Geçen sayımızda pazarlamaya dair 3 kehanet paylaşan Emre Sayın, bu kez birinci kehanetinin yani pazarlamanın alt üst olacağına dair öngörüsünün detayları anlatıyor.
Geçen ayki yazımda 1 numaralı kehanet olarak büyük şirketlerin küçük şirketleri örnek aldığı, teknolojinin önce bireyler için geliştirildiği sonra kurumlara, devletlere aktığı bir gelecekten bahsetmiştim ve bu geleceğin aslında yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığının örneklerini vermiştim
Kısaca bu değişimin nereden kaynaklandığına bir göz atalım. Daha sonra da bahsettiğimiz yeni iş yapış konseptlerine bakarız.
Yeni güç modeli
Gelişen teknoloji ve bunun sonucu oluşan yeni sosyal modeller iş dünyasındaki modelleri de kökten değiştiriyor. Bu dinamikler markaların tüketicilerle olan ilişkisini yeniden tanımlıyor. Yeni güç modelinde tüketiciler sadece tüketmiyor; paylaşıyor, geliştiriyor ve üretiyor. İçerik çok iyi bir örnek: Eskiden içerik üreticileri içeriği üretir, markalar satın alırdı. Tüketicilerin tek yapması gereken tüketmekti. Şimdi? Instagram’da blogger’lar sadece içerik
üretmekle kalmıyor, onu paylaşıyor ve hatta ortak sahibi haline geliyorlar.
Bu modeli anlayıp gücü kanalize eden paylaşımcı, çoğaltıcı, işbirliği modeline inanan markalar sadece Silikon Vadisi’nden çıkmıyor. Saab’ın Yol Yardımı Servisi’ni duyduğumda çok hoşuma gitmişti. Bu servis, bir uygulama sayesinde Saab müşterilerinin birbirine yol yardımı sağlaması fikrine dayanıyor. Geri dönüş zamanlarını İsveç gibi büyük, boş ve soğuk bir ülkede ciddi bir şekilde azaltmayı başarmış Saab. Hem de ciddi bir bağlılık yaratarak!
“Tebdil-i mekanda fayda varsa tebdil-i modelde de var” diyebiliriz sanırım. İşte, önümüzdeki dönem daha sık duyacağınız pazarlama konseptleri: