- Orta Vadeli Program
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Bakanlar Kurulunun Mayıs ayının sonuna kadar Orta Vadeli Programı kabul etmesi ve programın Resmi Gazetede yayımlanması ile başlamaktadır.
5018 sayılı Kanuna göre Orta Vadeli Program; kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde hazırlanacaktır.
Eski uygulamada bütçe süreci Başbakanlık tarafından yayımlanan Bütçe Çağrısı ile başlamakta idi. Bütçe çağrısı yürütmenin başının gelecek döneme ilişkin “manifesto” niteliğindeki açıklamalarını içermekte idi. O halde Orta Vadeli Program her şeyden önce harcamacı kurumlara bir takım mesajları ileten bir yapıyı içermesi gerekmektedir. Harcamacı kurumlar Orta Vadeli Programa bu açıdan yaklaşmalı, programın öngördüğü açılımların kurumun görev alanına etkisinin ne olduğu, kurumun fonksiyonlarından hangisinin güçlendirilmesi, hangisinin daha alt kategorilere atılması gerektiğinin düşünülmesi ve bu değişimlerin fonksiyonel manada harcama sepetine olan etkisinin tespit edilmesi gerekmektedir.
2006-2008 çok yıllı bütçesiyle ilgili orta vadeli program 23.05.2005 tarihinde Bakanlar Kurulunca kararlaştırılıp, 31.05.2005 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yayınlanmış olan Orta Vadeli Programı iki kısma ayırarak değerlendirmek mümkündür.
Birinci bölüm yukarda açıklanmış olan, programın yönlendirici özelliğidir. Bu kapsamda programa göre:
İkinci bölümde 2006-2008 dönemine ilişkin olarak gerçekleştirilecek olan hizmetlerin maliyetini tespite yarayacak olan ve ekonomik hedeflemelere ilişkin olan veriler yer almaktadır.