Meraların Tahsis Amacının Değişirilmesi

Mera Yönetmeliği

Tahsis Amacının Değiştirilmesi

Madde 8-

 

  1. a) Mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlakların tahsis amacının değiştirilmesi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir.

1- Mera, yaylak ve kışlak ile umuma ait çayır ve otlakların tahsis amacı, zaruri olan hallerde ilgili Bakanlığın, Bakanlığa talebi, Maliye Bakanlığı ve Valiliğin uygun görüşü  üzerine   Bakanlıkça değiştirilebilir.

2- İlgili Bakanlığın Bakanlığa müracaatlarında, tahsis amacı değiştirilecek alanın haritası veya krokisi, büyüklüğü, amacını belirten belgeler eklenir. Bakanlığa yapılan müracaatlar Valilik görüşüne esas olacak Komisyon raporunun hazırlanması amacıyla ilgili Valiliğe havale edilir.

3- Valiliğin görüşüne esas olacak rapor Komisyonca hazırlanarak, karar defterine geçirilir ve rapor üyelerce imzalanır. Bakanlığa Valilik görüşü ile birlikte görüşe esas olan eklerde gönderilir.

Valiliğin görüşüne esas olacak Komisyon raporu; Bakanlıkça istenecek veya Komisyonca verilecek diğer bilgiler yanında, bölgedeki hayvan sayısı, hayvanın cinsi, kaba yem kaynakları, kaba yem üretimi, üretilen kaba yemin ihtiyacı karşılama oranı ile tahsis amacının değiştirilmesi halinde kaba yem ihtiyacının nereden karşılanacağı, meranın vasfı, topoğrafyası, toprak yapısı ve jetasyonun yapısı ayrıca yatırım için talep edilen alanın dışında başka uygun alan olup olmadığı gibi bilgileri içerir.

 

  1. b) Turizm Bakanlığının talebi üzerine, turizm yatırımları için zaruri olan alanların tahsis amacının değiştirilmesi, Valilik ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü yanında aşağıdaki şartlara bağlıdır.

1-Turizm Bakanlığınca talep edilen yerler hakkında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu,

2-Tahsis amacının değiştirilmesi talep edilen yerin, turizm alanı olarak ilan edildiğine dair belgeler.

 

  1. c) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının talebi üzerine; 3213 sayılı Maden Kanunu ve 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümlerine göre maden ve petrol arama ile arama sonunda verimliliği kesinlikle saptanan maden ve petrol, ön işletme, işletme faaliyetleri için zaruri olan alanların tahsis amacı aşağıdaki şekilde değiştirilebilir.

1-Arama Ruhsatı Alınan Alanlar :

6326 sayılı Petrol Kanunu ve 3213 sayılı Maden Kanunu’na göre arama ruhsatı verilen yerlerin tamamı veya  bir kısmının mera,yaylak, kışlak ile umuma ait çayır ve otlak alanları içerisinde kalması halinde, bu alanlarda arama yapılabilmesi için, ilgili Bakanlık, Bakanlıktan, koordinat değerleri belli 1/25.000. ölçekli harita ve arama ruhsatı örneği ile tahsis amacının değiştirilmesini talep eder.

Bu talepler Bakanlıkça Valiliklere intikal ettirilerek, arama, ön işletme ve işletme dönemleri için tahsis amacının değiştirilmesi ile ilgili görüş alınır. Komisyon raporu esas alınarak hazırlanacak Valilik görüşü,Bakanlığa gönderilir. Hazırlanan raporda ön işletme ve işletme dönemleri için de görüş belirtilir.

Bakanlık aynı alanlar ve aynı dönemler için Maliye Bakanlığı’ nın da görüşü alır. Bakanlık, Valiliğin ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerini değerlendirerek, talep edilen alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacının değiştirilmesi ile ilgili talep hakkında karar verir. Verilen kararı ilgili .Bakanlığa iletir.

Arama ruhsatı süresi Petrol Kanunu ile Maden Kanunu’na göre belirlenen süredir. Arama ruhsatı süresi bitiminde ruhsat sahibi arama yapılan alanları eski vasıf ve kapasitesine getirmekle yükümlüdür.

