Kat İrtifakı Nedir? Kat Mülkiyeti Nedir? Farkları Nelerdir?

 

 

 

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder.

Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanır. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.

İnşaat halinde olan ve yapımı henüz tamamlanmış bir proje üzerinde hak ya da söz sahibi olabilmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınacak bir belgeye ihtiyaç vardır.

 

Tapuda veri güvenliği için "kimliksizleştirme" yapılacak - Son Dakika  Haberleri

 

Kat irtifakı tapusu için yapılacak başvurularda; vaziyet planı, yönetim planı, liste, tapu senedi, vergi numarası ve nüfus cüzdanı gibi belgeler istenir.

Ayrıca kat irtifakından ayrı olarak arsa payı devredilemez, miras yoluyla geçişi sağlanamaz ve başka bir hakla kısıtlanamaz.

Kat İrtifakı Nedir?

Tapu çeşitlerinden biri olarak kat irtifakı, inşaat hâlinde veya almayı düşündüğün ve proje yapım sürecinde olan arsa üzerindeki daireye düşen arsa payı anlamında kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla “Kat irtifakı nedir?” sorusuna başka bir deyişle, inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak cevap verilebilir. Yani yapım aşamasında olan binada hak sahibi olduğunu belirtir. Örneğin, projesi hazır, onay almış ve inşaat sürecine girmiş bir binadan daire almak istediğini varsayalım. Bu noktada sana direkt olarak dairenin tapusu verilmez yalnızca belirli bir pay alırsın. İşte, bu payı belirten resmî belge, kat irtifakıdır.

Kat mülkiyeti, 634 numaralı Kat Mülkiyeti Kanunu ile tanımlanmıştır. Tamamlanmış bir binanın; daire, iş yeri, mağaza ya da depo gibi bölümlerinin yapım amacı doğrultusunda kullanılmaya elverişli olduğunu belirten kat mülkiyeti, maliklerin kararı ile mülkiyet haklarının ayrılmasıdır.

 

Kat İrtifakının Kurulması Dilekçe Örneği -

 

 

Kat İrtifakı Tapusu Nedir?

Henüz yapılmamış ya da inşaat hâlinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yaparak kat irtifakı tapusu alman gerekir. Kat irtifakı tapusunda mülkiyet hakkı olan kişilerin yapının bağımsız bölümlerindeki arsa payları yer alır.
Kat Mülkiyeti

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir. Bir taşınmazın bağımsız bölümleri daire, ofis, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir.

Kat Mülkiyeti Nedir? - Fizbot Gayrimenkul Danışmanının Dijital Asistanı

 

Kat mülkiyeti için neler gerekli?

Peki, mülk sahibinin hangi amaçla kullanacağına dair mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti için gerekli koşullar neler?

İnşaatın bitmiş, yapının iskân belgesinin alınmış olması ilk gereklilik. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.
Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalı.
Söz konusu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusuyla belgeleniyor.

Kat Mülkiyeti Nedir ? – Avukat Mehmet Demir

 

 

Kat mülkiyetli tapu nedir?

Tapular çeşitlerine göre üçe ayrılıyor:

1-Hisseli tapu,

2-kat irtifaklı tapu,

3-kat mülkiyetli (iskanlı) veya müstakil tapu.

Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir.

Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.

Kat mülkiyetli tapuya sahip bir gayrimenkul ile ilgili alım, satım, devir vb. İşlemlerde banka kredisi kullanılmak istendiğinde, bu süreç oldukça hızlı ilerler.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar Nedir?

Kat İrtifakı, inşaatın başlangıcından iskân alınacak döneme kadar kullanılan bir tapu belgesidir. Konut tamamlanıp İskân alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır. Kısacası kat irtifakı, inşaat sırasında alınan geçici bir belgedir.

 

Apartman Yönetimi Yönetmenlik - Özsoy Akademi

 

Kat İrtifak tapusu ile araziye veya arsa üzerinde belirli bir alana sahip olursunuz.

Kat mülkiyeti ile arsa, üzerinde yapılan daire, kat, depo vb. gibi bağımsız bir bölüme sahip olduğunuzu gösterir.

Kat Mülkiyeti tapusu ile o alan tamamen size ait olduğunu belirtir ve bu sayede banka kredisi alabilir ve satılık ilanı verebilirsiniz. Kat irtifakı ile kredi almak veya satışa çıkarmak kolay olmayacaktır.

