KİTLE BİRLİKTE CİHAZ EDİNME İHALELERİNE İLİŞKİN MEVZUAT
İhaleyi yapan idarenin önceki yıllarda aynı tür kit alımında ulaştığı rakamların yılı enflasyonuna göre güncellenmesiyle elde edilen rakamlar da yol gösterici olacaktır. Mal Alımı Uygulama Yönetmeliğinin 7/b maddesinde belirtilen geriye dönük beş yılın veya ihale yapılan yılların güncellenmiş ortalamalarının göz önünde bulundurulması düzenlemesi uygulanmalıdır.
Diğer taraftan “diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer mal alımlarındaki fiyatlar” da esas alınmalı, söz konusu karşılaştırmada coğrafi yakınlık, sağlık kurumu ölçeğinin benzerliği ve aynı kitin yaklaşık test sayısıyla alınmış olmasına özen gösterilmelidir.
Mal Alımı Uygulama Yönetmeliğinin 7/c maddesindeki “…internet başta olmak üzere tüm iletişim araçları kullanılarak fiyatlar tespit edilir ve sürekli güncellemesi yapılır.” Düzenlemesi de göz önünde bulundurularak kapsamlı araştırmalar yapılmalı, Diğer kurumların alımlarına ulaşma konusunda Sağlık Bakanlığının İhale bilgi sistemi ve taşınır mal yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra daha yoğun şekilde kullanılan taşınır otomasyonları etkinlikle kullanılmalı, bu imkanlardan azami şekilde istifade edilmelidir.
6.SAĞLIK BAKANLIĞINDA ALIM SÜRECİ
Kit karşılığı cihaz alımı uygulaması her ne kadar üniversitelerde de devam etmekte ise Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve sağlık kuruluşları bu alım yönteminin daha yoğun ve sıklıkla yapıldığı kurumlar olduğundan Sağlık Bakanlığında işleyişin anlatılması yerinde olacaktır.
Kamu kaynağının israfının önüne geçilmesi ve tüm birimlerin kendileri için gerekli ve yeterli nitelikte cihaz ve kitleri talep ve tedarik edebilmeleri için söz konusu alımda Sağlık Bakanlığı ayrı bir sürecin işletilmesini öngörmüştür.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 16.09.2005 tarihli genelgesinde bu süreç anlatılmıştır.
Sağlık kuruluşları Kit karşılığı Cihaz edinme taleplerini söz konusu genelge ekinde bulunan “Kit Alımı İle Birlikte Cihaz Edinme Uygulaması Bilgi Formu” ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğüne göndermekte, talepler “Kit karşılığı cihaz edinme komisyonu” tarafından değerlendirilmektedir.
Talebin bünyesinde Biyokimya ve/veya Mikrobiyoloji uzmanı bulunan en az 3 üye yer almak üzere kurulan bu komisyonun uygun bulunması ve İl Sağlık Müdürlüğünce onaylanması ile kit karşılığı cihaz edinme uygulamasına geçilebilmektedir.
Yukarıda sözü edilen bilgi formunda yatak sayısı, yatak doluluk oranı, yıllık poliklinik sayısı, ilgili laboratuarın yıllık ortalama test sayısının bildirilmesi istenerek hastanenin gerçek ihtiyacının il merkezinde tekrar değerlendirilmesi öngörülmüş, Laboratuar uzmanı ve teknisyeni sayıları ile analizle görevlendirilecek yeterli elemanın varlığı sorgulanmış ayrıca kurumda aynı işi gören cihaza ait bilgiler ve son olarak istenen cihaza ait bilgiler talep edilmiştir.
kaynak:http://saglikmevzuati.blogspot.com.tr