Arama ruhsat sahibi bir yıl içerisinde söz konusu alanları eski vasıf ve kapasitesine getirmediği taktirde, Komisyon bu görevi yerine getirerek, yapılan tüm masraflarla birlikte, geçen sürede meydana gelen ot kaybının değerini de ruhsat sahibinden tahsil eder.

 

2-Ön İşletme Ruhsatı Alınan Alanlar

 

(21.01.2004 tarih ve  25353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile değişik)  3213 sayılı Maden Kanunu hükümlerine göre ön işletme ruhsatı alınan yerlerin, mera, yaylak, kışlak ile umuma ait çayır ve otlak alanları içinde kalması halinde İlgili Bakanlık; tasdikli ön işletme projesi, ön işletme ruhsatı, 1/1000 veya 1/2000 ölçekli koordinatları belli harita ile birlikte, rezerv durumunu belirten belgelerle diğer bilgileri ekleyerek Bakanlıktan talep edilen alanların tamamının veya bir kısmının tahsis amacının değiştirilmesini talep etmesi üzerine tahsis amacının değiştirilmesi işlemleri başlatılır. İlgili Bakanlık, tahsis amacı değiştirilen alanın talep edilen amaç doğrultusunda, hazine adına tescil edilmesi aşamasında gerekli olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) olumlu belgesini Bakanlığa vermekle yükümlüdür.

Bakanlık, Maliye Bakanlığı ile Valilikten alınan görüşleri değerlendirerek, talep edilen alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacının değiştirilmesi hakkında karar verir. Verilen karar bir rapor halinde ilgili Bakanlığa bildirilir.

Ön işletme süresi 3213 sayılı Kanun ile öngörülen süre ile sınırlıdır

 

3İşletme Ruhsatı Alınan Alanlar :

 

(21.01.2004 tarih ve  25353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile değişik)  6326 sayılı Petrol Kanunu ve 3213 sayılı Maden Kanunu hükümlerine göre işletme ruhsatı alınan yerlerin, mera, yaylak, kışlak ile umuma ait çayır ve otlak alanlar içinde kalması halinde ilgili Bakanlık; tasdikli işletme projesi, işletme ruhsatı, işletme alanlarını gösterir 1/1000 veya 1/2000 ölçekli imalat haritaları ile birlikte, işletme projelerini ve diğer bilgileri ekleyerek, Bakanlıktan söz konusu alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacının değiştirilmesini talep eder. İlgili Bakanlık, tahsis amacı değiştirilen alanın talep edilen amaç doğrultusunda, hazine adına tescil edilmesi aşamasında gerekli olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) olumlu belgesini Bakanlığa vermekle yükümlüdür.

Bakanlık, Maliye Bakanlığı ile Valilikten alınan görüşleri değerlendirerek talep edilen alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacının değiştirilmesi hakkında karar verir. Verilen karar bir rapor halinde ilgili Bakanlığa bildirilir.

İşletme süresi 6326 ve 3213 sayılı Kanunda öngörülen süre ile sınırlıdır.

Ön işletme veya işletme süresi bitimde ruhsat sahibi, çalışma yapılan alanlar ile zarar verdiği alanlar eski vasıf ve kapasitesine getirmekle yükümlüdür.

Ön işletme ve işletme ruhsatı sahibi üç yıl içerisinde söz konusu alanları eski  vasıf ve kapasitesine getirmediği takdirde, komisyon bu görevi yerine getirerek, yapılan tüm masraflarla birlikte, geçen sürede meydana gelen ot kaybı değerini de tahsil eder.

  • Tahsis Amacı Değiştirilen Alanların Kiralanması :

Tahsis amacı değiştirilen alanlara ait arama, ön işletme ve işletme ruhsatı sahipleri ile Yönetmenliğin 7 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslar dahilinde sözleşme yapılır.

Arama, ön işletme ve işletme ruhsatı sahipleri; yapılacak zararlar ve alanı eski konumuna getirmek için Komisyonca belirlenecek teminatı yatırmak ve Bakanlıkça hazırlanacak sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdür.

Ruhsat sahipleri komisyonca tespit edilen ücret ve öngörülen teminatları yatırmadan çalışmalara başlayamazlar. Tespit edilen ücretler ruhsat sahibi tarafından Mera Fonu hesabına yatırılarak dekont Mera komisyonuna ibraz edilir.

