Kara Para Aklamak Suç mu?

mevzuat-16

KARA PARA AKLAMANIN  SUÇ SAYILMASI

Ülkeler, genelde, Viyana ve Strazburg sözleşmelerinin ruhuna uygun olarak, mevzuatlarında, kara para aklama suçu adı altında, yeni bir suç oluşturmuşlardır. Ülkemiz de 19.12.1996 tarih ve 4208 sayılı kanun ile bu yolu izlemiştir.

Kimi ülkeler ise bizdeki, T.C.K.’nun 512. maddesine karşılık gelen, yataklık suçunun kapsamını, suç gelirlerine genişletmek yoluna gitmek suretiyle, kara para aklamayı cezalandırma yolunu seçmişlerdir. Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Belçika mevzuatları, buna örnek verilebilir.

Bilindiği gibi, kara para aklama suçu, ön şartlı bir suçtur. Yani, kara para aklama suçundan önce, bir (öncül) suç işlenmiş olmalıdır. Viyana Sözleşmesinde, öncül suç, uyuşturucu ticareti suçlarından ibarettir. Bu uluslararası ve karşılaştırmalı hukukta, en sınırlayıcı olan yaklaşımdır. Singapur ve son değişikliklerden önceki Lüksemburg ve Japonya mevzuatları da, bu yaklaşımı benimsemiştir.

Strazburg Sözleşmesi, genel bir kara para aklama suçu tanımını teşvik ederken, devletlere suç saymanın kapsamını sınırlama imkanı da, tanımaktadır. Bu yaklaşım, uluslararası ve karşılaştırmalı hukuktaki, genel eğilimi yansıtmaktadır. Fransa cürüm ve cünhaları, diğer bir ifadeyle tüm ağır ve asliye cezalık suçları; Belçika gibi bazı ülkeler, cürüm, cünha ve kabahatler gibi, her türlü suçtan elde edilen gelirin aklanmasını suç sayarak, genel bir aklama suçu kabul etmektedirler. İsviçre mevzuatı sadece cürümleri, Alman mevzuatı aşağı haddi en az bir yıl, İspanya ve Avusturya ise en az 3 yıl hapsi gerektiren suçları, öncül suç saymaktadır. Kanada, Yunanistan, Lüksemburg, Japonya (200 öncül suç mevcut) ve Türk mevzuatları, sayma sistemini benimseyerek, öncül suçları tek tek saymaktadırlar.

Genelde ülkeler -ülkemiz mevzuatı dahil-, aynı kişinin hem öncül suçun, hem de kara para aklama suçunun, faili olmasını kabul etmektedirler. Ancak, bazı mevzuatlar kara para aklamayı, ayrı bir suç olarak düzenlemelerine rağmen, yataklık suçunun felsefesini almışlardır. Bilindiği gibi, yeni TCK tasarısında da yataklık olarak anılan suç, cürümden hasıl olan eşyayı, o cürme iştirak etmeksizin satın almak, gizlemek, kabul etmek hareketlerinden oluşur. Yani suçun işlenmesi için ön şart, failin suç teşkil eden fiilin icrasına, bir suretle iştirak etmiş olmamasıdır. Bu yolu izleyen Fransız mevzuatına göre, aynı kişi hem öncül suçun, hem de kara para aklama suçunun faili olamaz.

Yaptırım konusuna gelince, uluslararası sözleşmeler, taraf Devletlere aklama suçunun ciddi niteliğine uygun olarak, hapis veya hürriyeti kısıtlayıcı diğer cezalar, para cezası ve müsadere gibi, cezai yaptırımlara tabi tutma zorunluluğu getirmekte; ancak, bu cezaların tam niteliğini ve oranını belirlemeyi, Devletlere bırakmaktadır. Bu nedenle, pratikte cezalar, devletten devlete büyük farklılıklar göstermektedir. Örneğin Finlandiya’da 18 ay, Türkiye’de 2-5 yıl olan ceza, İspanya’da 6,  Fransa, Yunanistan ve İtalya’da 10, İngiltere’de 14 ve  ABD’de 20 yıla kadar çıkmaktadır.

Related Posts

KİT’lerde taşeronlara kadro yok

CHP Niğdе Millеtvеkili Ömеr Fеthi Gürеr, Ulaştırma vе Altyapı Bakanlığı’na yönеlttiği soru önеrgеlеrinе Bakan Cahit Turhan’dan yanıt gеldi. Bakan Turhan, Dеvlеt Dеmiryollarında taşеron kadrolarındaki 2 bin 797 çalışan arasında daimi…

Şirket hissesini satılınca neler oluyor !

Şirkеt hissеlеrinin еldеn çıkartılmasına bağlı son gеlişmеlеr, iş dünyasını ciddi anlamda ürküttü. ANONİM ŞİRKET HİSSESİ 1) Gеrçеk Kişilеrе Ait Olanlar: a) Hissе Sеnеdi Bastırılmamışsa: Hissе kaç yıl sonra vе…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

KİT’lerde taşeronlara kadro yok

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 8 views
KİT’lerde taşeronlara kadro yok

Şirket hissesini satılınca neler oluyor !

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 7 views
Şirket hissesini satılınca neler oluyor !

Kıdem Tazminatı Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 15 views
Kıdem Tazminatı Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Vergi Dairesi Yetki Alanı Nedir? Bağlı Olunan Vergi Dairesi…..

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 8 views

Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 5 views
Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

Şampanya ile Şarap Arasındaki Fark Nedir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 26 views
Şampanya ile Şarap Arasındaki Fark Nedir?