Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği
18 Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29536 TEBLİĞ Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) ve Maliye Bakanlığından: KAMU HAZNEDARLIĞI GENEL TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, kapsamda yer…
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü
Sayı : B.07.0.MGM.0.45/570-01/11597 19/07/2007
Konu : Noterlik Hissesi Hakkında
Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, bazı Malmüdürlükleri ile Vergi Dairesi Müdürlüklerince noterlere, yaptıkları işlemler dolayısıyla düzenleyip tahsil ettikleri değerli kağıt bedelleri üzerinden yüzde üç oranında noter hissesi ödendiği anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununun 2343 sayılı Kanunla değişik 1 inci maddesinde, “Bu Kanuna bağlı tabloda yazılı kağıtlar ve belgeler “değerli kağıt” sayılır. Bu Kanunun kapsamına giren veya diğer kanunlarla kapsama alınacak olan değerli kağıtların basımı, dağıtımı ve bedellerinin tahsili ile ilgili usul ve esasları ve bu kağıtların bedellerini tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Değerli kağıt bedellerinin noterlerce ne şekilde tahsil edileceği ve hangi unsurlar üzerinden noterlik hissesi ödeneceği ise, 1512 sayılı Noterlik Kanununda düzenlenmiş bulunmaktadır.
5281 sayılı Kanun ile değişmeden önceki haliyle, 1512 sayılı Kanunun 118 inci maddesinin birinci fıkrasında, noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar dolayısıyla özel kanunları uyarınca ödenmesi gereken vergi, harç ve resimlerin makbuz karşılığında tahsil edilmesi ve ikinci fıkrasında, noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harç tutarları üzerinden yüzde üç oranında noter hissesi almaları hüküm altına alınmıştı. 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı (3.Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanan 5281 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin 10 uncu bendinin (a) alt bendi ile 1512 sayılı Kanunun 118 inci maddesinin birinci fıkrası değiştirilmiş ve makbuz karşılığında tahsil edilecek unsurlar arasına değerli kağıt bedelleri de eklenmiştir. Ancak, anılan Kanun değişikliğinde 118 inci maddenin ikinci fıkrasında bir değişikliğe gidilmemiş, dolayısıyla, değerli kağıt bedelleri noterlik hissesine konu edilmemiştir.
Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim ve harç tutarları üzerinden yüzde üç oranında noter hissesi almaları öngörülmekle birlikte, makbuz karşılığı tahsil ettikleri değerli kağıt bedelleri üzerinden noter hissesi alacaklarına ilişkin herhangi bir hükme yer verilmediğinden; noterlere, noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar dolayısıyla tahsil ettikleri değerli kağıt bedellerine ilişkin noter hissesi ödenmemesi gerekmektedir.
Bilgilerini ve uygulamanın bu yönde yürütülmesi için Vergi Dairesi Başkanlıklarına Gelir İdaresi Başkanlığınca, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan illerde ise Valiliklerce (Defterdarlık) gerekli duyurunun yapılmasını rica ederim.
Hasan Basri AKTAN
Müsteşar
DAĞITIM :
Gereği : Bilgi :
Gelir İdaresi Başkanlığına Türkiye Noterler Birliğine
81 İl Valiliğine (Defterdarlık)
18 Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29536 TEBLİĞ Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) ve Maliye Bakanlığından: KAMU HAZNEDARLIĞI GENEL TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, kapsamda yer…
Konuyla iligli olarak Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce yapılan düzenleme aşağıda gösterilmiştir… Öğrenci harçlıklarının ödenmesi sırasında gerek tahakkuk dairesince, gerek muhasebe birimi ve gerekse de banka tarafından yapılması gereken işlemler…