Para Kazanma ve Yatırım Yapma Taktikleri

Bütçe-7

Para Kazanma ve Yatırım Yapma Taktikleri
Rogers International Commodities Index (RICI) kurucusu olan Jim Rogers, tüm dünya genelinde katıldığı sempozyumlarda yaptığı konuşmalar, ülkelerin gelecekleri, dünya ekonomisi, ekonomik veriler ve analizler hakkında yorumları ile dikkat çekmektedir. Nasıl para kazanılacağı hakkında sırlarını paylaşmaktan da çekinmemektedir.

İşte Jim Rogers’ın nasıl para kazanılacağı hakkındaki sırları:

1 Kimseyi Dinlemeyin!

İnsanların sürekli olarak nereye yatırım yapmalı sorularına maruz kaldığını belirtiyor ve onlara “beni dinlemeyin, hatta kimseyi dinlemeyin” şeklinde cevap verdiğini söylüyor.

Yatırım kararlarınızı kendiniz almalısınız ve başkalarının size söylediği yönde sorgulamadan, analizlere dayandırmadan işlem yapmamalısınız. Kendinize piyasalar için bir bakış açısı edinmeli ve bilgileriniz neticesinde bir yol belirleyerek istikrarlı bir şekilde ilerlemelisiniz. Birilerinden “A hissesine yatırım yap, şu kadar kazandıracak” sözlerini duyuyorsanız, oradan uzaklaşmalı ve belirlediğiniz hedefler doğrultusunda ilerlemelisiniz.

2 Bildiğiniz Şeylere Yatırım Yapın

Jim Rogers, “sizi başarılı bir yatırımcı olmaya götürecek tek yol, hakkında derin bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz şeylere yatırım yapmaktan geçer,” diyor.

Sırf kazandırdığını duyduğunuz için hiç bilmediğiniz, hakkında bilgi sahibi olmasınız, piyasasını bilmediğiniz bir yatırım aracına işlem yapmamalısınız. Hareketlerine, piyasasına ve genel olarak yatırımcı tipine aşina olduğunuz yatırım araçları size her zaman daha az riskli bir yatırım sunar. Hatta bu konuda dünyaca ünlü bir diğer yatırımcı olan Warren Buffett, teknoloji hisseleri hakkında bir fikri olmadığını ve bu nedenle ilgisini çekmediğini belirtmiştir.
3 Kendinizi Dinleyin

“Hemen herkesin bir şeyler hakkında bilgisi vardır. Arabalar, moda ya da her neyse. Siz de bir şey hakkında çok şey biliyorsunuz. Eğer hangi şey hakkında çok şey bildiğinizin henüz farkında değilseniz, geriye çekilip günlük hayatınıza bir uzaktan bakın,” diyor Jim Rogers.

Aşina olduğunuz ve ilgilendiğiniz sektörler, şirketler veya herhangi bir alan konusunda yatırımlar yapmak sizi kazanca daha kolay ve risksiz bir yoldan götürecektir. Meydana gelecek değişiklikler konusunda fiyatların nasıl etkileneceği, nasıl bir yol izleyeceği ve gelecek trendinin ne olacağı hakkında daha iyi yorumlar yaparsınız. Tarımla ilgilenen birisini düşünün; yetiştiriciliğini yaptığı ürünlerin hangi faktörlerden etkilendiğini ve en iyi verimi nasıl vereceğini ondan iyi kimse bilemez…

4 Farkınıza Varın

“Bir doktor muayenehanesine gittiğinizde, hangi dergiyi ilk olarak elinize alıyorsunuz? Eğer televizyon izliyorsanız, hangi tür programlar ilginizi çekiyor? Bunlara dikkat ettiğinizde, kısa zamanda gerçek ilgi alanlarınızın farkına varacaksınız ve bu da sizin hangi konuda bilgili olduğunuzu gösterecektir.”

Hisse senetleri diyip geçeriz genelde; ama bu hisse senetleri ait oldukları sektörlere göre farklı özelliklere sahiptir. Fiyatlarını ve performanslarını etkileyecek konular farklıdır. Örneğin bir inşaat mühendisisiniz ve alanınızda bilgili, başarılısınız. İnşaat sektörüne ait hisselerin ne yönde ilerleyeceklerini sizden daha iyi kim bilir? Aynı şekilde, özellikle petrol haberleri ilginizi fazlaca çekiyor olabilir, petrol fiyatlarının geleceği hakkında en doğru yorumları sizden başka kim yapabilir?

5 İlk Adımı Sağlam Atın

Jim Rogers, ilgi alanlarınızı belirledikten sonra bu yönde sürekli bilgi edinmenizi, araştırma yapmanızı, haberleri takip etmenizi ve bu alanla ilgili ne buluyorsanız okumanızı öneriyor. “O zaman, büyük bir şey olduğunda bu sektörde ne gibi değişimlerin yaşandığına dair daha fazla bilginiz olur,” sözleriyle de önerisini destekliyor.

