Ödeme Belgesi Teslim Tesellüm Tutanağı Nedir? Teslim Tesellüm Tutanağı Ne İşe Yarar?
Ödeme Belgesi Teslim Tesellüm Tutanağı Nedir?
Harcamam birimlerince, muhasebe ya da mal müdürlüklerine ödenmek üzere gönderilen harcama evraklarının, muhasebe birimlerine teslim edildiğini gösteren tutanağa, ödeme belgesi tesli tesellüm tutanağı denmektedir.
Geçmiş yıllarda böyle bir tutanak bulunmuyordu….
Fakat Muhasebat Genel Müdürlüğünce yapılan düzenlemelerde, ödeme belgesi teslim tesellüm tutanağı geliştirildi ve harcama birimlerinde muhasebe birimlerine getirilen ödeme evraklarının belli bir disiplin ve kontrol sürecinden geçirilerek teslim alma ve teslim etme süçerleri oluşturulmuş oldu….
Muhasebat Kontrolörlerinin yapmış oldukları teftişlerde, harcama belgelerinin teslim edilmesi ve teslim alınmasının belli bir sisteme bağlanması konusunda çok sayıda öneri yapılması neticesinde, teslim ve tesllüm tutanağının geliştirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.
Konuyla ilgili düzenleme aşağıda düzenlenmiş olup linki de aşağıda gösterilmiştir.
Mevzuata ulaşmak için tıklayınız….
Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29292
MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 43)
HESABA AKTARMA SURETİYLE ÖDEME
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere merkezi yönetim kapsamında yer alan kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerince, hak sahiplerine hesaba aktarma suretiyle yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 30/12/2005 tarihli ve 2005/9912 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Muhasebe Yetkilisi Adaylarının Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Muhasebe Yetkililerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 30 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Bakanlık: (Değişik ibare:RG-16/1/2019-30657) Hazine ve Maliye Bakanlığını,
- b) Hak sahibi: 31/12/2005 tarihli ve 26040 3 üncü Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde ödemenin yapılacağı belirtilen kişileri, ifade eder.
Harcama birimlerince yapılacak işlemler
MADDE 4 – (1) Ödeme belgeleri, EK-1 sayılı tutanak düzenlenerek harcama birimince muhasebe birimine zimmetle teslim edilir. Üç nüsha düzenlenecek olan söz konusu tutanağın muhasebe birimince imzalanan bir nüshası harcama biriminde saklanır.
- Muhasebe birimince hata veya çeşitli eksiklikler nedeniyle iade edilen ödeme belgeleri, harcama birimince hata veya eksiklik giderildikten sonra birinci fıkrada yer alan usule göre ilgili muhasebe birimine tekrar gönderilir.
- İlgili mevzuatı gereğince ödenek üstü harcama yapma yetkisi tanınan harcamalar hariç olmak üzere yeterli ödeneği bulunmayan ödeme belgeleri muhasebe birimine gönderilmez. Ancak, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince, bir taahhüde ve harcama talimatına dayanmayan giderlere ilişkin olup, 7/3/2009 tarihli ve 27162 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No:29) Bütçeleştirilmiş Borçlar Hesabı eki listede yer alan ekonomik kodlardan yapılan ve bütçede ödeneği öngörülmüş olmakla birlikte, oluştuğu yer ve zamanda ödeneği bulunmadığı için ödenemeyen giderlerden kaynaklanan borçlarla ilgili düzenlenen ödeme emri belgeleri muhasebe kayıtlarına alınmak üzere muhasebe birimine gönderilir.
- Hak sahibinden, alacağının banka hesabına aktarılmasına ilişkin, T.C. Kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile banka hesap numarası/IBAN bilgilerini içeren yazılı bildirimi alınır ve onaylı örneği ödeme belgesine bağlanır. Hak sahibine daha sonra yapılacak ödemeler için bildirimin içeriğinde yer alan bilgilerde değişiklik olmadıkça yeniden bildirim alınmaz. Ayrıca, hak sahipleri tarafından düzenlenen fatura üzerindeki, alacaklarının belirtilen banka hesaplarına aktarılmasına ilişkin bu fıkrada belirtilen bilgileri de içeren şerhler, yazılı başvuru olarak kabul edileceğinden, hak sahiplerinin ayrı bir yazı ile başvurmaları gerekmez. Kamu personeline yapılacak ödemeler, ilgililerin aylıklarının ödendiği banka hesaplarına aktarılacağından, ayrıca yazılı bildirimleri aranmaz.
Muhasebe birimlerince yapılacak işlemler
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-6/2/2016-29616)(1) Muhasebe birimlerince harcama birimlerinden gelen ödeme belgesi ve eki belgelerin hata veya noksanı olup olmadığı kontrol edilir. Hata veya noksanı bulunmayan belgeler, EK-1 sayılı tutanak imzalanarak teslim alınır ve tutanağın birinci nüshası belgeleri teslim edene verilir, ikinci nüshası muhasebe birimince dosyasına kaldırılır. Üçüncü nüsha ise genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde, belgelerin harcama birimlerine üçer aylık dönemi izleyen ayın sonuna kadar teslimi sırasında düzenlenecek teslim tutanağına eklenmek üzere muhasebe biriminde muhafaza edilir.
- Hak sahipleri tarafından muhasebe birimine intikal ettirilen ödeme belgeleri işleme konulmaz.
- Ödeme belgeleri muhasebe birimlerine geliş tarihinden itibaren en geç dört iş günü içinde incelenir, uygun bulunanlar nakit durumunun uygun olduğu ilk iş günü hak sahiplerinin banka hesaplarına aktarılır.
