Nakdi Ücret Nedir? Ayni Ücret Nedir?
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
Daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz üzere kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memur sayısı yaklaşık olarak 2.489.668 civarındadır. Memur maaşlarının büyük bir kısmı say2000i sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu sisteme veriler manuel girildiğinden ve sistem üzerinden çeşitli kontroller olmadığından zaman zaman hatalar yapılabilmektedir. Bu çerçevede memur maaşlarında sık yapılan hataları maddeler halinde belirterek memurlarımızın maaş bordrolarını her ay kontrol etmelerini tavsiye edeceğiz.
1- En fazla hata aile ve çocuk yardımında yapılmaktadır
Memurların bazen konuyu bilmemeleri bazen de konunun karışıklığı nedeniyle aile yardımı ödeneğindeki hata ve eksiklikler gözden kaçabilmektedir. Bu yazımızda aile yardımıyla ilgili özellikli durumlar ve parasal tutardan bahsedilecektir. Memurların mutlaka bordrolarına bakarak ödenen tutarları incelemelerini öneririz.
657 sayılı Kanun’un 202’nci maddesine göre; Evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verileceği düzenlenmiştir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2.134, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72’nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenmektedir ve bu ödemeden hiçbir kesinti yapılmamaktadır.
2016 yılının ilk yarısında aile yardımı ve çocuk yardımı ödeneği tutarları
Eş için ödenecek yardım tutarı; 2.134 x 0,088817 = 189,53 TL
Her bir çocuk için; 250 x 0,088817 = 22,2 TL
Çocuk 0-6 yaş grubunda ise; 500 x 0,088817 = 44,4 TL
Ayrıca, Sayıştay kararına göre memurun ücretsiz izinli olduğu dönemde kadro ile ilgisi devam etmekte olduğundan ve bu süre içinde aylık ödenmediğinden, memur olan diğer eşe aile yardımı ödenmesi mümkündür.
Eşleri işsizlik ödeneği alanlara aile yardımı ödeneği verilir mi?
Menfaat karşılığı çalışmayan, işsiz olan ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneği alan kişilerin bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almasından söz edilemeyeceği için aile yardımı ödeneğinin ödenebileceğini düşünüyorum.
25 yaşını doldurmayıp da askerde olan çocuklar için aile yardımı ödeneği verilir mi?
Devlet memuru olarak çalışıyorum ve 22 yaşındaki çocuğum askere gitti. Bu çocuktan dolayı aile yardımı ödeneği alabilir miyim?
657 sayılı Kanun’un aile yardımı ödeneğini düzenleyen 202’nci maddesinde yer alan hükümler ile 206’ncı maddesinde yer alan; ”Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:
1. Evlenen çocuklar.
2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)
3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç).
4. Burs alan veya devletçe okutulan çocuklar” hükümleri birlikte değerlendirildiğinde;
25 yaşını doldurmayan çocukları askere giden memura aile yardımı ödeneği verilmesini engelleyen bir husus bulunmamaktadır. Ayrıca, bu konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nın 17.4.2010 tarihli yazısı da aynı mahiyettedir.
Ayrıca, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereğince burs alan veya devletçe okutulan çocuklar için de aile yardımı ödeneği verilmektedir.
Yetim aylığı alan çocuklara aile yardımı ödeneği verilir mi?
657 sayılı Kanun’un 202 ve 206’ncı maddelerinde hangi hallerde çocuk yardımı alınacağı ve bu ödemenin kesileceği açıkça belirtilmiştir. Çocuklar için ödenen çocuk yardımının kesileceği haller arasında yetim aylığı almamak diye bir şarta yer verilmemiştir. Bu nedenle yetim aylığı alan çocuklar için çocuk yardımı ödenecektir.
2- Zam ve tazminatlarda çok fazla hata yapılıyor
Memur maaşlarında en fazla hata yapılan konuların başında özel hizmet tazminatı oranları ile yan ödeme göstergeleridir. Özellikle VHKİ kadroları ile Bilgisayar İşletmeni kadrosunda görev yapanların yan ödeme puanlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu iki kadroda bulunanlar için (750) puana kadar Temininde Güçlük Zammı (500) puana kadar da İş Riski Zammı, kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yaptıkları sürece ayrıca verilebilecektir. Bir çok kamu kurumu bu durumu dikkate almamaktadır. Benzer örnekler için yan ödeme kararnamesinin dipnotlarına bakılabilir.
3- İcra memurlarının özel hizmet tazminatına 10 puan ilave edilecek
2016 ve 2017 yılı için düzenlemeleri içeren toplu sözleşme mutabakatında; İcra Memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ilave edileceği ifade edilmektedir. Buna göre, 01.01.2016 tarihinden itibaren 8-15 inci derecelerden aylık alan İcra Memurlarının özel hizmet tazminatı (48 +10) = 58 diğer derecelerden aylık alanların ise (49 + 10)= 59 olacaktır.
4- Asgari Geçim İndirimi tutarlarında da sık sık yanlışlık yapılmaktadır
En fazla hata yapılan konular arasında AGİ yer almaktadır. Memurun bekar, evli, eşin çalışıp çalışmaması veya çocuk sayısına göre AGİ tutarları değişmektedir. Bu nedenle her ay bordrolarınızı kontrol etmenizi öneririz.
kaynak: ahmet ünlü, yeni şafak gazetesi
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
EK GÖSTERGE –657 Md.43 (9.4.1990-KHK 418/2 ile değişik) B bendi -657 (9.4.1990- KHK 418/3 ile ek, 12.4.1990-KHK-420/11, 12 ve 27.12.1991-KHK-475/8 ile değişik) I, II, III sayılı Ek Gösterge cetvelleri…