Nakit Akım Tablosu Nedir? Nakit Akım Tablosu Ne İşe Yarar?
Nakit akım tablosu (NAT), işletmenin belirli bir dönemdeki nakit akışlarını; nakit kaynak ve kullanım yerlerini gösteren bir tablodur. NAT, bilanço esasına göre defter tutan ve aktif toplamı 5 milyar lira ile ticari faaliyet hacmi 10 milyar lirayı arka arkaya iki yıl aşmayan; ferdi işletmeler, adi ortaklıklar, kollektif şirketler ve adi komandit şirketlerin dışında, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin kapsamına giren tüm işletmelerce 1.1.1994 tarihinden itibaren düzenlenmek zorunda olan mali tablolardan biridir. NAT, ülkemizde, son yıllarda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kapsamındaki işletmelerce düzenlenmekte olan NAT formatına uygundur . Bu nedenle, NAT’ nun düzenlenmesinde SPK kapsamındaki işletmeler için fazla bir değişiklik söz konusu olmayacak; NAT, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT’ ler) ile düzenlemenin kapsamına giren diğer işletmeler için ilk olarak 1994 mali yıl için düzenlenecektir.
Bundan önce açıklanan Fon Akım Tablosu (FAT), Tebliğe göre net yönteme göre düzenlenecek ve düzenlenmeye Gelir Tablosunun Olağan Kar tutarından başlanacaktır. NAT ise, Brüt yönteme göre düzenlenecek ve Gelir Tablosundaki Net Satışlar tutarından hareket edilecektir. FAT, Uluslararası Muhasebe Standartları ile ilgili çevrelerde ve gelişmiş ülkelerdeki muhasebe standartları çevrelerinde son yıllarda önemini yitirmiştir. Bunun yerine tüm dikkatler NAT üzerinde yoğunlaşmaktadır. FAT, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk olarak, “Finansal Durumda Değişmeler Tablosu” şeklinde zorunlu olarak düzenlenmesi ve yıllık faaliyet raporlarında yer alması 1971 yılına rastlamaktadır . 1987 yılının sonuna doğru bu uygulamaya son verilerek, yerine NAT’ nun düzenlenmesi bir standart haline gelmiştir . Ancak bu düzenlemeye rağmen, ABD’de halen FAT’ nu NAT ile birlikte yıllık faaliyet raporlarında görmek mümkündür. Benzer şekilde uluslararası platformda, FAT, Finansal Durumda Değişmeler Tablosu şeklinde 1.1.1979 tarihinden itibaren 9 no.lu Uluslararası Muhasebe Standardı ile uygulamaya girmiştir . Ancak Ekim 1992’de alınan ve Aralık 1992’de yayınlanan bir karar ile yürürlükteki 9 no.lu standart revize edilmiş ve 1.1.1994 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Nakit Akım Tablosuna dönüştürülmüştür.
FASB Statement 95’e göre, NAT’ nun düzenlenmesinde nakit kaynak kullanım yerleri üç grupta ele alınmıştır: İşletme Faaliyetleri, Yatırım Faaliyetleri ve Finanslama Faaliyetleri, işletme faaliyetleri ile ilgili nakit kaynak ve kullanımlarının hesaplanmasında iki yöntemden yararlanılmaktadır : Direkt ve Endirekt Yöntem.
Direkt Yönteme göre işletme faaliyetleri ile ilgili nakit akışlarının hesaplanmasında başlangıç noktası satışlar ve alışlardır. Direkt Yöntem basit olanıdır ve FASB Statement
95’de işletmelerin bu yöntemi kullanmaları tavsiye edilmiştir. Ayrıca işletme faaliyetleri ile ilgili nakit akışlarının yorumlanmasında daha yararlı olan bu yöntemdir .
Basitliğine rağmen direkt yöntemin kullanılması, ABD’de fazla rağbet görmemiştir. Daha fazla tercih edilen endirekt yöntemin başlangıç noktası “Net Kar” rakamıdır ve işletmelerin bu yöntemi tercih etmelerinin nedeni, “kar” ile “nakit” arasında bir ilişkinin kurulması konusundaki eğilim olarak kabul edilmektedir .
Tebliğde öngörülen NAT unsurları temel olarak işletme, yatırım ve finanslama faaliyetleri şeklinde sınıflandırılmamış, bunun da tersinde daha da detaylandırılmıştır. Faaliyetlerle ilgili nakit kaynak ve kullanım unsurlarının hesaplanmasında ise direkt yönteme benzerliklerin olduğunu söylemek mümkündür.