Kat Mülkiyet Tapulu Ev Almak Mantıklı Mı?

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı sorusunu cevaplayalım. Kat mülkiyetli olan dairenin tüm yönetmeliklere uygun olarak inşa edildiğini belgeler. Kat mülkiyeti belgesi bulunan daire satın alındığında herhangi bir sorunla karşılaşmayacaktır. Satın almakta olduğunuz dairenin mülkiyeti tapuya bakılarak öğrenilebilir.

Tapuda daire kısmı işaretli ise tapu mülkiyetini alınmış olduğunu gösterir. Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir.

 

TOKİ sigarasız apartman yapacak

 

 

Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu?

Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız. Yasal olarak bir ev satın aldığınızda, 1 veya 2 yıl içinde kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmeniz gerekmektedir. Geçilmediği taktirde para cezası alabilirsiniz.

Kat Mülkiyeti Ücreti Nedir

2022’de kat mülkiyeti almak için ücretler her şehirde Büyükşehir İlçe Bürosu tarafından belirlenir. Kat mülkiyeti tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine ödenecek ücret miktarı bulunduğu mevkii ve metrekaresine göre değişim göstermektedir.

Ev sahibi olmak, birikimlerini yatırıma dönüştürmek isteyenlere değer artışı, pasif gelir ve yüksek bir yaşam standardı gibi çeşitli avantajlar sunuyor. Tabii bu ayrıcalıklardan faydalanmak için birtakım hususlara dikkat etmek gerekiyor. Tapu senetlerinde belirtilen kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramları da bunların başında geliyor. Bu yazıda kat irtifakı, kat mülkiyeti nedir ve aralarındaki farklar nelerdir sorularına cevap bulabilirsiniz.

 

Ev alacaklar, ev satmak isteyenler bu habere dikkat! Her şey değişti: Konut  kredisi için yeni dönem - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans  Haber

 

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı, bir binanın yapımı devam ederken alınan ve pay sahiplerinin mülkiyet hakkını ifade eden tapu niteliğine deniyor. Bu tapu niteliği, inşaatı devam eden yapılardaki bağımsız bölümlerin satışını mümkün kılmak için kuruluyor. Buna göre kat irtifaklı tapularda hissedarların mülkiyet hakkı arsa payına göre belirleniyor.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Dolayısıyla kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mülkiyet hakkını ifade eden tapu nitelikleri ev alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında epey önem taşıyor. Bu nedenle gayrimenkul yatırımı yapmadan önce kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkları bilmenizde yarar var.

• Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.

Villa Vestibul in Pula for rent | Book Now | My Luxoria

 

 

 

• Kat irtifakında mülkiyet hakkı arsa payı cinsiyle belirtiliyor; yani bir binadaki tüm daire sahiplerine kurulu alan üzerindeki arsadan pay verilmiş oluyor. Kat mülkiyetinde ise arsa niteliği ortadan kalkarak bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği bina olarak belirtiliyor.

• Bir yapı ancak inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti niteliğine kavuşabildiği için projesine uygun bir şekilde inşa edilmeme riski ortadan kalkmış oluyor. Kat irtifaklı binalarda ise sonradan kat mülkiyetine geçişi engelleyebilecek proje hataları gerçekleşebilir. Bu da konut kredisi alırken onay aşamasında pürüz çıkabileceği anlamına geliyor.

• Kat irtifaklı bir yapının yıkımı söz konusu olduğunda hissedarlara tapuda belirtilen arsa payı üzerinden hak verilirken, kat mülkiyetli tapu sahipleri yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölümler kadar hak sahibi oluyor.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

İnşaatı henüz tamamlanmamış yapıların satışı söz konusu olduğunda kat irtifakı nasıl yapılır sorusu devreye giriyor. Zira taşınmaz bir mal üzerinde kat irtifakı kurulması için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde yapımı devam eden inşaatlardaki bağımsız bölümlerin satışı gerçekleşmiyor.

Kat irtifakı kurulması için gereken şartlar:

• Arsa üzerinde yapılacak olan inşaatın tamamlanmamış olması gerekiyor.

