Konkordato Komiseri Nedir? Konkordato Komiseri Nasıl Olunur?

 

 

 

Konkordato komiseri nedir? Konkordato komiseri nasıl olunur maaşı ne kadar?

Ekonomik ortamda yaşanan konjonktürel gelişmeler nedeniyle bazı şirketler finansal anlamda zor duruma düşebilmektedir…
Şirketlerin ekonomik olarak zor duruma düşmesi halinde, ödeme güçlüğü çekmekteler ve faaliyetlerini tasfiyeye kadar giden bir süreç ortaya çıkmaktadır…
Bu durumda, mahkeme tarafından bir komiser atanarak konkordatoya giren şirketler bu komiser tarafından yerine getirilemktedir…
Şimdi konuyla ilgili detaylara bakalım….

Konkordato komiseri, konkordato sürecinde kanunda öngörülen görevleri yapan bir kamu görevlisi olarak nitelendirilir[1]. Konkordato komiserinin nitelikleri, Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) m.

KONKORDATO KOMİSERİ NEDİR?

Konkordato anlaşmaların yapılabilmesi ve ticaret mahkemelerindeki bu işlemlerin yürütülmesinden sorumlu kişidir. Yani bir konkordato işlemlerine bakana nevi icra memurları diyebiliriz. Konkordato komiserleri ayrıca avukatları tayin ederler. Konkordato komiseri, gerekli şartları inceler. Konkordato mühleti verilmesi uygun şartların olup olmadığını kontrol eder. Ve son kararı verir.

KONKORDATO KOMİSERİ NASIL OLUNUR?

2 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de Adalet Bakanlığı tarafından “Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştı. Yönetmeliğe göre dört yıllık lisans mezunu, bu işten anlayan herkes konkordato komiseri olarak atanabilecek. Konkordato komiserlerini mahkemeler atayacak. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak aynı şirkete 3 komiser atanabilecek ve bir kişi aynı anda en fazla 5 şirkette komiserlik yapabilecek. Maaşları mahkeme tarafından belirlenen ve şirketlerin büyüklüğüne bağlı olarak değişim gösteren konkordato komiserlerinin aylık en az gelirleri 10 bin TL olacak.

Çeşitli şirketlerin son günlerde konkordato ilan etmesiyle birlikte konkordato komiserliği hakkında da bu soruların yanıtları merak edilmeye başlandı. Konkordato komiserleri, konkordato işlemlerine bakan icra memurları olarak tanımlanabilir. Konkordato komiserlerinin maaşları ise mahkemeler tarafından belirlenmektedir. Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor. 2 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de Adalet Bakanlığı tarafından “Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştı. Yönetmeliğe göre dört yıllık lisans mezunu, bu işten anlayan herkes konkordato komiseri olarak atanabilecek. Konkordato komiserlerini mahkemeler atayacak. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak aynı şirkete 3 komiser atanabilecek ve bir kişi aynı anda en fazla 5 şirkette komiserlik yapabilecek. Maaşları mahkeme tarafından belirlenen ve şirketlerin büyüklüğüne bağlı olarak değişim gösteren konkordato komiserlerinin aylık en az gelirleri 10 bin TL olacak.

Son günlerde birçok şirketin konkordato ilan etmesinin ardından konkordato komiseri nedir nasıl olunur sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Konkordato komiser maaşı ne kadar? Herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş, ödeme gücünü belli ölçüde kaybedip mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacını taşıyan kuruma konkordato denilmektedir. Konkordato komiseri de bu kuruma bağlı olarak çalışmaktadır. Konkordato komiseri, konkordato anlaşmaların yapılabilmesi ve ticaret mahkemelerindeki bu işlemlerin yürütülmesinden sorumlu kişidir. Yani bir konkordato işlemlerine bakana nevi icra memurları diyebiliriz. Konkordato anlaşmaların yapılabilmesi ve ticaret mahkemelerindeki bu işlemlerin yürütülmesinden sorumlu kişidir. Yani bir konkordato işlemlerine bakana nevi icra memurları diyebiliriz. Konkordato komiserleri ayrıca avukatları tayin ederler. Konkordato komiseri, gerekli şartları inceler. Konkordato mühleti verilmesi uygun şartların olup olmadığını kontrol eder. Ve son kararı verir. 2 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de Adalet Bakanlığı tarafından “Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştı. Yönetmeliğe göre dört yıllık lisans mezunu, bu işten anlayan herkes konkordato komiseri olarak atanabilecek. Konkordato komiserlerini mahkemeler atayacak. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak aynı şirkete 3 komiser atanabilecek ve bir kişi aynı anda en fazla 5 şirkette komiserlik yapabilecek. Maaşları mahkeme tarafından belirlenen ve şirketlerin büyüklüğüne bağlı olarak değişim gösteren konkordato komiserlerinin aylık en az gelirleri 10 bin TL olacak.

