Kuru Fasulye Tarifi
Kuru fasulye yemeği, hepimizin vazgeçemediği yemekler arasında yer almaktadır…
Hek aşçı kendisine göre farklı tarzda kuru fasulye yapmaktadır…
Bu çalışmada, genel bir kuru fasulye (etsiz ) kuru fasulye tarifi verilecektir…
Lakin et ilave edilmesi de yemek yapma sürecinde çok fazla sorun teşkil etmeyen bir durum…
Bu nedenle et ekleme kısmını kendi geliştirdiğiniz metoda göre yapabilirsiniz….
İşte etsiz kuru fasulye yemek tarifi…..
Geleneksel sofralarımızın baş tacıdır kuru fasulye. Tarifte yer alan kuru fasulyeler, cinsi ve önerilen pişirme süresine göre bir gece önceden ılık suya basılır. Sıvı yağda kavrulmuş kuru soğan, salça ve toz kırmızı bibere eklenen haşlanmış kuru fasulyeler, kabuk atmaması için kısık ateşte pişirilir. Ona en çok yakışan bulgur pilavı ya da tereyağlı pirinç pilavı eşliğinde soğuk ya da sıcak olarak servis edilir.
Yaz sofralarında kuru nane eşlik eder ona yanına buz gibi bir kase cacık. Sizin anlayacağınız mevsimsizdir kuru fasulye ve damaklarda kalan tadına doyum olmaz.
Kuru fasulye tarifini hazırladık hazırlamasına da yanında ne olsun istersiniz? Önerdiğimiz gibi pilav ve cacık mı yoksa sadece iyi yapılmış bir mısır ekmeği mi? Şu an evinde fasulye tıngırdatanlar yazsın bize.
BU TARİFLE İYİ GİDER
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
30 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
50 dakika
Malzemeler
-
500 gram
kuru fasulye -
4 yemek kaşığı
ayçiçek yağı -
1 adet
orta boy kuru soğan -
1 adet
orta boy kırmızı biber (arzuya göre) -
2 adet
orta boy yeşil biber (arzuya göre) -
1/2 yemek kaşığı
biber salçası -
1/2 yemek kaşığı
domates salçası -
3 su bardağı
su -
1/2 çay kaşığı
tatlı toz kırmızı biber -
1 çay kaşığı
tuz
Püf Noktası
Kullandığınız fasulyenin cinsine göre suda bekletme işlemini kısa bir süreyle sınırlayabilirsiniz.Pişirme öncesi:Bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri, üzerini çok az geçecek miktarda su ilavesiyle, düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz.Arzuya göre kurutulmuş acı biber ekleyebilir, sıvı yağın yanı sıra tereyağ da kullanabilirsiniz.Tencerede pişen kuru fasulyeyi; karamelize ve yoğun bir tat vermesi için 1 yemek kaşığı bal ilavesi ile çömlek kapta, fırında 20 dakika daha pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Ayıkladığınız kuru fasulyeleri bir gece önceden ılık suya basın.
- Kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız renkli biberleri soğanlarla uyumlu olacak büyüklükte doğrayın.
- Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurun. Doğranmış renkli biberler, biber ve domates salçasını ekleyip kısa süre daha kavurma işlemini sürdürün.
- Tatlı toz kırmızı biber ilavesiyle tatlandırın. Önceden suda bekletip suyunu süzdürdüğünüz kuru fasulyeleri ekleyip karıştırın.
- Kuru fasulyelerin üzerini az miktarda geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişirme işleminin sonuna doğru tuz ekleyin.
- Kıvam alan kuru fasulyeyi arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Güzel kuru fasulye pişirmenin püf noktaları…..
Sadece kuru fasulyesiyle ünlenen lokantalar olduğunu ve bu mekanların önünde uzun uzun kuyruklar olduğunu görüyor, sırf kuru fasulyesini yemek için şehir dışından gelenlerin bile olduğuna tanık oluyoruz sık sık. Evde pek yüzüne bakmasak da bir esnaf lokantasına gittiğimizde ilk canımızın çektiği kuru fasulye oluyor, kuru fasulye-pilav-cacık üçlüsünü yemeden esnaf lokantasına gittim demiyoruz.
Peki neden lokantalardaki kuru fasulye hep bize daha büyülü, daha lezzetli geliyor? Neden evde yaptığımız kuru fasulyelerden aynı lezzeti alamıyoruz?
Siz de evde o nefis lokanta usulü kuru fasulyeleri yapabilin diye lokantaların sırrını açıklıyor, mükemmel kuru fasulyelerin püf noktalarını veriyoruz.
Lokantalar sizden farklı ne yapıyor?
Mis gibi tereyağlı pirinç pilavının sevdiceği, cacığın yol arkadaşı kuru fasulyeyi mükemmel kılan bazı püf noktalar var. Kuru fasulyesiyle ünlenen lokantalar da malzeme seçiminden pişirme detaylarına kadar bu püf noktalarını uyguluyor genelde.
Tabii bazılarının kendine ait lezzet sırları da olabilir ama biz genel hatlarıyla lokantaların mutfaklarındaki usta aşçıların uyguladığı püf noktalarını evde yaptığınız kuru fasulyeyle karşılaştırın diye aşağıya madde madde bırakıyoruz.
Şimdiden herkesin ellerine sağlık!
Lokanta usulü mükemmel kuru fasulye yapmanın püf noktaları
- İlk öncelik tüm malzemelerin kaliteli olması. Bu kuru fasulye için de geçerli, kullandığınız salça ve yağ için de…
- Lokantaların tercihi daha tombul, küçük ve lezzetli olan meşhur İspir şeker fasulyesi oluyor. Lezzet farkı genelde buna bağlı.