Apron Nedir? Apron Ne İşe Yarar?
Temel olarak bir havalanında 4 temel kısım bulunur…. Bunlar; 1-Check-in ve bagaj işlemlerinin ya da bilet işlemlerinin yapıldığı kapalı alan. 2-Yurt dışı hatlar için gümrüksüz alan 3-Apron 4-Pist Peki apron…
1 Mart 2012 tarihinden itibaren, Dış Hat Uçuşlarında devam etmekte olan El Bagajlarındaki Sıvı Kısıtlamaları Uygulaması Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan gerçekleşmekte olan İç Hat Uçuşlarında da Uygulanmaya başlanacaktır.
Önemli Hatırlatma!
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz.
100 ml’den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Pilot uygulama olarak Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları’nda 1 Mart 2012 tarihinde başlayan ‘iç hatlarda sıvı kısıtlaması’ 1 Nisan’dan itibaren tüm havalimanlarında uygulanmaya başlayacak.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan bilgi brosüründe aşağıdaki bilgiler yer almaktadır.
Güvenliğiniz için el bagajında 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm uçuşlarda sıvı kısıtlamaları başlayacak.
Evinizden tedbirli çıkın; el bagajınızı yeni kurala göre düzenleyin. Hazırlıksız yakalanmayın.
El Bagajımda Sıvı Kısıtlaması Uygulaması Nedir?
Uluslararası kurallara göre artık 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm
uçuşlarda el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 ml.’lik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir; bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz.
Check-in’e verdiğiniz bagajlar bu sınırlamanın dışındadır.
Kısıtlamaya Neler Dahildir?
Hangi Durumlar İstisnadır?
Not: Güvenlik görevlileri bu istisnai durumu belgelemenizi ve ilacı/sıvıyı/mamayı tatmanızı talep edebilir.
Gümrüksüz Mağazadan Aldığım Ürünlerde Uygulama Nasıl İşleyecek?
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında aldığınız ürünler görevli
tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı
yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura, güvenlik kontrol noktasında
kontrol edildikten sonra uçağa alınacaktır.
Eğer varış noktanıza başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecekseniz, son ineceğiniz havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasını açmamanız önem taşımaktadır. Aktarma yapacağınız havaalanındaki sıvı kısıtlamaları uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiyi gümrüksüz mağazalardan öğrenebilirsiniz.
Sorunsuz bir yolculuk için kabin bagajındaki sıvı kısıtlaması uygulamasına dikkat etmeniz güvenliğiniz için önemlidir.
Kaynak: SHGM
SHGM tarafından hazırlanmış olan tanıtıcı videolara aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz.
2dk. 45 sn.’lik tanıtıcı film için
‘‘güvenli uçuşlar…’
Dış Hat Uçuşlarda El Bagajında 1 Ocak 2010 itibariyle uygulanacak Sıvı Kısıtlamaları
Son yıllarda ortaya çıkarılan sıvı patlayıcılar tehdidi sonrasında, uluslararası organizasyonlar (ICAO ve ECAC) tarafından yapılan çalışma ve değerlendirmeler doğrultusunda bu konuda standartlar yayımlanarak, yürürlüğe konulmuştur. Bu doğrultuda; üyesi bulunduğumuz söz konusu uluslararası organizasyonların kuralları gereği havayolu ile seyahat edecek yolcuların seyahatleri esnasında uçak içinde el/kabin çantalarında taşıyabilecekleri sıvılarda kısıtlamaya gidilmiştir. Bu konuda uygulamaya yönelik bilgilendirme ve olabilecek aksaklıkların önlenmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan aşağıdaki bilgiler siz değerli yolcularımızın bilgisine sunulmaktadır:
Sıvı kısıtlamaları, havayolu şirketinin milliyetine ve gideceği noktaya bakılmaksızın Ülkemizden gerçekleşen tüm uçuşlar için geçerlidir. Kısıtlamalar sadece ülkemizde uygulanmamakta olup seyahat edeceğiniz veya transit duraklayacağınız havaalanlarında sıkıntı yaşamamanız bakımından uygulamaya riayet etmeniz önemlidir. Ayrıca, ülkemizde bir uçuştan başka bir uçuşa aktarma yapan tüm yolcular için de söz konusu uygulama geçerli olacaktır.
Yeni güvenlik uygulaması ile beraberinizde uçağa sokacağınız kabin bagajında sıvı, aerosol, jel taşınması yasaklanmamaktadır; ancak taşınabilecek miktar kısıtlanmaktadır.
Gümrüksüz (Duty-free) mağazalardan alacağınız ürünlerle ilgili sıvı limitlerine ilişkin havalimanı duty free mağazasından bilgi alabilirsiniz.
Check-in’e verdiğiniz bagajlarda sıvı kısıtlaması uygulanmayacaktır. Biniş kartı (boarding card) alırken teslim ettiğiniz bagajınızda havayolu şirketinin ve Gümrük mevzuatının kısıtlamaları haricinde kalan her türlü sıvıyı taşıyabilirsiniz.
Uçağa sokacağınız el bagajında 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
Her bir yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir.
Poşet olarak 1 litrelik kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkararak x-ray cihazına ayrı olarak koymanız gerekmektedir.
Ambalajı 100 mililitre nin üzerindeki sıvılar içindeki sıvı miktarı 100 mililetre nin altında olsa dahi kabine alınmamaktadır.
İlaçlar (Yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesi ibrazı ile ve orjinal ambalajında olmak koşuluyla)
Bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar)
Kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında aldığınız ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınmasına müsaade edilecektir.
Eğer varış noktanıza başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecek iseniz son ineceğiniz havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasını açmamanız büyük önem arz etmektedir. Aksi halde aktarma yaptığınız havaalanında poşetin içeriğine el konabilir.
Eğer tereddütünüz var ise lütfen seyahatinizden önce havayolu şirketi veya seyahat acentenize sorunuz. Havaalanındaki güvenlik görevlileri veya havayolu şirketi personeline yardımcı olunuz.
Temel olarak bir havalanında 4 temel kısım bulunur…. Bunlar; 1-Check-in ve bagaj işlemlerinin ya da bilet işlemlerinin yapıldığı kapalı alan. 2-Yurt dışı hatlar için gümrüksüz alan 3-Apron 4-Pist Peki apron…
Yeni ödeme sistemi FAST nedir? Merkez Bankası açıkladı Merkez Bankası’nın pilot uygulamasına başlayacağı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sisteminde, katılımcılar arası uçtan uca bir para transferi işleminin ortalama…