Kariyer Meslekler Nelerdir? Hangi Meslek Kariyer Meslek..2022

 

 

 

Kariyer meslekler nelerdir?

Bu çalışmada, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının girebileceği iş alanları üzerinde duracağız…..

Devler kademelerinde bilindiği üzere bir çok memuriyet kadrosu ve ünvanı bulunmaktadır…

Fakat bu görevlerin bazıları, diğer görevlere göre hem daha prestijli hem de maddi açından daha kazançlıdır…

Bu prestijli meslekler A Grubu Kariyer meslekler olarak nitelendirilebilir…

Happy Business Team stock photo. Image of expression, diversity - 269102

A Grubu (Kariyer Meslek) Nedir?

Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. Bu meslekler A Grubu puanlar denilen KPSS puanları ile alım yapılan mesleklerdir.

(Uzman unvanlı her kadro A Grubu değildir. Örneğin, uzman çavuş, uzman doktor, uzman memur gibi unvanlar A Grubu meslek değildir.)

Business Team Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 23907708.

 

 

A Grubu kadrolar arasındaki ayrımlar

Denetim Kadrosu ve İdari Kadro Ayrımı; uzman ve kaymakam unvanları idari meslekler iken, müfettiş, denetçi, denetmen, kontrolör unvanları denetim kadrolarıdır.

Merkez ve Taşra Kadrosu Ayrımı; merkez personeli görev yeri Ankara olan mesleklerdir ve Devlet Personel Uzmanı, kalkınma uzmanı, Sayıştay Denetçisi, Başbakanlık Müfettişi gibi meslekler merkezde görev yaparlar. Ankara merkez teşkilat dışındaki teşkilatlarda görev yapan personel ise taşra personelidir ve Gelir Uzmanı, vergi müfettişi, İl Planlama Uzmanı gibi meslekler taşrada görev yaparlar.

McAri Services Limited

 

 

A Grubu puan nedir?

KPSS sisteminde 120 tane puan bulunmaktadır. KPSS puan türleri aşağıdaki gibidir:

Diğer mesleklerin ve kurumların A Grubu alımlarda hangi puanları kullandığını öğrenmek için tıklayınız.

A Grubu kadrolara nasıl giriliyor?

Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar. Bu konuya sonraki dosyamızda detaylı olarak değinilecektir.

 

Civility in the Workplace

 

 

Kurumlar A Grubu kadroları neye göre alıyorlar?

Her kurum, kendi kariyer meslek personelinin alımı, çalışma şartları ve yetkilerine yönelik bir yönetmelik çıkarır. Bu yönetmelikte alınacak personelde bulunması gereken şartlara da yer verilir.

Yeterlilik süreci nedir?

A Grubu kadroları diğerlerinden ayıran en büyük fark en az 3 yıllık bir yeterlilik sürecinin olmasıdır. Buna göre, bir kariyer mesleği kazanan kişi mesleğe girdikten sonra kurumun farklı birimlerinde görev alarak kurumun işleyişini öğrenir.

Göreve girdikten 2 yıl sonra kariyer meslekler konusu belirlerler ve 3’üncü yılın sonunda sunmak üzere tez hazırlarlar. Ayrıca 3 yıl sonunda kurum içinde yazılı ve sözlü sınav yapılır. Ancak bazı kurumlarda sadece sözlü sınav yapılmaktadır.

Bunun yanında mevzuat değişikliği ile kariyer meslek mensuplarına yeterlilik süreci sonuna kadar KPDS C seviyesi (70) puan alma şartı da getirilmiştir.

 

MarketMakers project

 

Yeterlilik süreci sonunda ne oluyor?

Yeterlilik süreci en az üç yıl sürmektedir ve bu süreç sonunda tez ve yapılan sınavlarda başarılı olanların stajyer, aday, yardımcı gibi unvanları kaldırılır. Aşağıdaki tabloda bunlar gösterilmiştir.

Maaş Durumları

Mevcut durumda mesleğe yeni girecek olan bir uzman yardımcısı aylık ortalama 3200 TL civarı bir maaş almaktadır. Yeterlik sürecinden sonra uzman unvanlı kadroya atanınca bu maaşda önemli bir artış yaşanır.

 

MASTERING PEOPLE MANAGEMENT & TEAM LEADERSHIP - Peakware Academy Limited

 

Yurt Dışı İmkanı

A grubu kadrolar diğer mesleklere göre daha çok yurtdışı görevlere veya eğitimlere gitme imkanına sahiptir. Bazı kurumlar, meslek personelinin yurtdışına belli sürelerle gitmesi hususunda özel destek vermektedir.

Yükselme imkanı

Kariyer meslek mensupları belli hizmet sürelerinin tamamlanması veya ihtiyaca göre daha erken bir sürede daire başkanı, genel müdür yardımcısı, genel müdür, başkan yardımcısı, başkan, müsteşar yardımcısı, müsteşar, vali, teftiş kurulu başkanı, grup başkanı gibi üst düzey kamu görevlerine atanabilmektedir. Şuan Türkiye’de bu makamlarda bulunan kişilerin önemli bir çoğunluğu A Grubu meslek mensubu kişilerdir.

 

Professional business team Stock Photo by ©opolja 45960969

 

KPSS A Grubu (Kariyer Meslekler) Alım Sistemi Nasıl İşliyor?

