceğinden ücret bordrosu da buna göre düzenlenecektir.
Yine Esasların 7 nci maddesine göre fiyat farkı hesaplanmakla birlikte vasıflı işçilik a1 olarak belirlenmişse a1 için 8 inci madde gereği yüklenici, vasıflı personelin ücretini asgari ücret artış miktarı kadar artırmak zorunda olacak, asgari ücretteki artış oranını uygulama zorunluluğu olmayacaktır.
Esasların 7 nci maddesinin uygulandığı işlerde, a1 olarak belirlenen vasıfsız işçiliğin fiyat farkı 8 inci maddeye göre hesaplanacak, 7 nci maddeye göre hesaplanan fiyat farkı formülünde a1-e yer verilmekle birlikte formül gereği a1 için herhangi bir artış katsayısı uygulanmayacağından fiyat farkı hesabına herhangi bir etkisi olmayacak, sonuçta 7 nci ve 8 inci maddeler gereği ayrı ayrı hesaplanacak tutarların toplamı, ödenecek veya kesilecek toplam fiyat farkını oluşturacaktır.
İdari şartnamede hem a1-e hem de a2-ye yer verilmişse bu durumda toplam fiyat farkı 7 ve 8 inci maddeye göre hesaplanan fiyat farklarının toplamından oluşacaktır.

Bu hükümlerden hareketle, asgari ücretin üzerinde bir ödeme öngörülen personelin çalıştırıldığı işlerde asgari ücretteki değişiklik sonrasında yükleniciye, Fiyat Farkı Esaslarının sadece 8 inci maddesi hükmünü uygulamak suretiyle, a) Asgari ücret tespit komisyonunca ihale (son teklif verme) tarihinde 16 yaşını doldurmuş işçiler için belirlenmiş asgari ücretin değiştirilmesi halinde eski ve yeni asgari ücret arasındaki fark, b) İhale (son teklif verme) tarihi itibarıyla işveren tarafından karşılanacak olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin toplam tutarda; asgari ücret değişikliği veya sigorta primi alt sınır değişikliği ile prim oranlan değişikliği gibi sebeplerle meydana gelecek fark ve c) 506 sayılı Kanunun 77 nci maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde sözleşmede öngörülen ücret ekleri nedeniyle, işveren tarafından karşılanmakta olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigorta primine ilişkin toplam tutarda meydana gelecek fark, toplamı [(a), (b) ve (c) bentleri toplamı], 506 sayılı Kanun gereğince işveren nâm ve hesabına Hazinece yapılacak olan ödemeler de dikkate alınmak suretiyle, fiyat farkı her bir işçi için ödenecektir. Yine Esasların 7 nci maddesine göre fiyat farkı hesaplanmakla birlikte vasıflı işçilik a1 olarak belirlenmişse a1 için 8 inci madde gereği yüklenici, vasıflı personelin ücretini asgari ücret artış miktarı kadar artırmak zorunda olacak, asgari ücretteki artış oranını uygulama zorunluluğu olmayacaktır.

Related Posts

Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi?

Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi? Toplantı No : 2009/080 Gündem No : 2 Karar Tarihi : 16.11.2009 Karar No : 2009/UY.III-2743 Şikayetçi:…

İhale Konusu İşe Ait İnşaat Kalemlerine İlişkin Projelerin Bulunmaması (Kik Kararı)

Toplantı No  : 2007/011 Gündem No  : 95 Karar Tarihi : 12.03.2007 Karar No  : 2007/UY.Z-980 Şikayetçi:  Karacan İnş. Tic. Nak. Turz. Ltd. Şti. vekili Av. Fatma Tıraşoğlu, Barbaros Cad.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Müşterek Kararname Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 102 views
Müşterek Kararname Nedir?

Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 35 views
Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi?

Master yapanlara 1 kademe TODAİE master yapanlara 2 kademe verilir.

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 66 views
Master yapanlara 1 kademe TODAİE master yapanlara 2 kademe verilir.

Öğrenci Harçlıklarının Ödenmesi Usul ve Esasları

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 34 views
Öğrenci Harçlıklarının Ödenmesi Usul ve Esasları

Güncel Yasal Faiz Oranları

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 130 views
Güncel Yasal Faiz Oranları

İhale Konusu İşe Ait İnşaat Kalemlerine İlişkin Projelerin Bulunmaması (Kik Kararı)

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 30 views
İhale Konusu İşe Ait İnşaat Kalemlerine İlişkin Projelerin Bulunmaması (Kik Kararı)