• Bir yapının kat irtifakına konu olabilmesi için yapı içerisindeki bölümlerin müstakil kullanıma uygun, bağımsız nitelik taşıması şart. Böylece ayrı bir taşınmaz mal olarak tapu siciline kaydedilme özelliği kazanan bu bağımsız birimler sorunsuz şekilde satışa çıkarılabiliyor.

• Kat irtifakı bir yapının belirli bölümleri ve katları için değil, proje bütünü içerisinde yapılması düşünülen tüm kısımlar için kuruluyor.

• İster tek ister birden fazla hissedarı olsun, bir arsa üzerinde kat irtifakı kurmak için tüm maliklerin onayı gerekiyor.

 

Villa Star, Ölüdeniz Ovacık'ta 4 Odalı HavuzuKorunaklı Havuzlu Villa

 

 

Kat irtifakı kurulması için gereken belgeler:

• Taşınmaz sahibinin kimlik belgesi,

• Taşınmaz sahibinin 4×6 cm boyutlarında vesikalık fotoğrafı,

• Binanın dış cephesini, iç taksimatlarını, bağımsız bölümlerini, ana yapının ortak yerlerini ve diğer proje detaylarını ayrı ayrı gösteren mimari proje,

• Mimari projeyi onaylayan kurum tarafından düzenlenmesi zorunlu olan aplikasyon projesi ve mimari projenin üç boyutlu sayısal yapı modeli,

• Yapının nasıl idare edileceğini gösteren bir yönetim planı belgesi,

• Yapımı planlanan binanın yerleşim alanı içindeki konumunu gösteren vaziyet planı,

• Bağımsız bölümlerin arsadaki paylarını ve niteliklerini içeren sıralı listesi.

Yukarıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra kat irtifakı başvuru dilekçesi hazırlayarak yapının bağlı olduğu belediyeye başvurmak gerekiyor. Bu başvuru işlemi harç ve vergiye tabi değil, ancak her yıl belirlenen tarifeye göre belediyelere döner sermaye ücreti ödeniyor. Olumlu değerlendirilen başvurular Tapu Sicil Müdürlüğü’nde düzenlenen senetle resmiyete kavuşarak kat irtifakı tamamlanmış oluyor.

APARTMAN TABELALARI | İkon Tabela ve Reklam

 

 

Kat İrtifakı Ne Zaman Kurulur?

Yukarıda bahsedildiği gibi kat irtifakı bir yapının inşaat süreci devam ederken kuruluyor. Dolayısıyla yapımı tamamlanmış binalarda kat irtifakı kurulması mümkün olmuyor.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilebilir?

Her ikisi de mülkiyet hakkını ifade etmesine rağmen, ev sahibi olmak isteyenler konut kredisi verilmeyen durumlar​ ile karşı karşıya kalmamak için kat mülkiyetli yapılara daha fazla rağbet gösteriyor. Peki konutlarda kat irtifakı kat mülkiyetine nasıl çevrilir?

Related Posts

Araç Kiralama İşinde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

2.2.2.13. 5018 sayılı Kanuna Ekli Cetvellerde Yer Alanların Hizmet Alımları 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.13) bölümünde, KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve…

Baskı ve Basım Hizmetlerinde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

Baskı ve Basım Hizmetlerindeki KDV Tevkifat Oranı 63 sıra Nolu KDV Sirkülerinde gösterilmiştir. 2.2.2.12. Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.12) bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b)…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Köfte Çeşitleri Nelerdir? Hangi İlde Hangi Köfte Meşhur? Köfte Tarifleri

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 21 views
Köfte Çeşitleri Nelerdir? Hangi İlde Hangi Köfte Meşhur? Köfte Tarifleri

CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 11 views
CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Nedir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 12 views
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Nedir?

Stratejik planlamanın özellikleri ve yöneldiği hedefler nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 12 views
Stratejik planlamanın özellikleri ve yöneldiği hedefler nelerdir?

2019 Yılı Ödenek Aktarma, Ödenek Ekleme, Ödenek Devir ve Ödenek İptal İşlemleri

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 18 views
2019 Yılı Ödenek Aktarma, Ödenek Ekleme, Ödenek Devir ve Ödenek İptal İşlemleri

İhale Yetkilisi İhale Komisyonunda Yer Alabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 15 views
İhale Yetkilisi İhale Komisyonunda Yer Alabilir mi?