Özel Bütçe Nedir?
Özel Bütçe Nedir? Özel Bütçe Ne İşe Yarar? “Özel bütçe”, bir bakanlığa bağlı veya ilgili olarak belirli bir kamu hizmetini yürütmek üzere kurulan, gelir tahsis edilen, bu gelirlerden harcama yapma…
Kurumlarla Yapılacak Bütçe Görüşmeleri
Maliye Bakanlığı ve DPT tarafından kurumlar ile yapılan bütçe görüşmelerinde de farklılıklar olacaktır. Kamu idarelerinin, orta vadeli program ve orta vadeli mali plan ile belirlenmiş olan öncelikler ve kurumsal tavanları dikkate alarak gelecek üç yıla ilişkin bütçelerini hazırlamaları gerekmektedir. Ancak, bütçe hazırlığı aşamasında Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, kurumlardan gelen bütçe tekliflerinde, orta vadeli program ve mali plan ile belirlenen kurumsal tavanlar ve önceliklere ne ölçüde uyduklarına bakmaları yeni bütçeleme yaklaşımının gereğidir. Varsa, tutarsızlıkların düzeltilmesi konusunda ilgili kurum temsileri ile görüşerek tutarlılığı sağlamaları, politika, plan ve bütçe bağlantısının gerçekleştirilmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra, farklılaşan bir başka alan ise bütçe görüşmelerinin artık sadece içinde bulunulan yıl ile bütçesi hazırlanan yıla değil, önümüzdeki iki yıla ilişkin bütçe verilerinin de inceleneceği ve görüşmelerde dikkate alınacağı hususudur.
Öte yandan, çok yıllı bütçeler, hükümetlerin gelecek üç yıla ilişkin kaynak kullanımı ve kaynak toplama konusunda kamuoyuna bir taahhüdüdür. Bu nedenle, çok yıllı bütçeleme vergi ve diğer gelir tahminlerini de içerecektir. Bu nedenle Maliye Bakanlığı, gelecek üç yıla ilişkin vergi ve gelir politikalarının, bütçe gelirlerine olan yansımalarını dikkate alarak çok yıllı gelir tahminleri de yapacaktır. Genel bütçenin (B) cetveli yani gelir tahminleri Maliye Bakanlığınca yapılacak, genel bütçenin dışında kalan diğer kurumlar (özel bütçeli kurumlar ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar) ise kendi (B) cetvellerini hazırlayarak bütçe tekliflerine ekleyeceklerdir. Kurumlarla yapılacak bütçe görüşmelerinde ödenek teklifleri kadar gelir tahminleri de dikkate alınacaktır.
Bu nedenle kurumların, bütçe tekliflerini yukarıda ifade edilen yeni yaklaşımları dikkate alarak hazırlamaları ve bütçe görüşmelerine bu hususlara göre hazırlık yapmaları sistemin yerleşmesine ve beklenilen faydaya ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.
5018 sayılı Kanunun 18 inci maddesine göre düzenleyici ve denetleyici kurumlar hazırladıkları bütçelerini doğrudan TBMM’ne, bir örneğini de merkezi yönetim bütçesine dahil edilmek üzere Maliye Bakanlığına göndereceklerdir. Bu nedenle, söz konusu kurumlarla bütçe müzakeresi yapılmayacaktır.
Özel Bütçe Nedir? Özel Bütçe Ne İşe Yarar? “Özel bütçe”, bir bakanlığa bağlı veya ilgili olarak belirli bir kamu hizmetini yürütmek üzere kurulan, gelir tahsis edilen, bu gelirlerden harcama yapma…
1. Tanımı ve Önemi 5018 sayılı Kanun mali yönetim anlayışında bazı değişiklikleri öngörmüştür. Bütçe hakkının azami ölçüde kullanılabilmesi ve kamusal tercihin oluşturulması için gerekli ortamın sağlanması mali yönetim sistemine katılan…