Ruhsat sahibi, ruhsatta belirtilen süre sonunda Komisyona bilgi vermekle yükümlüdür. Ruhsatın yenilenmesi talebinde aynı işlemler uygulanır.

Ruhsat sahibi, ruhsat aldığı yeri, Bakanlığın bilgisi olmadan başka birine devredemez. Devrettiği zaman sözkonusu alan özel sicile kaydedilmiş sayılır. Ancak devir alan kişi ve kurumlar noterde düzenlenecek taahhütname ve teminatlarını yatırmaları halinde devir alabilirler. Devir alan kişi ve kuruluşlar için ruhsat süresi aynı kalır.

Ruhsat sahibi, Komisyona belirttiği süre içinde işe başlamak zorundadır. Aksi takdirde geçen süre ruhsat süresinden sayılır.

Tahsis amacının değiştirilmesi süresinin sona ermesi; arama, ön işletme ve işletme ruhsatının iptali ve 1 ay içerisinde yenilenmemesi, sözleşme süresinin dolması, hak sahibinin vazgeçmesi veya hak sahibinin taahhütname, yönetmelik ve Kanun hükümlerine uymadığının tespiti halinde Valiliğin uygun görüşü ile Bakanlıkça gerçekleştirilir.

Ön işletme ve işletme döneminde  tahsis amacı değiştirilmesi istenilen yerin sınırlarında değişiklik olursa yeniden Valilik ve Maliye Bakanlığından görüş alınır.

Ruhsat sahibi, arama ruhsatı süresince ruhsat aldığı alan içinde kalıcı yapı yapamaz, işletme ve ön işletme ruhsatı alan ruhsat sahibi ancak yapılacak işin gereği olan, geçici tesis yapılarını komisyonun uygun görüşü doğrultusunda Valilikten izin almak suretiyle yapabilir.

 

5- (25.04.2001 tarih ve  24383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır.)

  1. d) (25.04.2001 tarih ve 24383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile ek) Kanunun 14 üncü maddesinin (c) bendi hükmü gereği, taşocağı açmak v.b. şekilde geri kazanılması mümkün olabilecek yatırımlar için yapılan tahsis amacı değişikliği taleplerinde, Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen hususlar göz önüne alınarak kira sözleşmesi yapılır.
  1. e) (25.04.2001 tarih ve 24383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile ek) Tahsil Edilecek Bedeller :

Kanunun 14 üncü maddesine göre tahsis amacı değişikliği uygun görülen alanlar için, 20 yıllık gelir esas alınarak, Komisyonca tespit edilecek ücret peşin olarak, ilgili kişi ve kuruluşlar tarafından Mera Fonu hesabına yatırılır ve daha sonra hazine adına tescil edilir.

Yapılacak işlemler sırasındaki her türlü giderler müracaat sahiplerince karşılanır.Bu giderler şunlardır.

1) Arazide inceleme yapacak Komisyon ve Komisyonun görevlendireceği teknik ekip veya inceleme ekip üyelerinin 6245 sayılı Kanun gereği müstahak oldukları her türlü yol gideri ve gündelikleri,

2) Resmi araç kullanılması durumunda aracın akaryakıt ve amortismanı, Komisyonca belirlenecek olan giderler ile bu çalışmalara katılacak muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri, bilirkişiler, işçi ücretleri ve buna benzer diğer giderler.

Related Posts

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

Kamu zararlarında yasal faiz oranı uygulanması gerekir… Konuyla ilgili diğer mevzuat aşağıda gösterilmiştir. Kamu Zararından Doğan Alacakların Tahsili : Kamu zararından doğan alacaklar, sorumlulardan ve/veya ilgililerden, zararın oluştuğu tarihten itibaren…

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

İşvеrеn çalışanının kıyafеtinе karışabilir mi? 22 Mayıs 2012* Çalıştığımız firma yеni bir işvеrеn tarafından satın alındı. 3.5 yıldır halkla ilişkilеr birimindе görеv yapıyorum. İşvеrеn işyеrindе dеkoltе kıyafеt giymеmеmizi yasakladı. Çalışanların…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 32 views

Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 60 views
Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?