6245 sayılı Harcırah Kanununun tanımlar başlıklı 3’üncü maddesinin (g) bendinde Memuriyet mahalli kavramı; “Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri” şeklinde, başka yer kavramı ise (h) bendinde “Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri” şeklinde tanımlanmıştır.
Bu tanımda, memuriyet mahallinin sınırları konusunda kullanılan unsurlardan biri de memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırlarıdır. Her ne kadar madde metninde, Büyükşehir belediyesi ifadesi kullanılmamış olsa da bugüne kadarki uygulamada Büyükşehir belediyesi bulunan illerimizde bu sınırlar Büyükşehir belediye sınırları olarak dikkate alınmış ve uygulama bu yönde yapılmıştır. Belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü yerleri “mücavir alan” olarak nitelendirebiliriz.
657 sayılı Kanunun ek 20’inci maddesinde; “Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır. Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.” Mezkûr hüküm uyarınca Devlet memurları için asıl olan görev mahallinde ikamet etmeleridir. Ancak mensup oldukları kurumun yetkili amirlerinin izni ile görev mahalli dışında ikamet etmekte mümkündür.
Devlet memuru olarak çalışan ve görev mahalli dışında mevzuata uygun olarak ikamet ederken ikamet mahallindeki bir göreve sürekli görevle tayin edilen personele yol masrafı ile günlük yevmiyenin ödenmesi, zaten yeni atandığı yerde ikamet ettiği için ise yer değiştirme masrafının ödenmemesi gerekmektedir.
AYRICA
12.08.2003 tarih ve 4969 Sayılı Kanunla 6245 Sayılı Harcırah Kanununda yapılan değişiklikle 22.07.2003 tarihinden itibaren becayiş olunanlara harcırah verilir.
Geçici görevle başka bir yere görevlendirilenlerin görev süresi bir yıldan daha uzun süreyi kapsaması nedeniyle, geçici görevlendirilenin ilk yılı için Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen ilk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında gündelik ödenmesi gerektiği, takip eden yıllar için herhangi bir ödeme yapılmaz.
kurumum gaziantep valiliği fakat gecici görevle harcırah istemeden başka bir ilçede görev yapıyorum ben tayin istedim kahramanmaraş a sormak istediğim yol harcılahımı antep merkeze göremi alırım yoksa ikamet ettiğim ilçeye göre mi alırım
Temel olan gerçek gider…resmi olarak başka ilçede görevlisiniz…buradan almanız gerektiğini düşünüyorum….