MEMUR KAVRAMI:
Kamu görevlerini ifa eden ve sayıları günümüzde oldukça artmış bulunan söz konusu kamu personelinin devletle ola ilişkilerini düzenleyen statüye “Kamu Personeli Rejimi” Denilmektedir.
Kamu personel rejimleri devletler kadar eski olmamakla beraber, modern anlamda personel rejimlerinin düzenlenmesi ancak içinde bulunduğumuz yüzyılda mümkün olabilmiştir.
Kamu personel rejimleri tarihi gelişim seyri içinde üç aşama göstermiştir. Nitekim kamu memurları önce kralın hizmet sunan, sonra siyasi partilerin hizmet sunan, nihayetinde halka hizmet eden eden görevliler olmuşlardır. Bu itibarla bu gün için bir personel rejiminin düzenlenmesinde devlet anlayışı sosyal yapı ve düşünce, kamu hizmetlerinin iyi görülmesi için zorunluluklar gibi gözönünde tutulması gerekmektedir.(27)
Devlet faaliyetlerinin zamanımızda oldukça genişlemesi, bu faaliyetleri yürütecek insan kitlesine olan ihtiyacı arttırmıştır. Devlet hizmetlerini yürüten en büyük ve en eski kitle memurlardır. Nitekim ülkemizde kamu personeli denilince memurlar anlaşılmaktadır.
Memur tanımı, çeşitli ülkelerde kanun koyucular tarafından ülkelerin siyasi, sosyal ve teknik gerekleri göz önününe alınmak suretiyle değişik şekillerde yapılmaktadır.
Ancak memur kavramının genel ve müşterek sayılan iki esaslı unsuru bulunmaktadır. (28)
Ülkemizde memurun değişik tarifleri yapılmaktadır.
1982 Anayasının 128.maddesinde “Devletin, kamu iktisadi teşebüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslara göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” Denilmek suretiyle, ifa ettikleri görev bakımından tanımlama yoluna gidilmiştir.
657 sayılı D.M.K.’ nun 1897 sayılı Kanunla değişik 4/A maddesinde de, “mevcut kuruluş biçimine bakılmkasızın, devlet ve dğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu kanun uygulamasında memur sayılır. “ hükmü ile memur tanımı yapılmıştır.
Yukarıdaki tanımlardan da görüleceği üzere memur, kendisine asli ve sürekli bir kamu hizmeti sunulan ve genel idare esaslarına göre görev ifa eden kimselerdir. Ancak DMK’ nun 33.maddesine göre “kadrosuz memur çalıştırılamaz.” İlkesini göz önüne aldığımızda, yukarıda yer alan ilkelere bir de kadro unsurunu ilave etmek gerekecektir.