![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2017/02/Mevzuat-12.jpg)
![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2017/02/Mevzuat-12.jpg)
Mülkiyet kavramının tanımına Medeni Kanunda yer verilmediği gibi, Anayasada da mülkiyetin tanımı yapılmamıştır. Ancak, 4721 sayılı Kanunun 683. maddesinin ilk fıkrasına göre bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma
Medeni Kanundaki mülkiyet kavramına ilişkin düzenlemeler ve genel hükümlerden hareketle mülkiyet, maddi varlığı olan şeyler üzerinde tam egemenlik sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Mülkiyet hakkının verdiği yetkileri, o şeyin malikinin rızası olmadan başkaları kullanamaz. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası[1] açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir (MK. md. 683/2). Ancak, mülkiyet hakkının kullanımının da sınırları vardır. Bu sınırlar anayasa ve yasalar ile çizilmiştir.
Görüldüğü üzere mülkiyet hakkı, bütün yetkileri bünyesine alan egemenlik hakkıdır. Oysa, sınırlı ayni haklarda hak sahibinin yetkileri gerek kapsam gerekse süre bakımından sınırlandırılmıştır. Diğer bir ifade ile sınırlı ayni haklar, hak sahibine eşya üzeninde yalnızca belirli ve sınırlı yetkiler tanırlar, sınırlı bir egemenlik sağlarlar.
[1] İstikhak davası, malikin mülkiyet hakkına dayanarak malın dolaysız ziltedliğine kavuşmasını sağlayan, mülkiyet hakkının tespiti ve malın iadesinin talep edildiği eda davasıdır.
Konu: Vergi Levhalarınızı Mayıs Ayı Sonuna Kadar İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Yazdırmayı Unutmayın 6111 sayılı Kanunun 82. maddesiyle, Vergi Usul Kanununun (VUK) 5. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “levhayı merkezlerine,…
T.C. YARGITAY HUKUK DAİRESİ 2004/10822 2005/7674 14.7.2005 Limited Şirketlerde Ortakların Sorumluluğu Ortağın Şirket Borcunu Ödemesi Rücu Hakkı Limited Şirketin Alacaklısının Şirket Ortağına Başvurması 6762/m.529, 530, 531 6183/m. 35 ÖZET :…