2019 KPSS yalnızca A Grubu ve Öğretmenler için yapılacak. Son mevzuat değişiklikleri ile artık Mühendislik, Fen-Edebiyat, Eğitim, Mimarlık, Eczacılık, İletişim Fakülteleri ile BESYO mezunlarının da A Grubu (Müfettişlik, Uzmanlık) alımları yoğunlaşmıştır. Bu alım süreci hakkında ilk dosyamızı geçen hafta yayınlamıştık. Bu haber tüm lisans mezunları içindir.

Önceki yazımızda kariyer mesleklere ilişkin olarak puan türleri, yeterlilik süreci, maaş durumları, yurtdışı imkanları, kariyer ve yükselme olanakları hakkında özel bilgiler vermiştik.

A grubu meslek alım süreci

1- KPSS sınavı
2- Kurum sınav ilanı
3- Kuruma sınavına başvuru
4- Kurumsal sınav
5- Atama

 

Business: Professional Business Team Near the Workplace with Your Fingers  Pointing Forward Stock Photo - Image of copyspace, graphics: 125907350

 

 

A Grubu KPSS’ye başvurabilen bölümler

A grubu KPSS’ye tüm bölümler girebilirler. Aşağıda belirttilen fakültelerde yer alan bölümlerin bir çoğundan a grubu (müfettişlik, uzmanlık) kadrolarına alım yapılmaktadır.

– Hukuk fakülteleri

– İktisadi ve idari bilimler fakülteleri

– İşletme fakülteleri

– Siyasal bilimler fakülteleri

– Mühendislik fakülteleri

– Fen edebiyat fakülteleri

– İletişim fakülteleri

– BESYO

– Eğitim fakülteleri

– Mimarlık fakülteleri

– Diş hekimliği fakülteleri

– Tıp fakülteleri

– Veterinerlik fakülteleri

– Ziraat fakülteleri

– Edebiyat fakülteleri

– Teknik eğitim fakülteleri

 

Professional Business Team Looking Confidently At Camera Stock Photo  45296309 - Megapixl

 

 

KPSS A Grubu için yapılan oturumlar ve soru sayıları

Hangi alandan soru çözülmesi gerekiyor?

– Hukuk fakültesi ve İİBF mezunlarının genel kültür, genel yetenek, yabancı dil, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, kamu yönetimi, ÇEKO alanlarına ağırlık vermesi uygundur.

– Eğitim bilimleri fakültesi mezunlarının genel kültür, genel yetene, eğitim bilimleri alanlarına yoğunlaşmaları yeterlidir.

– Diğer fakülte mezunlarının genel kültür, yetenek, yabancı dil ve hukuk alanlarına ağırlık vermeleri yeterlidir.

Kurum sınav ilanı

Kamu kurumları A Grubu meslek personeli alımı için ilan verirler. Bu ilanda hangi unvanda personel alınacağı, kaç kişi alınacağı, hangi bölüm mezunlarının başvurabileceği, diğer sınav başvuru şartları, sınavın içeriği ve yapısı gibi konularda bilgiler yer alır.

Bir aday her ilana başvurabilir mi?

Kurum ilanında başvurabilecek adayların fakülte ya da bölüm bilgileri tek tek sayılmıştır. Kendisine uygun mezuniyet şartı bulunmayan ilana başvuru yapılamaz.

 

Business Professionals stock photo. Image of person, female - 13939550

Hangi puan gerekli

120 tane A grubu puan bulunmaktadır ve her kurumun başvuru puanı farklıdır. Hangi kurum hangi puanla başvuru alıyor öğrenmek için tıklayınız.

İlanlara başvuru nasıl oluyor?

Birkaç yıl öncesine kadar A Grubu alımlar için kurumlara bizzat ya da posta yoluyla başvuru yapılıyordu. Birçok noter onaylı belge teslimi gerekiyordu.

Son yıllarda ve özellikle e-devlet uygulamasına geçen kurumlarda online başvuru imkanı doğmuştur. Ancak yine de şahsen ve posta yoluyla belge teslimi gereken alımların bazıları devam etmektedir.

Kaç kişi kurum ilanına başvurabiliyor?

Kurumsal sınava kaç kişinin başvuracağı kurum ilanında yer alır. Ancak KPSS’ye ilişkin Yönetmelik gereği kurumun yazılı sınavına en fazla alınacak kadro sayısının 20 katı aday çağırılabilir. Sözlü sınavda ise en fazla alınacak kadro sayısının 4 katı aday çağırılabilir. Bu detaylar ilanlarda yer almaktadır.

İlan verilmeden A Grubu alım yapılabilir mi?

A grubu ilanlar kurumların kendi web sayfalarında ve Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.

Konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz…..

 

Related Posts

Genel Kabul görmüş Denetim Standartları Nelerdir?

GENEL KABUL GÖRMÜŞ DENETİM STANDARTLARI Denetim Standartları: Bir denetim eyleminin , amaçlara uygun şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla yani mali tabloların doğruluğunu ve güvenilirliğini tespit etmek için, denetimin; kimler tarafından, nasıl…

AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi

AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi Alışveriş merkezlerinde en çok açılan 10 iş fikrini sizler için bir araya getirdik. Bu işler genelde stand yolu ile açılıyor ve avm’nin müşteri kapasitesine göre…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Genel Kabul görmüş Denetim Standartları Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Genel Kabul görmüş Denetim Standartları Nelerdir?

AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi

Çek Sorgulaması ve E-Rapor Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views
Çek Sorgulaması ve E-Rapor Nedir?

Araç Kiralama İşinde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views

Adalet Hizmetleri Tazminatı Kimlere Ödenir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Adalet Hizmetleri Tazminatı Kimlere Ödenir?

Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?