Memurların yıllık izin hakları neler, mazeret izni verilir mi, ne kadar süreyle verilir, verilmesi zorunlu mu? İşte detaylar…
Manisa’dan ismi mahfuz okurumuz R.G. soruyor: “Bünyamin bey, aday memur olarak çalışıyorum. Atanalı sekiz ay oldu, henüz asaletimi almadım. Müdürümden izin alma hakkım var mı? Köyde tarlada işlerimiz var, onlarla ilgilenmem lazım, ben olmazsam anne babam mağdur olacak. Müdürüm izin olmaz dedi. Doğru mudur? Ne yapabilirim? Yeni memur olduğum için bilmiyorum, anlatır mısınız?”
Sayın okurum, öncelikle memuriyete başlamışsınız, tebrik edelim, darısı atamayı bekleyen mezunların başına diyelim…
Gelelim sorunuza: Müdürünüz doğru söylemiş, yıllık izin hakkınız henüz ortaya çıkmamış. Zira memurların bir yılı doldurduktan sonra izin hakkı başlıyor. Öte yandan müdürünüz isterse size mazeret izni verebilir. Ama onun da belirli koşulları var…
Memurların yıllık izin hakları neler, mazeret izni verilir mi, ne kadar süreyle verilir, verilmesi zorunlu mu? Çok merak edilen bu konuları ayrıntılı olarak açıklayalım…
Devlet memurlarının hizmet yılına göre kademeli izin hakkı olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.
Buna göre bir yılını doldurana kadar memurların yıllık izin hakkı yoktur. Daha pratik bir ifade ile söyleyecek olursak aday memura izin verilmez. Ancak yıllık izne hak kazanmak için asaletinizin tasdikine de gerek yok, önemli olan bir yılı doldurup doldurmadığınız…
Hizmeti bir yıldan on yıla kadar olan memurların ise yıllık yirmi (20) gün aylıklı izin hakları vardır. Hizmeti on yılı aşan memur ise (başka bir deyişle 11 yıl ve daha fazla hizmeti olan) 30 gün yıllık izin hakkına kavuşur.
Peki, yıllık izin hakkı olmayan memurların acil bir işi olursa nasıl izin alabilecekler? Bunun için kanunda memurlara “mazeret izni” getirilmiş…
Memurun işe gelememesini mazur gösterecek makul ve zaruri bir durumu olduğunda alabileceği yılda on güne kadar olan izne “mazeret izni” deniyor.
Ancak ve ancak zaruri bir hal olduğunda ve bunu ispatlarsanız verilebilen geçici bir izin…
Memurlara bir yıl içinde en fazla on gün mazeret izni verilebilmekte. Mazeret izni, memurun kendi amirinin de uygun görmesi şartıyla Ankara’da çalışan memur için atamaya yetkili amir, illerde vali, ilçelerde kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından veriliyor.
On günlük iznin bir anda toplu kullanılmasına gerek yok. Örneğin birer gün olarak da alabilmeniz mümkün… Bu konuda önemli olan mazeretinizin niteliği. Ancak ayrı ayrı kullanılması halinde ayrı ayrı izin alınması gerekiyor.
Memurların mazeret izni normalde 10 gün. Ama bunun bir de ilave 10 günü daha var. Şöyle ki, zaruret hâlinde, aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilmekte. Yani mazeret izni bir kere daha uzatılabiliyor…
Ancak bu ikinci on günlük mazeret izninin bir farkı var: İkinci kez verilen bu izin, memurun bir yılı doldurunca kazanacağı yıllık izin hakkından düşülüyor.
Yani gelecekteki izninize mahsup ediliyor… İlk on günlük mazeret izni ise düşülmüyor. Bu ikinci on günlük mazeret izni öğretmenler hariç olmak üzere tüm memurların hakkı. Öğretmenler ise kanunda bu ikinci on gün hakkından istisna tutulmuş.
mazeret izni yıllık izinden düşülebilirmi
düşülemez….ikisi ayrı izin….