Tebliğde, NAT açısından nakit, kasa mevcudu ve bankadaki mevduatlar kapsamına almaktadır. Ancak, herhangi bir vade taşımayan ve ibraz edildiklerinde tahsili mümkün olan çekler de nakit kapsamına dahil edilmiştir.
Belirli bir dönem itibariyle düzenlenen NAT’ nda temel olarak iki taraf söz konusudur: Nakit kaynaklan ve nakit kullanımları. Tebliğ’ de nakit kaynaklan sekiz ana grupta toplanmış, nakit kullanımları ise on bir ana grupta yer almıştır.
Yukarıda yer alan nakit kaynak ve kullanım unsurlarına ait tutarların hesaplanmasında. ilk etapta, işletmenin ilgili döneme ait gelir tablosu ile dönem başı ve dönem sonu bilançoları gerekli olmaktadır. Bunlarla birlikte, NAT’nun düzenlenebilmesi için aşağıda belirtilen bazı ek bilgilerin de muhasebe sisteminden sağlanması gerekli olabilir.
1.Dönem başında ve dönem sonunda, Alınan Çekler Hesabında yer alan çeklerin ne kadar vadesiz ve ne kadar vadelidir? NAT’nun düzenlenebilmesi için dönem başı ve dönem sonu nakit mevcudunun hesaplanmasında bu sorunun yanıtı gereklidir.
2. Tebliğde. “Satışlardan Elde Edilen Nakit Tutarının hasılatına satışlardan doğan alacaklardaki bulunmasında, net satışlar eklenir, artışlar ise indirim şeklinde bir açıklama getirilmiştir. Bu ifadede “satışlardan do an alacaklar” dendiğinde ticari alacaklar anlaşılmaktadır. Ticari alacaklar grubun yer alan hesapların dönem başı ve dönem sonu bakiyelerinin işlemlere dahil edilmesinde, bu grupta yer alan hesaplardan yapılan ekleme veya indirimlerin dikkate hukuk alınmasında yarar vardır.
3. Diğer Faaliyetlerden Olağan Gelir Olağandışı Gelir ve Karlardan sağlanan nakit tutarının belirlenmesinde bu unsurlara ilişkin dönem başı ve dönem sonunda devreden miktarların detaylı olarak bilinmesi gerekli olabilir. Ayrıca bu unsurlar arasında nakit girişi sağlamayan kalemler olabilir. Bu unsurlarında detaylı olarak bilinmesi gerekli olabilir.
4. NAT nun düzenlenmesinde ortaya çıkabilecek önemli güçlüklerden biri bize göre maliyetlerden sağlanan nakit çıkışları tutarının hesaplanmasıdır. Tebliğe göre bu tutarın hesaplanmasında başlangıç noktası satışlar maliyetidir. Bununla ilgili olarak tebliğde belirtilen şöyle formüle edilebilir.
II. Duran Varlıklar
C. Mali Duran Varlıklar
1. Bağlı Menkul Kıymetler 50 50
D. Maddi Duran Varlıklar
1. Arazi ve Arsalar 400 400
2. Tesis, Makine ve Cihazlar 2.000 3.230
5.Taşıtlar 1.600 2.261
8. Birikmiş Amortismanlar (1.400) (3.553)
E. Maddi Olmayan Duran Varlıklar
5. Özel Maliyetler 100 100
7. Birikmiş Amortismanlar (80) (100)
H. Diğer Duran Varlıklar
1. Duran Varlık KDV 80 –
Duran Varlık Toplamı 2.750 2.388
AKTİF TOPLAMI 10.800 15.478
PASİF (KAYNAKLAR)
1. Kısa Vadeli Yabanı Kaynaklar
A. Mali Borçlar
1. Banka Kredileri 400 –
2. Kredi ve Tahvil Faizleri 90 900
B. Ticari Borçlar
1. Satıcılar 3.000 487
2. Borç Senetleri 2.500 4.500
3.Borç Senetleri Reeskontu (140) (350)
C. Diğer Borçlar
5. Personele Borçlar 80 130
E. Ödenecek Vergi ve Yükümlülükler
1. Ödenecek Vergi ve Fonlar 40 60
2. Ödenecek Sosyal Güv. Kesintileri 30 50