Nakdi Ücret Nedir? Ayni Ücret Nedir?
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
657 sayılı Kanunun 104’üncü maddesinin (C ) fıkrasının ilk şeklinde evlenme ve ölüm hallerinde verilecek mazeret izinin süresi üç gündü. Bu sürenin yetersiz olduğu ve bu olaylar karşısında memurun daha çok izne ihtiyacı olduğu değerlendirilerek 2595 sayılı Kanun ile bu süreler beş güne çıkarılmıştır. Bu düzenlemeye rağmen memurun birinci derecedeki en yakınlarının kaybetmesinin psikolojisi düşünülerek daha da farklı düzenlemeler gidilmesi; bu iznin belli bir tarihe kadar ücretli belli bir tarihten sonra ücretsiz izin olacak şekilde düzenlenmesi daha da yerinde olacaktır.
“Memurun isteği üzerine, Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde beş gün izin verilir.”Evlenme nedeniyle verilen mazeret izninde rastlanılan sorunlardan biri özel nedenlerle nikâhın önce düğünün sonra yapılması halinde iznin düğün göre mi yoksa nikaha göre mi verileceği konusunda; düğün için ayrı nikah için ayrı beş gün izin verilmeyeceğinden, bu izin memurun talep ettiği tarihe göre nikahta ya da düğünde verilmelidir. Memur bu izni hangisinde talep ederse o zaman verilmelidir. (Dinç, 2001) Yapılacak bir düzenleme ile memurun ihtiyacına göre düğünde ya da nikâhta kullanmak üzere beş iş günü evlenme izni verilmesi daha uygun ve mazereti çözmeye yönelik olacaktır.
Memurun; annesinin, babasının, eşinin çocuğunun ve kardeşinin ölmesi halinde kendisine beş gün mazeret izni verilir. Her ne kadar kanunu koyucu memurun birinci derece kan hısımlarının ölümü durumunda beş gün mazeret izni öngörmüş olsa da bu süre çok yetersizdir. Takdir edilir ki bu ölüm durumudur ve bu süre, memurun üzüntüsün sona erdiği işe başlamaya hazır olduğu bir süre değildir. Bu beş günlük süre içinde memur, cenazenin defin işlemleri gerçekleştirilmesi, ya da cenazenin başka bir il götürülmesi durumuyla da karşı karşıya olduğu düşünülmelidir. Yapılacak bir düzenleme ile, insanın doğası gereği ölüm halinde içinde bulunduğu durum düşünülerek bu iznin bir aydan az olmamak üzere belli bir tarihe kadar ücretli olarak kullandırılması, memurun isteği üzerine belli bir tarihe kadarda ücretsiz izin verilme olanağı sağlanmalıdır.
Yukarıda belirtilen aile fertlerinin dışındaki yakınlarından birisinin ölmesi halinde bu izin verilmez, Memurun, dedesi, halası, teyzesinin ölümü, evli ise eşinin birinci derecedeki yakınlarının ölümü bu izin kapsamı dışındadır. Ancak, bu durumların geçekleşmesi halinde amirin takdiri ile mazeret izni verilebilir. Burada belirtilen aile fertlerinin ölümü halinde, amirin takdirinden ziyade memurun isteği haline mazeret izin verilmelidir ki bu bir mazerettir ve mazeret kapsamında değerlendirilmelidir.
Nakti Ücret ve Ayni Ücret: Ödeme türüne göre ücretler nakti (parasal) ve ayni (mal olarak) olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdi ücret: Yukarıda açıklandığı gibi ücretin cari memleket parasıyla ifade edilebilen…
EK GÖSTERGE –657 Md.43 (9.4.1990-KHK 418/2 ile değişik) B bendi -657 (9.4.1990- KHK 418/3 ile ek, 12.4.1990-KHK-420/11, 12 ve 27.12.1991-KHK-475/8 ile değişik) I, II, III sayılı Ek Gösterge cetvelleri…