Muhasebe yetkilisi mutemetlerince döviz tahsilinde dikkat edilmesi gereken hususla ise aşağıdadır;
1
1- Muhasebe yetkilisi mutemetlerince, döviz cinsinden tahsil edilen tutarlar için ayrı defterler kullanılmalıdır.
2- Tahsil edilen dövizler, tahsil edildikleri tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınmak suretiyle ve gelir türleri itibariyle ayrı ayrı kaydedilmelidir. Ayrıca, defterde döviz cinsinden miktarlarda belirtilmelidir.
3- Muhasebe biriminin bulunduğu yer dışında muhasebe birimine bağlı olarak görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetlerince tahsil edilen dövizler, bulunulan yerdeki T.C. Merkez Bankası veya T.C. Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, muhasebe biriminin döviz tevdiat hesabına aktarılmalıdır.
Döviz hesabından yapılan göndermelerde, “106-Döviz Gönderme Emirleri Hesabı” kullanılacaktır. Döviz hesabından ilgililere ödenecek veya hesaben gönderilecek olan dövizler için döviz gönderme emri düzenlenecektir. Gönderme emrinde, gönderilecek dövizin hangi belge karşılığında ödeneceği de açıklanacaktır.
Gönderme emri, muhasebe yetkilisi tarafından görevlendirilecek bir memur tarafından banka yetkililerine zimmetle teslim edilir. Bu konuda görevlendirilecek memurun adı, soyadı ve imza örneği daha önce bankaya yazılı olarak bildirilir. Teslim işlemi, iki nüsha olarak düzenlenen “gönderme emri teslim tutanağı”nın banka yetkilisine imzalatılması suretiyle gerçekleştirilir. Tutanağın ilk nüshası bankada alıkonulur, ikinci nüshası ise görevli memura geri verilir ve bu nüsha açılacak ayrı bir dosyada tarih sırasına göre saklanır. Bankaca, “gönderme emri”nin bir nüshası alıkonulup, bir nüshası paranın gönderilmesi veya istenilen hesaba aktarılmasından sonra onaylanarak banka hesap özet cetveli ile birlikte muhasebe birimine iade edilir.