SGK işlemlerinde aktif rol oynamaya başlayacak olan muhasebeci ve mali müşavirler büyük bir sorumluluğu da yüklenmiş olacak. Taraflar para cezalarından müteselsilen sorumlu tutulacak
Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek Torba Kanun sonrası işverenlerin sigorta işlemlerinin kolaylaşması sağlanacak. Bunun yanında, idari para cezalarının bir bölümünde de indirim olacak. Diğer yandan, muhasebeciler defterini tuttukları işverenlerin sigorta işlemlerindeki aksaklık durumunda yaptırımlardan sorumlu tutulacak.
İşverenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uyguladığı idari para cezalarından şikayet eder. Yaptırımların caydırıcı olması için ceza miktarlarının yüksek olması gerekir. Hukuken orantılılık ilkesinin uygulanması da çok önemli. Torba Kanun sonrası işverenin dikkatsizliği sonucu karşılaştığı idari para cezaları için orantılılık çerçevesinde yaptırım uygulanacak.
İşçisinin prime esas kazancını, yani brüt ücretini SGK’ya 5 TL eksik bildiren bir işverene SGK 329,4 TL idari para cezası uyguluyor. Bu durumda, o ay ödenen ücreti yanlış hesaplayan ve SGK’ya eksik bildiren işveren, 329,4 TL idari para cezası ödemiş oluyor.
Torba Kanun sonrası bu konuda değişikliğe gidilecek. İşveren işçisinin ücretini ne kadar eksik bildirmişse, idari para cezası da o kadar olacak. Dolayısıyla, iki işçisinin ücretinde eksik bildirim yapan işveren 5 TL için 658,8 TL idari para cezası ödemeyecek. Ancak limit belirlenmiş durumda. Bu nedenle, uygulanan idari para cezası 164,7 TL’den düşük, 3.294 TL’den yüksek olamayacak. Düzenleme sonrasında, bir işçisinin ücretini 5 TL eksik hesaplayan işveren 164,7 TL para cezası ödeyecek.
İşverenlerin iş yükünü azaltacak önemli bir düzenlemeye daha imza atılacak. İşverenlerin SGK’ya vermek zorunda oldukları aylık prim ve hizmet belgesi ile Maliye Bakanlığı’na vermek zorunda oldukları muhtasar beyanname birleştirilecek ve Maliye Bakanlığına verilecek. Devletin çapraz denetimleri de kolaylaşacak. Değişiklik sonrası, düzenli şekilde çalışan ancak işveren tarafından sigortalı yapılmaksızın, yalnızca gider makbuzu ile ödeme yapılan temizlikçi çok daha kolay bir şekilde tespit edilebilecek.
Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi sonrası, işverenlerin vergi işlemlerini yürüten muhasebeci ve mali müşavirlerin işverenin SGK işlemlerini yürütebilmesi ve muhtasar ile birlikte tek bir belge haline gelecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesini verebilmeleri için işverenlerin SGK şifrelerine ihtiyaçları olacak.