- İlgili mevzuat gereğince yapılan inceleme sonucunda hata veya noksanı olan ödeme belgesi veya eki belgeler, düzeltilmek veya tamamlanmak üzere EK-2 sayılı liste düzenlenerek gerekçeleri ile birlikte, en geç hata veya noksanın tespit edildiği günü izleyen iş günü içinde ilgili harcama birimine yazılı olarak iade edilir. Hata veya noksanı giderilerek tekrar muhasebe birimine gönderilen ödeme belgesi en geç iki iş günü içinde incelenerek ödeme işlemi üçüncü fıkrada belirtilen hususlara göre gerçekleştirilir.
- Ödenmesi uygun bulunan ödeme belgesi tutarları EK-3 de listelenerek ve liste toplamı üzerinden gönderme emri düzenlenerek Gönderme Emri Teslim Tutanağı ile bankaya gönderilir. Gönderme emrinin “Nereye gönderildiği veya aktarıldığı” bölümüne “Ekli listede belirtilen hesaplara aktarılmak üzere” açıklaması yapılır. EK-3 de listelenen ödeme belgelerinden her birinin ilgili bölümüne gönderme emri numarası yazılır. Bankaca yapılacak aktarma işleminin bir sonraki güne kalmaması için gerekli tedbirler alınır. Gerektiğinde gün içinde birden fazla gönderme emri düzenlenebilir.
- EK-3 sayılı listede yer aldığı halde banka hesap özet cetvelinden ödemenin gerçekleştirilmediği anlaşılan talimatların durumu bankadan araştırılır. Ödemenin yapılabilmesi için gerekli düzeltmenin muhasebe birimi tarafından yapılacak olması halinde, gerekli düzeltme yapılarak ödemenin gerçekleştirilmesi sağlanır. Gerekli düzeltmenin harcama birimi tarafından yapılacağı anlaşılan ödeme belgeleri ise EK-2 sayılı liste ile iade edilir.
Ödemelerin yapılmasında öncelik
MADDE 6 – (1) Özel bütçeli idarelerin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak, bu ödemelerin yapılması sırasında sırasıyla;
- Kanunları gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon
kesintisi, pay ve benzeri tutarlara,
- Tarifeye bağlı ödemelere,
- İlama bağlı borçlara,
ç) Ödenmemesi halinde gecikme zammı ve faiz doğuracak ödemelere,
- Ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara, öncelik verilir.
(2) Ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde 5 inci maddeye göre yapılan kontroller sonucunda noksanlığı tespit edilerek tamamlanmak üzere ilgili harcama birimine iade edilen ödeme emri belgeleri tamamlanarak muhasebe birimi kayıtlarına girdikten sonra, tutarı, yeni giriş sırasına göre ödenir.
Kasadan yapılacak ödemeler
MADDE 7 – (1) Hak sahibinin talebi halinde aşağıda belirtilen ödemeler kasadan yapılabilir.
- a) 18/6/2011 tarihli ve 27968 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında yer alan kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerince,
- Banka şubesi bulunan yerlerde, muhasebe birimlerinin veznelerinde yeterli nakit bulunması halinde Bakanlığın Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliği ile belirlenen limit dahilinde olmak şartıyla 27/12/2014 tarihli ve 29218 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde belirtilen ödemeler,
- Herhangi bir banka şubesinin bulunmadığı yerlerde Bakanlığın Parasal Sınırlar ve Oranlar
Hakkında Genel Tebliği ile belirlenen limit dahilindeki ödemeler,
- b) Bu Tebliğin kapsamındaki diğer kamu idarelerinde, Bakanlığın Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliği ile belirlenen limit dahilindeki Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde belirtilen ödemeler. Diğer hususlar
MADDE 8 – (1) (Değişik:RG-16/1/2019-30657) Bordro ve benzeri gerçekleştirme belgelerine dayanılarak yapılacak er ve erbaş aylıkları, tayın bedelleri, toplu seyahat ücret ve yollukları, öğrenci harçlıkları gibi toplu ödemeler, kamu idaresi vergi kimlik numarası kullanılarak idare adına açılacak banka hesabına aktarma suretiyle yapılabilir. Ödemenin bu şekilde yapılması halinde;
- Harcama birimi tarafından 3 nüsha düzenlenen banka listesi muhasebe yetkilisince imzalanır.
- Harcama birimi, imzalı banka listesinin iki nüshasını muhasebe biriminden alır ve bir nüshasını
ilgili banka şubesine teslim eder.
- Toplu ödemenin aktarıldığı banka, banka listesindeki bilgilere göre, ödenecek tutarı ilgililerin
hesabına aktarır.
ç) Bakanlıkça izin verilen haller dışında, gerçekleştirme görevlisi (mutemet) de dahil olmak üzere
kişiler bu hesap üzerinde işlem yapamaz veya kendi adına nakit çekemez.
imzası ile para çekilebilir.
ekstreler her ay sonunda muhasebe birimine de gönderilir.
ilgili muhasebe biriminin hesabına iade edilir.
yapmaya yetkilidir.
ğ) Kamu idareleri, banka ile yapacakları protokollerde bu fıkrada yer alan hükümlere aykırı
düzenlemelere yer veremez.
(1) 2015 yılına ait harcama belgeleri 2016 yılının Mart ayı sonuna kadar harcama birimlerine teslim edilir.
……………………………….. HARCAMA BİRİMİNE AİT