Muhasebe Elemanı Belgesi Nedir? Muhasebe Elemanı Belgesi Ne İşe Yarar?

Muhasebe-22

Ulusal Meslek Standardı

(UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.

Mesleklerin Belirlenmesi; Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir.


“Ön Muhasebe ile Muhasebe Yardımcı Elemanı “Belgesi” Olmayan İşinden mi olacak?

106 meslekte ‘belgesi’ olmayan işinden olacak… Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu şu an için 40 meslekte söz konusu. Bu mesleklerdeki kişiler en geç 25 Mayıs tarihine kadar belgelerini almak zorunda, aksi halde işlerinden olabilirler. Öte yandan başta tehlikeli sınıflar olmak üzere bu 40 mesleğin, 106’ya çıkartılması bekleniyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra pek çok konuda işçi ve işverenlere yeni yükümlülükler getirildi. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme, risk değerlendirmesi yapma, çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirme gibi yükümlülükler işverenler tarafından yerine getirilirken, mesleki yeterlilik belgesi almak da işçilere getirilen bir yükümlülük. İşçiler bu yükümlülüğü yerine getirmezlerse işlerinden olabilirler.

TAZMİNATINI ALABİLİR

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu şu an için 40 meslekte söz konusu. Bu listenin yakında 106 mesleğe çıkartılması bekleniyor. Asıl hedef ise çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi. Yani gelecekte bütün mesleklerde zorunlu hale gelmesini bekleyebiliriz. 25 Mayıs’tan sonra tebliğde yer alan mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanacak. Bu nedenle işveren işyerinde çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorunda. Eğer işçinin mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyorsa işveren bu işçiyi geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkartabilir. İşçinin kıdem tazminatı hakkı doğmuşsa işveren bu nedenle çıkarttığı işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

MASRAFLAR İÇİN TEŞVİK

Bu arada mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan 40 meslekte ‘mesleki yeterlilik belgesi’ almak için başvuran kişilerin sınav ve belge ücretleri konusunda teşvik söz konusu. Buna göre 31.12.2017 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kurum ve kuruluşlarına başvuran kişilerin belge ve sınav ücretlerinin tamamı, asgari ücretin brüt tutarını geçmemek üzere işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Sıvacılar için son tarih 25 Mayıs

Bugün itibarıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışan ahşap kalıpçısının, ısı yalıtımcısının, sıvacının mesleki yeterlilik belgesi alması zorunluluğu bulunuyor. Bu mesleklerde istihdam edilen kişiler 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgeleri olmadan istihdam edilemeyecekler.

Her işçi için 500 TL ceza

MESLEKİ yeterlilik zorunluluğu bulunan 40 meslekte istihdam edilen kişilerin mesleki yeterlilik belgesi bulunmadan çalıştırılması halinde işverene bu durumdaki her bir işçi için 500 TL idari para cezası uygulanacak. Dolayısıyla işveren 40 tane sıvacıyı mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırırsa 20 bin TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

KİMLER MUAF?

MESLEKİ Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunmuyor.

TURMOB ile MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU arasındaki meslekler ve protokolünü okumak için tıklayınız

Okan Güray Bülbül 

AKŞAM

Related Posts

Başabaş Noktası Nedir? Başabaş Noktası Nasıl Hesaplanır?

Başabaş Noktası Nedir? Başabaş Noktasının Hesaplanması İşletmelerin başabaş üretim düzeyinin hesaplanmasında grafik yöntem, matematiksel (cebirsel) yöntem ve deneme – yanılma yöntemi olmak üzere üç yöntem kullanılabilir. Grafik Yöntemi Doğrusal başabaş…

Nazım Hesaplar Nedir? Nazım Hesaplar Nerede Kullanılır?

NAZIM HESAPLAR NEDİR? NAZIM HESAPLAR NERDE KULLANILIR? Nazım Hesaplar Tek Düzen Hesap Planında 9 sıra numarası ile bulunmaktadır. Bu hesapların kullanılması zorunlu. Ancak bir çok bilançonun tetkikinde bu hesapların ya…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 32 views

Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 60 views
Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?