KONKORDATO KOMİSER MAAŞI NE KADAR?

Konkordato komiserlerinin almış oldukları maaş mahkeme tarafından belirlenmektedir. Yani genel itibariyle davaya göre farklılık gösterse de 10 bin TL’nin üzerinde maaş almaktadırlar.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor.

İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilecek.

Konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alacak.

Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarını doğuracak. Mahkemece geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan portalında ilan edilecek, derhal tapu müdürlüğüne, ticaret sicili müdürlüğüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliğine, Türkiye Katılım Bankaları Birliğine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve diğer ilgili yerlere bildirilecek.

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde verecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilecek.

Konkordato Komiserliğinin Nitelikleri Nelerdir?
Komiserin nitelikleri

MADDE 4 – (1) Komiserde aşağıdaki nitelikler aranır:

a) Türk vatandaşı olmak.

b) Tam ehliyetli olmak.

c) En az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak ve beş yıldan az olmamak üzere mesleki tecrübeye sahip bulunmak.

ç) İflas etmemiş olmak.

d) Son üç yıl içinde görevin gerektirdiği özen yükümlülüğüne uymadığından dolayı komiserlik görevine son verilmemiş olmak.

e) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış olmak, sanat icrasından veya mesleki faaliyetten yasaklı bulunmamak.

f) Kamu hizmetinden yasaklı olmamak.

g) Fiilen yürütmekte olduğu mesleğinin ilgili mevzuatında, komiserliği yürütmesine engel bir hüküm bulunmamak.

ğ) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.

h) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.

ı) Bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla komiserlik eğitimini tamamlamış olmak.

Konkordato Komiserleri Nasıl Görevlendirilir?

Komiserin görevlendirilmesi

MADDE 5 – (1) Mahkeme, komiseri, bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesinde kurulu bulunan bölge kurulu tarafından oluşturulan listeden seçer. Bu listede görevlendirilecek komiser bulunmaması hâlinde liste dışından görevlendirme yapılır ve yapılan bu görevlendirme bölge kuruluna bildirilir.

(2) Üç komiser görevlendirilmesi durumunda; komiserlerden biri, mahkemenin bulunduğu ilde faaliyet göstermek şartıyla bağımsız denetçiler arasından seçilir. Seçilecek komiserlerden bir diğerinin ise hukukçu olması tercih edilir.

(3) Listeye kayıtlı komiser kendisine verilen görevi kabulle yükümlüdür.

(4) Bir kişi eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada geçici komiser ve komiser olarak görev yapamaz.

(5) Komiserin görevinin sona ermesi hâlinde bu durum mahkemesince sebepleriyle birlikte derhâl bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesinde kurulu bulunan bölge kuruluna bildirilir.

Kaynak:akşam.com.tr

Related Posts

Macaristan Ekonomisi Detaylı Analizi-1

Macaristan Ekonomisi Detaylı Analizi Macaristan ihracat odaklı bir ekonomiye sahip olup, uluslararası ekonomik konjonktürün yarattığı risklere açıktır. Dış ticaretinin büyük bir bölümünü AB ülkeleriyle yapan ülke, küresel krizin etkisi altına…

KDV Matrahına Dahil Olmayan Unsurlar Nedir?

6. Matraha Dâhil Olmayan Unsurlar 3065 sayılı Kanunun 25 inci maddesine göre; aşağıda belirtilen unsurlar KDV’nin matrahına dâhil değildir. 6.1. İskontolar 3065 sayılı Kanunun (25/a) maddesi ile teslim ve hizmet…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaçırdığın Haberler

KDV Matrahına Dahil Olmayan Unsurlar Nedir?

  • By admin
  • Şubat 17, 2025
  • 141 views
KDV Matrahına Dahil Olmayan Unsurlar Nedir?

Muhasebe Denetmenliği Geri Geldi

  • By admin
  • Şubat 17, 2025
  • 152 views
Muhasebe Denetmenliği Geri Geldi

Macaristan Ekonomisi Detaylı Analizi-1

  • By admin
  • Şubat 17, 2025
  • 237 views
Macaristan Ekonomisi Detaylı Analizi-1

Vekalet ücreti almak için ne yapmalıyım?

  • By admin
  • Şubat 17, 2025
  • 105 views
Vekalet ücreti almak için ne yapmalıyım?