Bir kahve yapıyorsunuz ve ne kadar kahve, süt, şeker koymanız gerektiğini biliyorsunuz. Sonuç ise damak tadınıza uygun, en sevdiğiniz kahve olarak karşınıza çıkıyor. Yatırım yapmak da bu şekildedir. En iyi yatırımı yapmak için enstrüman hakkında her türlü ince detayı gözden geçirmelisiniz ve analiz etmelisiniz. Bu sayede beklentinize en uygun yatırımı ve kazancı elde etmiş olursunuz.

6 Takip Mekanizmanızı Geliştirin

Jim Rogers, ilgi alanınız hakkında tüm detayları gözden geçirdikten sonra bir takip mekanizması geliştirmenizi öneriyor. İlgi alanınızla ilgili olarak her haberi, gelişmeyi ve etkileyecek her değişikliği takip etmelisiniz. “Yeni bir şeylerin geliştirilmiş olduğunu ve orada sizi bekleyen fırsatların olduğu fark edebilirsiniz,” şeklinde takibin kazancınıza nasıl etki edeceğinin önemini belirtiyor.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın piyasaya sunulduğu zamanı düşünün. Daha sonra Apple’ın hisselerindeki yükselişle bunu bir bağdaştırın. Bariz bir fırlama olduğunu göreceksiniz. Bunu önceden görebilmiş olmak ise sizi iPhone 6 sonrasında zengin edebilirdi. Apple’ın şirket karı iPhone 6 satışları ile artış gösterdi ve hisseleri değerlendi. Eğer bu konuda ilgili biriyseniz, tüm bu gelişmeleri takip etmek size önemli bir yatırım fırsatı sunmaktadır.

7 Başkalarını Görmezden Gelin

“Chanel 2015 ilkbahar kreasyonunu tanıttı” veya “2015 BMW X6 modeli tanıtıldı” cümleleri ne kadar ilginizi çekiyor? Eğer modaya, arabalara veya BMW modellerine düşkün birisi değilseniz, hiçbir anlam ifade etmiyor bile değil mi?

İşte yatırımlarınızda da bu şekilde olmalıdır. Eğer ilgilendiğiniz bir hisse senedi veya herhangi bir yatırım aracı varsa, birisi size farklı bir alanda fırsatlar olduğundan bahsediyorsa, görmezden gelin. Çünkü sizin o alanda deneyiminiz yok ve ilgilendiğiniz alan zaten kazandırıyor.

8 Bildiğiniz Şeylere Konsantre Olun!

“Bildiğiniz şeylere konsantre olun ve deneyimlerinizle değişimlere göğüs gerin. Bu şekilde değişimleri ve risk almak gereken yerleri herkesten, Wall Street’ten bile önce görebilirsiniz,” diyor Jim Rogers.

Uzman olduğunuz bir alanını düşünün, yıllarınızı verdiğiniz bilgilerinizi ve edindiğiniz acı – tatlı deneyimleri düşünün. İşini iyi yapan bir kuaförün, yeni saç modelleri hakkında bilgisini, ondan iyi kim bilebilir?

9 Pes Etmeyin, Tekrar Deneyin

Piyasaların monotonluğu sevdiğini söyleyen Jim Rogers, “Bir şeyden uzun süreli kazanç elde ettikten sonra yeter demeyin. Örneğin 10 yıldır bir yatırımdan kazanıyorsunuz ama yeni bir şeyler yapmaya cesaret edemiyorsunuz. Öyle anlarda, daha önce yapmıştım, yeniden yapabilirim diye düşünün,” diyor.

Bilmediğiniz aş ya karınızı ağrıtır ya başınızı; siz bildiğiniz yolda ilerleyin. Bu sayede elde ettiğiniz başarılarınız ile istikrarlı bir şekilde ilerleyerek kazançlı çıkmaya devam edeceksiniz!

kaynak:mynet.com

Related Posts

Dünya Petrol Rezervlerinin Dağılımı

PETROL REZERVLERİNİN DAĞILIMI Halen kesinleşmiş olan petrol rezervlerine 40 ve doğal gaz rezervlerine 62 sene ömür biçilmektedir. 1980 yılından bu yana, net petrol rezervleri %60 ve doğal gaz rezervleri %109…

Marjinal Fonlama Oranı Nedir?

Para politikasıyla ilgili olarak son dönemde sıklıkla kullanılan Marjinal Fonlama Oranı, poltika faiz oranı gibi kavramların reel ekonomi üzerinde ne anlama geldiği çeşitli kaynaklardan sizler için araştırdık… Yaptığımız araştırma neticesinde;…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 32 views

Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 60 views
Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?